Categories: International

Polonia: Fostul vicepremier Roman Giertych, reţinut sub acuzaţiile de fraudă şi spălare de bani

Oficiul polonez anticorupţie CBA l-a reţinut joi pe fostul vicepremier Roman Giertych, împreună cu alte câteva persoane, sub acuzaţia de fraudare a unei companii cotate la bursă şi de spălare de bani, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Printre cei reţinuţi se află un om de afaceri proeminent, care s-a numărat printre cei mai bogaţi oameni din Polonia, conform presei locale.

Pierderile provocate companiei respective sunt estimate la peste 90 milioane de zloţi (23 milioane de dolari), indică CBA într-un comunicat online.

Ex-vicepremierul Giertych a fost la un moment dat un aliat politic al lui Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, însă drumurile lor s-au despărţit după un conflict în coaliţia de guvernare în 2007.

Ulterior, Giertych, care conducea un partid naţional-conservator, anti-UE, a revenit în avocatură, iar în ultimul timp a reprezentat clienţi proeminenţi în procese cu tentă politică.

Roman Giertych, un critic vocal al guvernului actual, a afirmat pe Twitter că reţinerea sa este motivată politic şi are ca scop să acopere ‘catastrofa epidemică a PiS’.

‘Acesta este un caz pur penal. Vorbim despre suspiciuni de fraudă masivă’, a declarat Stanislaw Zaryn, un purtător de cuvânt al coordonatorului forţelor speciale, pentru agenţia de presă PAP.

PiS se prezintă ca un partid al legii şi ordinii, dur cu infracţionalitatea şi dornic să lupte cu structurile informale de putere din rândul elitei economice.

Opozanţii săi politici au criticat însă în mod repetat astfel de arestări întreprinse de CBA, o agenţie creată în prima guvernare PiS din 2005-2007.

Criticii spun că multe arestări de figuri ale opoziţiei au avut motivaţii politice şi au fost mediatizate excesiv, în vreme ce CBA închide ochii frecvent la corupţia din rândurile PiS.

Stanciu Ancuta

Ancuţa-Carolina Stanciu - redactor şef al FinancialIntelligence.ro Ancuţa-Carolina Stanciu, membru fondator și redactor șef al publicaţiei, are 20 de ani experiență în jurnalism economic, fiind în ultimii 8 ani redactor şef al cotidianului financiar “Bursa". A fost coordonator şi organizator a numeroase conferinţe, dedicate unor domenii de interes public. Ancuţa Stanciu a participat la numeroase conferinţe şi dezbateri pe teme economice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Recent, a fost contributor la volumul “Transporturi şi infrastructură”, din cadrul seriei de "Caiete documentare-Club România". După absolvirea Şcolii Superioare de Jurnalism, Ancuţa Stanciu a finalizat programul Reuters Foundation “Economic and Political Reporting from Southeast Europe” (Londra), în 2005, iar în 2007 a absolvit masterul “Managementul proiectelor” la SNSPA. În anul 2009, Ancuţa Stanciu a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Articole recente

Ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (video)

Ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (video)  …

2 minute ago

Ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii – VIDEO

La Washington D.C. are loc miercuri ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al…

39 de minute ago

Traian Berbeceanu anunță redeschiderea restaurantelor, dacă rata de infectare se menține sub 3 la mie în București, în următoarele 48 de ore

Prefectul Traian Berbeceanu a anunțat că are în vedere relaxarea restricțiilor pentru Capitală, dacă rata de…

o oră ago

Barna: Guvernul a aprobat un memorandum privind operaţionalizarea acestui Centru Cyber care va exista la Bucureşti

S-a decis un grup de lucru interministerial, pentru ca într-un termen foarte scurt Centrul să…

o oră ago

Cîţu: Guvernul a aprobat un memorandum privind finalizarea MCV; este un calendar ambiţios, încercăm până în iunie

Guvernul a aprobat un memorandum privind finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, prin care stabileşte…

o oră ago