Categories: Fără categorie

#postBrexit: Scoţia cere prelungirea termenului-limită până la care cetăţenii UE pot depune cereri pentru un statut de rezident

Ministrul pentru Europa al Scoţiei, Jenny Gilruth, a cerut guvernului de la Londra să prelungească termenul-limită până la care cetăţenii Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie pot depune cerere pentru un statut de rezident în Regatul Unit, transmite sâmbătă dpa, potrivit Agerpres.

Termenul-limită actual pentru depunerea de cereri în sistemul de înregistrare a cetăţenilor UE în vederea obţinerii noului statut de şedere în Regatul Unit (EU Settlement Scheme, EUSS) este 30 iunie.

Ministrul Jenny Gilruth spune că mii de persoane eligibile în Scoţia nu au depus încă cerere şi că există riscul ca vieţile ‘să le fie date peste cap’.

Obţinerea acestui stat le-ar permite să continue să trăiască şi să muncească în Marea Britanie, odată ce perioada de tranziţie post-Brexit şi de liberă circulaţie s-a încheiat.

‘Riscurile pentru cetăţenii UE care nu depun cerere în EUSS până la termenul de 30 iunie vor fi radicale – ei nu vor mai putea să lucreze, să studieze, să solicite prestaţii sociale, să conducă o maşină sau să-şi deschidă un cont bancar. Pe scurt, vieţile le vor fi date peste cap’, a punctat Jenny Gilruth.

‘Ştim că mii de cetăţeni eligibili care trăiesc în această ţară încă nu au depus cerere – solicit, de aceea, guvernului Marii Britanii să prelungească termenul de 30 iunie’.

‘În opinia mea, aceasta este o cale simplă şi practică de a evita un nou scandal Windrush’, a adăugat ea.

‘Guvernul Scoţiei este disponibil să facă tot ce poate pentru a-i ajuta pe cetăţenii care nu depun cerere, iar mesajul meu pentru toţi cei din UE care trăiesc şi muncesc aici rămâne acesta: Scoţia este casa voastră, noi suntem familia voastră şi vrem să rămâneţi aici cu noi’.

‘Dar, până când guvernul Marii Britanii extinde termenul-limită pentru EUSS, trebuie, din nefericire, să reiterez că rămâne critic ca toţi cetăţenii UE să depună o cerere până la 30 iunie 2021’, a subliniat ministrul scoţian.

Cele mai recente cifre arată că au fost depuse 5,4 milioane de cereri pentru un statut de rezident în Marea Britanie, din care 4,9 milioane au fost aprobate.

Până la 30 aprilie, erau depuse 4,88 milioane de cereri din Anglia, 268.500 din Scoţia, 89.800 din Ţara Galilor şi 88.600 din Irlanda de Nord.

La începutul acestei luni, Ministerul de Interne de la Londra a lansat o campanie de informare pentru a-i îndemna pe cetăţenii UE care trăiesc în Marea Britanie să depună cerere pentru un statut de rezident cât mai curând posibil.

Articole recente

Jianu (CNIPMMR): Este necesar să susţinem mai mult iniţiativele de tipul aplicaţie Romania Start-up Revolution

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat marţi, în cadrul Universităţii din Oradea, un…

6 minute ago

Mateusz Morawiecki: Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen

Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, a declarat, marţi, şeful Guvernului de…

40 de minute ago

Disputele cu privire la energia nucleară pun în pericol un acord cu privire la obiectivele UE în domeniul energiilor regenerabile

Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă…

43 de minute ago

Vânzările de petrol rusesc către India au crescut anul trecut de 22 de ori

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova trebuie să se concentreze pe majorarea exporturilor…

47 de minute ago

Un individ mascat a pătruns în complexul rezidenţial unde locuieşte cancelarul Olaf Scholz, care nu se afla acasă

Un individ care purta o mască de Halloween a reuşit să intre duminică seară în…

51 de minute ago

Belarusul explică decizia de a găzdui arme nucleare tactice ruse pe teritoriul său

Belarus a declarat marţi că a decis să găzduiască arme nucleare tactice ruse după ani…

58 de minute ago