International

Premierii german şi spaniol susţin finalizarea conductei Midcat

Germania şi Spania şi-au reînnoit sprijinul pentru realizarea până în 2025 a unei conducte de gaze care să lege Spania şi Franţa traversând munţii Pirinei, parte a unei serii de planuri convenite miercuri în timpul consultărilor guvernamentale bilaterale, informează dpa.

Hidrogen generat din surse regenerabile ar urma să fie transportat ulterior prin conductă, deşi Franţa se opune ideii.

Acest plan a fost abordat în timpul discuţiilor dintre oficialii spanioli şi o delegaţie germană condusă de cancelarul Olaf Scholz din care au făcut parte opt dintre cei 16 miniştri ai echipei sale, inclusiv ministrul economiei Robert Habeck, ministrul de finanţe Christian Lindner şi ministrul de externe Annalena Baerbock.

 

Cancelarul Scholz a fost întâmpinat cu onoruri militare de prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez în portul La Coruna. Acestea sunt primele consultări guvernamentale bilaterale din ultimii nouă ani.

Acordul privind energia vine într-un moment sensibil, în care preţurile cresc, iar Germania şi alte ţări europene încearcă să îşi reducă dependenţa de livrările ruseşti ca urmare a războiului din Ucraina.

“Din păcate, din cauza lipsei de conexiuni, nu am reuşit încă să punem la dispoziţie restului Europei întreaga capacitate a Spaniei de gaz natural lichefiat şi electricitate”, a declarat premierul Sanchez.

Conducta Midcat ar urma să pornească de la Barcelona, traversând munţii Pirinei pentru a se conecta la reţeaua franceză în Barbaira (în departamentul Aude din sudul Franţei).

Lucrările la această conductă sunt deja începute. În Spania, a fost finalizată până acum porţiunea până la Hostalric, la 106 kilometri sud de graniţă, în timp ce Franţa mai are de finalizat 120 de kilometri.

Proiectul a fost anulat în 2017, deoarece nu era viabil din punct de vedere economic, dar calculele energetice în Europa s-a schimbat de atunci, preţurile la gaze atingând niveluri record, în timp ce ţările europene se străduiesc să găsească alte surse de energie pe măsură ce Kremlinul reduce aprovizionarea.

Conducta planificată ar urma să transporte gaze naturale din Spania şi Portugalia. Împreună, aceste două ţări au şapte terminale de gaze naturale lichefiate. Două conducte care aduc gaze din Algeria ar fi, de asemenea, o sursă suplimentară.

Cu toate acestea, Parisul se opune în continuare construirii gazoductului Midcat. Înaintea discuţiilor cu delegaţia germană, premierul Sanchez a cerut Franţei să renunţe la opoziţia faţă de acest proiect. Conducta priveşte întreaga Uniune Europeană, a declarat el pentru ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Articole recente

Estonia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei pentru încălcarea frontierei sale maritime

Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…

37 de minute ago

Germania anunţă organizarea cu sprijinul Iordaniei a unui “pod aerian umanitar” către Gaza

Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…

42 de minute ago

Oprea: În cazierul meu judiciar nu apare menţiunea unei condamnări, reabilitări sau prescripţie a răspunderii penale

Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…

47 de minute ago

SUA vor ajuta Argentina să reintre în programul Visa Waiver, anunţă Departamentul Securităţii Interne

Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…

54 de minute ago

Trump anunţă înfiinţarea în curând de către SUA a unor centre de distribuţie a alimentelor în Fâşia Gaza

Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…

56 de minute ago

Netanyahu: Ofensiva în Gaza nu va înceta până când “Hamasul nu va fi eliminat, iar ostaticii eliberaţi”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…

59 de minute ago

This website uses cookies.

Read More