Mihaela Mitroi
Mihaela MITROI – Managing Partner, Global Tax Advise
Continuitatea și predictibilitatea sunt cele două elemente pe care mediul de afaceri le caută de la guvern. Acest lucru nu este valabil doar în România. Capitalul merge acolo unde lucrurile sunt clare, simple de aplicat, previzibile și unde riscurile ca regulile să se schimbe în timpul jocului sunt cele mai mici. Schimbările intempestive și dese ale persoanelor aflate în funcții de conducere, fie că este șeful de la ANAF, un ministru sau premierul nu sunt un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri cu atât mai mult atunci când este vorba despre oameni care s-au angajat temeinic în reformarea sistemului.
ANAF trebuie să funcționeze și să performeze la cel mai înalt nivel, iar drumul de reformare să nu fie abandonat. Guvernul trebuie să continue să investească în implementarea digitalizării sistemului de administrare fiscală. Am mai trăit un abandon în ceea ce privește modernizarea ANAF, atunci când programul finanțat prin Banca Mondială a fost abandonat, iar timpul pierdut a fost, este și va fi imposibil de recuperat.
Îngrijorarea cu privire la dezvoltarea reformelor este cu atât mai mare cu cât instituții financiare internaționale comentează cu privire la politicile fiscale și de administrare fiscală. Comentariile fac referire la stabilitatea fiscală și îndeamnă la schimbări fundamentale ale sistemului de taxare. Aici este altă cheie pe care decidenții administrativi ai statului trebuie să o citească corect. Aceste recomandări despre care vorbesc partenerii noștri instituționali externi trebuie precedate de studii de impact, de analize comparative iar acestea să fie suficient dezbătute pentru a nu surprinde și provoca perturbări mediului de afaceri. Exercițiile de modificare ale Codului Fiscal, așa cum au fost, de pildă cele de anul trecut, trebuie evitate și să intre în categoria „Așa nu!”. Dezbaterea așezată cu mediul de afaceri este esențială și nu pentru că de acolo vin banii, ci pentru că relația dintre stat și mediul privat trebuie să fie una de parteneriat.
Nu avem un sistem al economiei de piață izolat sau insular. Suntem foarte bine conectați pentru relații de afaceri sau de comerț cu parteneri din toată lumea, de la Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii și până la cele mai îndepărtate țări de pe mapamond. Cred că semnalul pe care trebuie să-l transmitem ca țară care este în permanentă competiție cu țările din jurul nostru este tocmai acela de stabilitate și predictibilitate înainte de orice. Guvernul trebuie să fie mereu deschis comunicării cu acești parteneri de afaceri pentru a-i asigura că dacă investesc în România acea decizie este profitabilă și își vor recupera banii într-un orizont cat mai ușor de previzionat.
Aceste previzionări și modalități de lucru pe care statul ar trebui să le aibă cu mediul privat oferă siguranța faptului că astfel de modificări sunt rare și predictibile iar planurile de afaceri nu sunt afectate de modul deficitar de amendare a Codului Fiscal.
Majoritatea investiţiilor anuale de 2.000 miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice în ţările în…
Sectorul petrol și gaze a reprezentat aproximativ 3,8% din PIB în anul 2022, potrivit raportului…
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că nu are nicio problemă cu "ameninţările din industria păcănelelor",…
Meta Estate Trust este un portal între piața de capital și piața imobiliară de investiții,…
În momentul în care Marcel Ciolacu îmi va spune numele întreg, îl voi da în…
Statele membre UE se gândesc să renunţe la o parte centrală a reformei pieţei de…