Baku, care este printre economiile cele mai dependente de petrol și gaze din lume, se așteaptă să primească în plus 40 de miliarde de dolari în investiții străine directe pentru a-și crește exporturile până în 2034. Numai în ultimul an, țara din Caucazul de Sud a a încheiat acorduri cu TotalEnergies din Franța și Compania Națională de Petrol Abu Dhabi pentru a spori explorarea și forajul.
În martie, Aliyev a avertizat că „tendințele anti-combustibili fosili” nu ar trebui să împiedice investițiile și a cerut băncilor europene să renunțe la interdicțiile privind sprijinirea infrastructurii de combustibili fosili pentru a-l ajuta să extindă Coridorul sudic al gazelor – o rețea de conducte de 3.500 de kilometri care transportă gaz de la Marea Caspică până în Europa. Banca Europeană de Investiții – care a împrumutat sute de milioane de euro pentru construirea conductei – a spus POLITICO că nu va lua în considerare finanțarea extinderii acesteia.
Politica gazelor
Politico scrie că Azerbaidjanul este considerat unul dintre cele mai autocratice state din lume, iar, în timpul regimului lui Aliyev, de „veniturile statului din petrol și gaze” beneficiază „elitele privilegiate mai degrabă decât populația generală”, potrivit unui raport recent al Freedom House.
Țara a avut mai multe conflicte militare cu Armenia vecină în ultimii ani, inclusiv o ofensivă recentă pentru a recuceri regiunea separatistă Nagorno-Karabah. În urma atacului, Parlamentul European a aprobat sancțiuni specifice împotriva lui Aliyev și a altor oficiali de rang înalt și a cerut „UE să-și reducă dependența de importurile de gaze azere”.
Cu toate acestea, aceste cereri nu au fost puse în aplicare. În schimb, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut relații energetice mai strânse cu Azerbaidjan, zburând la Baku în iulie 2022 pentru a semna un acord pentru a stimula importurile de gaze. Salutând țara ca un „partener energetic esențial” pentru UE în eforturile sale de a pune capăt dependenței de combustibilii fosili ruși, von der Leyen a spus că Acordul va duce la exporturi de gaze azere către UE de 20 de miliarde de metri cubi în următorii ani.