Afaceri

Precup (Ministerul Finanţelor): Ne concentrăm pe stabilirea cadrului legislativ pentru emisiunea de obligaţiuni suverane verzi

Stabilirea cadrului legislativ pentru emisiunea de obligaţiuni suverane verzi este o preocupare importantă pentru Ministerul Finanţelor, a afirmat miercuri Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, care a menţionat că piaţa investiţiilor sustenabile a explodat în ultimii cinci ani.

“Piaţa investiţiilor sustenabile, a investiţiilor verzi, în ultimii cinci ani a explodat. Sunt foarte multe resurse financiare disponibile. La nivelul Guvernului României, Ministerul Finanţelor, ne concentrăm pe stabilirea cadrului legislativ pentru emisiunea de obligaţiuni suverane verzi. Lucrăm împreună cu Banca Mondială pentru definirea acestui cadru. Provocarea mare va fi identificarea proiectelor suverane, exclusiv verzi, care să fie finanţabile. Este o oportunitate pentru Guvernul României în a se finanţa pe piaţa de capital, nu neapărat din perspectiva atragerii unor surse de finanţare noi, ci mai mult în diversificarea tipului de investitor care vine să cumpere obligaţiunile suverane ale statului român. Ne aşteptăm să vedem investitori noi, care au cu precădere o acţiune investiţională în ţările dezvoltate şi care să înceapă să se uite mai mult spre România, pentru că li se oferă un produs nou”, a menţionat Mihai Călin Precup, la evenimentul “Romanian Sustainability Forum”, organizat de Financial Intelligence.

El a subliniat că există “un produs în lucru, împreună cu Banca de Dezvoltare”, despre care va oferi mai multe detalii în perioada următoare, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte Directiva CSRD, actul normativ privind raportarea informaţiilor nefinanciare, Mihai Călin Precup a explicat că în România companiile mari, cu peste 500 de angajaţi, trebuie să respecte această raportare non-financiară şi să integreze în cadrul raportului administratorului elemente indicator de raportare non-financiară, de sustenabilitate, de impact social.

“Pentru noua Directivă, odată ce ea va intra în aplicare, va fi transpusă în legislaţia autohtonă. Ne vom adresa şi companiilor mijlocii. În legislaţia autohtonă nu vor fi două categorii, va fi una singură: companii mijlocii şi mari. Odată ce noua Directivă va fi transpusă în legislaţia naţională, ambele vor respecta, în acelaşi timp, nivelul de raportare non-financiară. Indicatorii vor fi mai standardizaţi în noua legislaţie. Este extrem de important să ai o raportare standardizată, mai ales când te adresezi unor companii, companiilor mijlocii care, în termen de anvergură, activităţi, de angajaţi, nu au aceeaşi capacitate şi resursă umană să aloce şi pentru acest tip de activitate. Oferindu-i un suport care vine din partea Departamentului de Dezvoltare Durabilă, eu zic că este bine-venit, astfel încât să creeze o raportare de manieră automată – şi să nu aloce prea multe resurse, nici financiare, nici umane în această direcţie şi să fie o chestiune absolut naturală, clară pentru toată lumea ce trebuie să raporteze şi când trebuie să raporteze”, a subliniat Precup.

Secretarul de stat a mai spus că Ministerul Finanţelor este mai puţin implicat în partea de implementare şi mai mult în cea de transpunere a Directivei.

“Auditorii vor avea un rol extrem de important în evaluarea raportării non-financiare, atunci când fac evaluarea anuală a raportului administratorului. Am putea să ne gândim, la nivelul Ministerului Finanţelor, de a pregăti un corp de profesionişti în sustenabilitate, în raportare non-financiară, în raportare de corporate, de responsabilitate socială pentru că, având companii mai reziliente, vor trece mai uşor peste perioadele de criză”, a adăugat Mihai Precup.

El a subliniat că, în ultimii ani, s-au făcut eforturi mari în a atrage instrumente şi resurse financiare importante din partea instituţiilor financiare internaţionale pentru eficienţă energetică pentru că este important să producem energie, dar este mai important să economisim energie.

Totodată, secretarul de stat a precizat că, în România, dar şi în Europa de Est, este o nevoie extrem de mare de investiţii în partea de reabilitare termică a clădirilor.

“Cred că şi companiile, vorbim de companii mari, care au sedii mari, au activităţi în clădiri diverse şi vechi, ar trebui să gândească înspre investiţii de reabilitare termică”, a mai spus secretarul de stat.

Articole recente

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

12 minute ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

2 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

2 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

4 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

5 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

5 ore ago

This website uses cookies.

Read More