Energie

Președintele Azerbaidjanului: COP29 nu ne va opri să investim în gazul „dat de Dumnezeu”

Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului – gazda COP 29 – a transmis vineri un mesaj clar Europei : aveți nevoie de gazul nostru, scrie Politico.

Rezervele de combustibili fosili ale țării sunt „un dar al zeilor”, a declarat vineri  Aliyev la o reuniune a miniștrilor la Berlin – și – a adăugat el – reprezintă un ajutor divin pentru Europa, deoarece aceasta renunță la aprovizionarea cu energie rusă.

Găzduirea de către Azerbaidjan a discuțiilor COP29 în noiembrie 2024 a atras atenția asupra planurilor de extindere masivă a extracției de gaze naturale. O analiză a ONG-ului Global Witness, văzută de POLITICO, sugerează că planurile țării ar genera emisii de dioxid de carbon egale cu întreaga producție anuală a Rusiei.

Aliyev a apărat această expansiune, numind-o „responsabilitatea” Azerbaidjanului de a răspunde nevoilor Europei.

„În mare măsură investim în creșterea producției noastre de gaz, deoarece Europa are nevoie de mai mult gaz din surse noi”, a spus el. „Petrolul și gazele noastre vor fi necesare încă mulți ani, inclusiv pe piețele europene.”

Aliyev a subliniat, de asemenea, modul în care țara sa a introdus energia verde pentru a-și alimenta rețeaua. Aceasta ar însemna, a spus el, că „cel puțin încă cinci miliarde de metri cubi de gaze vor fi exportate în Europa. Deci, de fapt, este o situație de câștig de ambele părţi”.

Gigantul de gaze

Analiza Global Witness dezvăluie că planurile Azerbaidjanului de a extinde producția de gaze naturale cu mai mult de o treime în următorul deceniu vor genera aproximativ 1,92 miliarde de tone de dioxid de carbon – echivalentul tuturor emisiilor anuale ale Rusiei. Acest lucru ar duce lumea cu 82% peste limita de ardere a combustibilului dacă se dorește să se mențină încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Locația COP29 în țara dependentă de combustibili fosili vine după conferința de anul trecut din Emiratele Arabe Unite, o altă națiune bogată în petrol. Marea Britanie, care a găzduit discuțiile în 2021, a eliberat de atunci noi licențe pentru forarea în Marea Nordului.

Organizarea COP în astfel de locaţii i-a deranjat pe activiștii care doresc să vadă apărătorii combustibililor fosili lăsați deoparte în discuțiile în curs privind schimbările climatice. Preşedintele Aliyev nu s-a sfiit în a folosi reuniunea de vineri de la Berlin pentru a argumenta pentru dezvoltarea continuă a resurselor.

„Ca șef al țării, care este bogată în combustibili fosili, desigur, vom apăra dreptul acestor țări de a continua investițiile și de a continua producția”, a spus el.

„Statele petrol perfecţionează un sinistru manual COP”, a spus Patrick Galey, un investigator al combustibililor fosili la Global Witness. „La fel ca Emiratele Arabe Unite, Azerbaidjanul plănuiește o creștere masivă a producției de gaze. La fel ca Emiratele Arabe Unite, Azerbaidjanul intenționează să-și legitimeze regimul autoritar prin găzduirea acestor discuții globale. Și la fel ca Emiratele Arabe Unite, Azerbaidjanul pare să folosească COP pentru a-și dezvolta legăturile de afaceri internaționale.”

De asemenea, Aliyev și-a propus planuri de a deveni un furnizor major de energie verde pentru UE, sectoare strategice precum energia eoliană offshore și hidrogenul atragând investiții de la firmele energetice globale.

Găzduirea COP 29, a spus Aliyev, este „un semn de respect al comunității internaționale față de Azerbaidjan, față de ceea ce facem, inclusiv în domeniul energiei verzi”.

 

Articole recente

Angajamente propuse de Vodafone România, în tranzacția Telekom România Mobile Communications

Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…

o oră ago

DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…

2 ore ago

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de către DIGI România și Vodafone România

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…

2 ore ago

Z.ai, cel mai recent model de IA al Chinei, spune că este mai ieftin de utilizat decât DeepSeek

Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…

2 ore ago

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More