Politica

Preşedintele Iohannis – întâlnire cu o delegaţie americană; discuţii despre Parteneriatul Strategic şi evoluţiile interne din România

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, luni, la Palatul Cotroceni, o delegaţie condusă de Christopher Coons, membru al Congresului Statelor Unite ale Americii, senator democrat din partea statului Delaware.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile s-au concentrat asupra dimensiunilor Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent pe cooperarea de securitate şi apărare, relaţii economice, regiunea Mării Negre, situaţia din Ucraina şi întărirea relaţiei transatlantice.

“Preşedintele României a evocat semnificaţia deosebit de importantă a Parteneriatului Strategic româno-american şi a transmis un mesaj ferm privind vocaţia profund euroatlantică a României, ca aliat NATO de încredere şi membru al UE care promovează o relaţie transatlantică solidă şi consistentă. A evidenţiat faptul că o prezenţă puternică a SUA în regiune, pe toate componentele relevante, este vitală pentru securitatea euroatlantică şi pentru asigurarea unui front comun împotriva influenţelor externe care sunt în dezacord cu valorile democratice”, arată sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat evoluţiile interne din România, în contextul desfăşurării alegerilor prezidenţiale, şi măsurile luate de statul român ca urmare a interferenţelor străine în procesele democratice şi a intensificării atacurilor hibride. De asemenea, şeful statului a avertizat asupra faptului că aceste atacuri nu sunt îndreptate doar către un singur stat, ci împotriva societăţilor democratice în ansamblul lor, şi a arătat că ţara noastră a solicitat la nivelul Uniunii Europene şi al NATO o coordonare intensificată pentru combaterea şi prevenirea acestor activităţi. El a subliniat, în acelaşi timp, importanţa cooperării intensificate dintre SUA şi România în domenii cheie pentru contextul de securitate actual, precum ameninţările hibride, cibernetice şi informaţionale.

În acest context, senatorul Coons a exprimat aprecierea şi susţinerea SUA pentru modul în care autorităţile din România au gestionat această situaţie dificilă şi fără precedent şi a fost de acord că toate democraţiile sunt expuse riscurilor hibride, fiind necesară o cooperare mai strânsă şi în acest domeniu.

De asemenea, oficialul american a salutat nivelul excelent de cooperare politică şi de securitate dintre România şi SUA şi interesul pentru aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic, ţara noastră fiind unul dintre cei mai de încredere, valoroşi şi apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite. Senatorul Coons a asigurat că dezvoltarea relaţiei cu România se bucură de sprijin bipartizan în cadrul Congresului SUA şi a făcut referire şi la importanţa acordată securităţii regiunii Mării Negre, inclusiv prin elaborarea Strategiei SUA privind securitatea şi dezvoltarea regiunii Mării Negre (Black Şea Security and Development Strategy), la care şi România şi-a adus contribuţia. Oficialul american a pus accentul pe impactul strategic al proiectelor comune în domeniul energiei, inclusiv cooperarea nucleară civilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat şi necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, precum şi importanţa acordată de cetăţenii români şi de autorităţi accederii României în Programul Visa Waiver.

În cadrul întrevederii, a existat şi un schimb de opinii despre războiul împotriva Ucrainei şi necesitatea continuării acordării de sprijin multidimensional pentru această ţară. Şeful statului a accentuat importanţa etapei de reconstrucţie a ţării şi capacitatea României de a avea un rol crescut ca şi conexiune logistică, mai ales ţinând cont de succesul facilitării de către ţara noastră a tranzitului de produse din Ucraina, de la începutul războiului.

Au fost subliniate şi riscurile majore la care este expusă şi Republica Moldova, care trebuie susţinută de comunitatea internaţională, în special în ceea ce priveşte rezilienţa statală şi întărirea securităţii energetice, prin interconexiuni sporite cu Uniunea Europeană.

Articole recente

Donald Trump va avea o întâlnire cu Keir Starmer în Scoţia, situaţia din Gaza şi relaţiile comerciale pe agendă

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…

7 minute ago

Comerţ: Acordul UE-SUA aduce o stabilitate temporară, dar rămâne dezechilibrat, atenţionează Parisul

Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…

8 minute ago

Şeful Heineken salută acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană

Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…

12 minute ago

Beijingul, iritat de întâlnirea din India între preşedintele ceh şi Dalai Lama

China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…

24 de minute ago

Phenianul respinge ideea unui dialog inter-coreean

Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…

36 de minute ago

Google nu a avertizat 10 milioane de persoane despre cutremurul din Turcia (BBC)

Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More