International

Polonia/reforma justiţiei: Fondurile de la UE pot fi deblocate doar după implementarea noii legi, afirmă preşedinta CE

Uniunea Europeană va analiza dacă cele mai recente modificări legislative din Polonia referitoare la sistemul judiciar pot debloca miliardele de euro din fondurile europene atunci când noua lege va fi aplicată integral, a anunţat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters şi DPA, precizează Agerpres.

”Schimbările trebuie să fie implementate. Atunci aceasta va conduce la plată. Dar în primul rând, implementarea şi soluţiile juridice trebuie să fie găsite de Polonia însăşi”, a spus Von der Leyen într-o conferinţă de presă la Kiruna, în nordul Suediei, ţara care la 1 ianuarie a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Şefa executivului comunitar a precizat că legea va fi ”publică, vizibilă pentru oricine”.

Şefa executivului comunitar s-a pronunţat după ce Sejmul, camera inferioară a parlamentului polonez, a adoptat vineri dimineaţă o reformă judiciară potrivit căreia Curtea Administrativă Supremă va fi cea care se va ocupa de cazurile disciplinare, în locul unei contestate camere a Curţii Supreme.

În plus, judecătorii polonezi nu mai riscă acţiuni disciplinare dacă pun la îndoială independenţa colegilor numiţi de organisme despre care criticii spun că sunt politizate.

Totuşi, divizările existente în tabăra aflată la guvernare la Varşovia şi temerile preşedintelui Andrzej Duda ar putea împiedica avansul reformelor.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că s-a ajuns la un compromis ”dificil”.

”Dorim să punem capăt acestei dispute cu Occidentul, pentru că adevăratul inamic, oponentul real este în est – şi cred că toţi polonezii sunt conştienţi de acest lucru”, a afirmat Morawiecki referindu-se la Rusia, potrivit agenţiei de presă poloneze PAP.

Miza pentru Polonia, care în toamnă va organiza alegeri parlamentare, o reprezintă suma de 35,4 miliarde de euro din mecanismul european de redresare şi rezilienţă menit să ajute economiile statelor membre după pandemia de COVID-19. În iulie 2019, Curtea de Justiţie a UE a decis că Polonia a încălcat dreptul european.

Guvernul polonez a răspuns prin dizolvarea camerei disciplinare în iulie 2022 şi înlocuirea ei cu o altă structură. Aceste schimbări, totuşi, nu au fost considerate suficiente de către Comisia Europeană pentru a debloca fondurile suspendate.

Următoarea etapă este supunerea la vot a propunerii legislative în Senatul polonez, unde opoziţia are o majoritate strânsă. Aceasta a declarat că Senatul va adopta amendamentele la proiectul de lege care au fost respinse în camera inferioară, însă ele pot fi din nou blocate de Partidul Lege şi Justiţie, aflat la guvernare.

Pentru a intra în vigoare, legea va trebui să fie promulgată de preşedintele Andrzej Duda, care a spus că nu va accepta nicio măsură care să permită ca legitimitatea judecătorilor să fie pusă la îndoială. Şeful statului poate promulga legea, o poate respinge sau o poate trimite spre analiză Curţii Constituţionale.

Articole recente

Trump le-a cerut liderilor thailandez şi cambodgian să agreeze o încetare a focului

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă că a discutat telefonic cu liderii Thailandei şi…

9 ore ago

Macron consideră că este imperativ să se evite repetarea violenţelor în Siria

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat sâmbătă că este ''imperativ să se evite'' repetarea episoadelor…

9 ore ago

Preşedintele Dan şi cancelarul austriac Stocker au subliniat interesul de a deschide unui nou capitol în relaţia bilaterală

Preşedintele Nicuşor Dan şi cancelarul federal Christian Stocker au subliniat, sâmbătă, interesul ambelor părţi de…

9 ore ago

Sute de persoane au manifestat în Scoția împotriva vizitei private a președintelui SUA

Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă în orașele scoțiene Edinburgh și Aberdeen în semn…

11 ore ago

This website uses cookies.

Read More