International

Preocupare în urma atacului din Iran şi apeluri generale pentru oprirea escaladării conflictului cu Israel

Atacul de vineri dimineaţă din apropierea oraşului Isfahan în Iran, efectuat aparent cu drone şi atribuit Israelului, îngrijorează comunitatea internaţională, care le cere ambelor ţări să înceteze confruntarea.

Mai multe explozii au fost raportate vineri dimineaţa în acea zonă, unde se află şi situri nucleare iraniene, înalţi responsabili americani citaţi de mass-media afirmând că a fost vorba despre represalii israeliene după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă noaptea, care la rândul său a fost un răspuns în urma atacului aerian asupra consulatului Iranului de la Damasc, unde au fost ucişi doi generali iranieni, relatează AFP.

Israelul nu a revendicat atacul de vineri dimineaţă, dar anterior a precizat că va recurge la represalii după atacul iranian de sâmbătă noaptea. De partea sa, Iranul a minimalizat impactul exploziilor, nu a acuzat direct Israelul şi a promis că nu va răspunde militar.

Trei explozii au fost semnalate vineri dimineaţă în apropierea unei baze militare la Qahjavarestan, între oraşul iranian Isfahan şi aeroportul acestuia, potrivit agenţiei iraniene Fars, citată de AFP. Au fost doborâte drone în respectiva zonă, dar “până în prezent” nu au fost şi atacuri cu rachete, afirmă aceeaşi agenţie iraniană. Unele surse media americane afirmă că Israelul ar fi atacat de asemenea cu rachete, dar fără a oferi detalii.

Instalaţiile nucleare din regiunea Isfahan sunt în siguranţă, a anunţat după atac agenţia de presă iraniană Tasnim. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că instalaţiile nucleare iraniene nu au suferit pagube şi a reiterat apelul la reţinere.

Apeluri similare către Iran şi Israel au venit atât dinspre ţările occidentale cât şi dinspre cele apropiate Teheranului. “Trebuie să facem tot posibilul pentru ca toate părţile să frâneze escalada în această regiune”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Grupul celor şapte mari state industrializate (G7), ce reuneşte Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA, a anunţat în cadrul unei întâlniri la nivel de miniştri de externe în insula italiană Capri că va desfăşura un efort diplomatic pentru atenuarea tensiunilor între Israel şi Iran şi a avertizat că “orice calcul eronat asupra reacţiilor celorlalţi poate provoca o escaladă care să nu elimine riscul unui război”. “Le cerem să se oprească, vom vedea dacă suntem convingători”, a declarat ministrul italian de externe Antonio Tajani, citat de agenţia EFE.

Turcia a avertizat de asemenea asupra riscului unui “conflict permanent”. “Devine din ce în ce mai evident că tensiunile iniţial provocate de atacul ilegal al Israelului contra ambasadei iraniene la Damasc riscă să se transforme într-un conflict permanent”, a atenţionat MAE turc, care a îndemnat toate părţile la reţinere.

Totuşi, preşedintele turc Recep Tayyip Erodgan s-a arătat prudent în declaraţii. “Israelul spune unele lucruri, Iranul spune altele. Nu avem o recunoaştere directă, nici explicaţii clare asupra subiectului”, a afirmat liderul turc în faţa presei la ieşirea de la rugăciunea de vineri după-amiază, referindu-se la confuzia din jurul atacului desfăşurat mai devreme asupra Iranului.

Cât despre Washington, acesta a fost avertizat joi că Israelul va executa un atac asupra Iranului, dar nu a aprobat operaţiunea şi nici nu a participat la ea, au declarat responsabili americani pentru posturile NBC şi CNN.

Întrebat de presă la reuniunea ministerială a G7 despre atacul din Iran, secretarul american de stat Antony Blinken a spus, potrivit Reuters, că “Statele Unite nu au fost implicate în nicio operaţiune ofensivă” şi sunt angajate în atenuarea tensiunilor în regiune. El a amintit pe de altă parte că Statele Unite au un angajament şi faţă de securitatea Israelului, pe care de altfel l-a ajutat direct să doboare dronele şi rachetele lansate de Iran în noaptea de sâmbătă spre duminică.

De partea sa, Rusia a transmis Israelului că Iranul “nu doreşte o escaladare”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov. “Au existat contacte între liderii Rusiei şi Iranului, între reprezentanţii noştri şi cei israelieni. Noi am fost clari la aceste discuţii, le-am spus israelienilor că Iranul nu doreşte o escaladare”, a precizat Lavrov într-o discuţie cu presa rusă.

China şi-a manifestat la rândul ei opoziţia faţă de “orice acţiune care să provoace o escaladare”, potrivit MAE de la Beijing, citat de Agerpres.

Dintre ţările arabe, Egiptul şi-a exprimat “preocuparea profundă” şi le-a cerut celor două părţi un “autocontrol maxim”. Apeluri la reţinere au venit şi dinspre alte ţări arabe, inclusiv Oman, care mult timp a jucat rolul de mediator între Iran şi ţările occidentale.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

5 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

6 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

6 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

7 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

9 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

10 ore ago

This website uses cookies.

Read More