International

Polonia se gândeşte să emită din nou obligaţiuni Samurai în 2023

Polonia analizează o posibilă revenire pe piaţa de obligaţiuni japoneze în acest an, după o pauză de un deceniu, în încercarea de a-şi diversifica finanţarea, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Ministrul polonez de Finanţe, Magdalena Rzeczkowska, a declarat, în cadrul Forumului de la Davos, că Polonia vrea să îşi extindă prezenţa pe pieţele internaţionale de obligaţiuni, după ce anul trecut a oferit bonduri în euro şi dolari. Autorităţile de la Varşovia au majorat cheltuieile pentru refugiaţii din Ucraina, subvenţiile la energie şi cheltuielile cu apărarea, într-un moment în care cresc randamentele pe piaţa locală, ceea ce duce la creşterea rolului ocupat de obligaţiunile în valută.

“După pandemie am reluat discuţiile foarte intense cu investitorii, am avut turnee, pentru că întâlnire online nu sunt la fel cu întâlnirile faţă în faţă. Am dori să fim prezenţi pe pieţele de obligaţiuni în dolari şi euro dar nu ştiu exact când. Poate şi pe pieţele în yeni japonezi, dar vom vedea”, a declarat joi Magdalena Rzeczkowska pentru Bloomberg TV.

Polonia era o prezenţă constantă pe piaţa de obligaţiuni denominate în yeni până în 2013, când a vândut ultimele sale obligaţiuni Samurai. Datele Bloomberg arată că Polonia are de răscumpărat şapte emisiuni de obligaţiuni în yeni, cea mai apropiată ajungând la scadenţă în 2026.

Rzeczkowska a mai spus că anul trecut Polonia a cheltuit echivalentul a 1,3% din Produsul său Intern Brut pentru a ajuta refugiaţii ucraineni, dintre care aproape două milioane au ales să rămână în Polonia după invazia rusească.

Chiar dacă apărarea şi securitatea energetică rămân prioritare, Administraţia de la Varşovia nu are de gând să demareze un val de cheltuieli înaintea alegerilor generale din toamnă, a spus Rzeczkowska. “În condiţiile în care sunt foarte multe provocări, trebuie să fim foarte atenţi când vine vorba de cheltuieli suplimentare”, a precizat ministrul polonez de Finanţe.

Articole recente

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului,…

3 ore ago

Grupul AVAX a semnat un contract de 673,5 milioane de euro pentru centrala electrică de la Mintia, de 1.750 MW

AVAX Group anunță că a semnat un contract cu Mass Group Holding (MGH) Group pentru…

4 ore ago

Elena Maria Sava va exercita atribuţiile preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în locul lui Sorin Gal

Elena Maria Sava, director general al Direcţiei Generale inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere…

4 ore ago

Ion Cupă – numit preşedinte al Autorităţii Vamale Române

Ion Cupă a fost  numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Vamale…

4 ore ago

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale…

4 ore ago