Categories: MacroeconomiePolitica

Premieră în Franţa: Un grup de asociaţii cer în justiţie statului să pună capăt “controalelor discriminatorii de identitate”

Un grup de asociaţii, între care Amnesty International şi Human Rights Watch, au iniţiat joi o acţiune colectivă în justiţie, cerând statului francez să pună capăt “controalelor discriminatorii de identitate” ale poliţiei. O astfel de acţiune colectivă împotriva statului reprezintă o premieră în Franţa, notează AFP, potrivit Agerpres.

În ianuarie, asociaţiile au notificat guvernul să lanseze “reforme structurale” şi să “ia măsuri concrete” în vederea încetării acestor controale, cerând autorităţilor să răspundă în termen de patru luni, termen care acum a expirat, iar asociaţiile au sesizat Consiliul de Stat.

Potrivit avocatului Antoine Lyon-Caen, Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a Franţei, poate proceda în mai multe feluri: poate cere statului să ia măsurile pe care le consideră necesare şi apoi să controleze dacă răspunsurile sunt satisfăcătoare ori poate interveni mai ferm, cerând ca lucrurile să evolueze într-un anumit fel.

Asociaţiile cer modificarea codului de procedură penală pentru “a interzice explicit discriminarea în controalele de identitate”, precum şi ca persoanele controlate să primească “o dovadă a controlului”.

Acţiunea în justiţie vine după ce în ianuarie 2017 un raport al Avocatului poporului a conchis că “un tânăr perceput ca fiind negru sau arab (…) are o probabilitate de 20 de ori mai mare” să fie controlat decât populaţia în ansamblu.

“Astăzi, cei care au altă culoare a pielii decât albă sunt controlaţi mult mai frecvent. (…) Sunt identificaţi ca factor problemă şi acest lucru este inadmisibil”, a recunoscut preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu pe platforma Brut, în decembrie 2020.

Articole recente

Investitorii îngrijorați de schimbările climatice impun noi standarde pentru industria petrolului și gazelor naturale (eToro)

Comentariul analistului eToro, Bogdan Maioreanu După o vară care a adus inundații intense în Europa…

o oră ago

Evenimente extreme si activitatea economică [1] – schimbarea climatică poate destabiliza profund bugetele publice

de Daniel Dăianu Traim vremuri foarte dificile, cu o suita de crize, evenimente extreme, care…

o oră ago

Acţiunile One United Properties intră în indicele BET

Acţiunile One United Properties (BVB: ONE) au intrat în indicele Bucharest Exchange Trading (BET), începând…

3 ore ago

„Trebuie să ne oprim” – prima alianţă diplomatică din lume pentru a menține petrolul și gazul în pământ

Costa Rica și Danemarca sunt cele două ţări care conduc eforturile de a construi prima…

3 ore ago

Theodor Cornel Stănescu este noul Director General al Crédit Agricole România

Domnul Theodor Cornel Stănescu, Prim Director General Adjunct al Vista Bank a fost desemnat Director…

3 ore ago

A murit gazetarul Horia Alexandrescu

Gazetarul Horia Alexandrescu a murit luni dimineaţa, la vârsta de 74 de ani. Anunţul a…

4 ore ago