Categories: InternationalPolitica

#postBrexit David Frost: Este nevoie de concesii suplimentare semnificative din partea UE

Uniunea Europeană trebuie să facă schimbări semnificative dacă doreşte să existe un acord asupra părţii nord-irlandeze din Acordul de retragere a Regatului Unit din UE, a susţinut ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, transmite vineri Reuters, potrivit Agerpres.

Frost a afirmat clar că propunerile făcute recent de Bruxelles sunt inacceptabile întrucât Londra doreşte o concesie majoră din partea blocului comunitar în legătură cu rolul Curţii de Justiţie a UE (CJUE).

”Dacă doresc să găsim o rezolvare, ei (UE, n.red.) vor trebui să facă o schimbare semnificativă pentru a ajunge la o soluţie agreată”, a declarat Frost într-un interviu pentru Politico.

”Tot ce pot spune este că problema guvernanţei trebuie să fie tratată serios şi dacă UE doreşte să aibă o discuţie despre renunţarea la poziţiile actuale atunci evident vom fi bucuroşi să avem această discuţie”, a adăugat demnitarul britanic.

UE a propus miercuri Londrei să relaxeze controalele şi formalităţile vamale asupra anumitor mărfuri destinate Irlandei de Nord, în scopul reducerii dificultăţilor de aprovizionare în provincia britanică şi detensionării relaţiilor cu Regatul Unit.

Aceste propuneri sunt ”răspunsul nostru sincer la îngrijorările” din Irlanda de Nord şi oferă posibilitatea de a face ”o diferenţă reală pe teren”, a explicat miercuri seară vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, într-o conferinţă de presă.

Bruxellesul este gata să înceapă ”discuţii intensive cu guvernul britanic pentru a ajunge la o soluţie durabilă cât mai curând posibil”, a precizat executivul european într-un comunicat.

Maros Sefcovic şi David Frost vor avea vineri o întrevedere la Bruxelles.

Protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din UE stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Textul, criticat pentru că ar perturba aprovizionarea Irlandei de Nord, a provocat iritare în interiorul comunităţii unioniste, favorabilă rămânerii acestei provincii în Regatul Unit.

Articole recente

Eugen Lascu: Succesul financiar poate fi de multe ori apanajul unui moment; dacă nu ai forță de reziliență, nu reziști – video

Succesul antreprenorial înseamnă, în primul rând longevitate, de câți ani există acea companie, spune Eugen Lascu, managing…

9 minute ago

Scenariile Omicron – de la speranță la consternare (eToro)

Comentariul analistului eToro, Bogdan Maioreanu Varianta Omicron stârnește noi spaime într-o lume deja obosită după…

12 minute ago

Cadourile de Crăciun – între tradiție și fiscalitate (EY)

Autori:  Simona Tudor, HR & Payroll Manager, Global Compliance and Reporting, EY România; Stela Andrei, Partener Asociat,…

37 de minute ago

XTB: Bitcoin, încă în zona vulnerabilă, nu convinge decât dacă revine spre 60.000 la finele anului

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB, brokerul de burse internaționale listat pe Bursa de…

45 de minute ago

Cum susține sectorul digital o tranziție sustenabilă a României?

Viitorul verde al Uniunii Europene după pandemia COVID-19 Pandemia COVID-19 a determinat schimbări imediate și…

o oră ago

Ionuţ Stroe: Premierul ne-a asigurat că Legea bugetului de stat va fi trimisă în Parlament până la 20 decembrie

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni că premierul Nicolae Ciucă a…

3 ore ago