International

#postBrexit Discuţiile între UE şi Londra rămân complexe şi pline de provocări, afirmă şeful diplomaţiei irlandeze

Probleme foarte complexe şi pline de provocări rămân să fie rezolvate în discuţiile dintre negociatorii Londrei şi Uniunii Europene cu privire la regulile comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord, a afirmat joi ministrul de externe irlandez Michéal Martin, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Martin a făcut această afirmaţie după o întrevedere cu ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Chris Heaton-Harris, şi urmează unei declaraţii prudente făcute miercuri de şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly, conform căreia încă există diferenţe reale între UE şi Regatul Unit, iar rezolvarea lor va lua ceva timp.

El nu a dorit să comenteze informaţia difuzată de Bloomberg potrivit căreia UE şi Regatul Unit se pregătesc pentru intrarea, chiar de săptămâna viitoare, într-o fază intensă a negocierilor.

Discuţiile se referă la Protocolul nord-irlandez, care este anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din UE. Documentul prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) ce ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Britanicii au refuzat să implementeze multe dintre controale şi au criticat UE pentru că s-a dovedit prea zeloasă în punerea în aplicare a Protocolului nord-irlandez, despre care Londra susţine afectează afacerile din Irlanda de Nord şi adânceşte impasul politic din această provincie.

Percepţia că Protocolul erodează locul Irlandei de Nord în interiorul Regatului Unit a provocat iritarea multor unionişti şi a condus la un boicot din partea Partidului Democratic Unionist (DUP), ce doreşte abrogarea Protocolului şi refuză de un an să facă parte din guvernul local de la Belfast.

De partea sa, Bruxellesul a afirmat că este flexibil, dar a refuzat să rescrie Protocolul.

În Irlanda de Nord, susţinătorii catolici ai reunirii cu Republica Irlanda şi cei protestanţi ai menţinerii provinciei în interiorul Regatului Unit au avut timp de câteva decenii un conflict civil soldat cu mii de victime. O soluţie a fost găsită în 1998 prin Acordul de pace din Vinerea Mare, care prevede că guvernul regional este format întotdeauna de cele mai mari două partide din fiecare comunitate.

Articole recente

Trump le-a cerut liderilor thailandez şi cambodgian să agreeze o încetare a focului

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă că a discutat telefonic cu liderii Thailandei şi…

8 ore ago

Macron consideră că este imperativ să se evite repetarea violenţelor în Siria

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat sâmbătă că este ''imperativ să se evite'' repetarea episoadelor…

8 ore ago

Preşedintele Dan şi cancelarul austriac Stocker au subliniat interesul de a deschide unui nou capitol în relaţia bilaterală

Preşedintele Nicuşor Dan şi cancelarul federal Christian Stocker au subliniat, sâmbătă, interesul ambelor părţi de…

8 ore ago

Sute de persoane au manifestat în Scoția împotriva vizitei private a președintelui SUA

Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă în orașele scoțiene Edinburgh și Aberdeen în semn…

10 ore ago

This website uses cookies.

Read More