Președintele Pezeshkian declară: „Nu vrem război
Borrell spune că Orientul Mijlociu este aproape un război în toată regula
Israelul dorește să tragă Orientul Mijlociu într-un război total prin provocarea Iranului să se alăture conflictului vechi de aproape un an dintre Israel și Hezbollah, susținut de Teheran în Liban, a declarat luni președintele Iranului, avertizând asupra consecințelor „ireversibile” ale acestuia.
Masoud Pezeshkian, vorbind cu un grup de jurnaliști după sosirea sa la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, a declarat: „Nu dorim să fim cauza instabilității în Orientul Mijlociu, deoarece consecințele sale ar fi ireversibile. Vrem să trăim în pace, nu vrem război”.
„Israelul este cel care caută să creeze acest conflict total”, a spus oficialul iranian.
Pezeshkian, un politician relativ moderat care a fost ales în iulie promițând o politică externă pragmatică, a acuzat comunitatea internațională de tăcere în fața a ceea ce el a numit „genocidul Israelului” din Gaza.
Apelul lui Pezeshkian de a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu prin dialog a venit după ce Israelul a declanșat luni un val intens de lovituri aeriene împotriva Hezbollah, devenind cea mai mortală zi din Liban în aproape un an de conflict între Israel și gruparea susținută de Teheran.
„Vom apăra orice grup care își apără drepturile și se apără pe sine”, a declarat Pezeshkian, când a fost întrebat dacă Iranul va intra în conflictul dintre Israel și Hezbollah. El nu a detaliat.
Zeci de mii de oameni au fost strămutați din orașe și sate de pe ambele părți ale frontierei din cauza schimburilor de focuri aproape zilnice dintre forțele israeliene și Hezbollah. Israelul a declarat că preferă o soluție diplomatică prin care Hezbollah s-ar îndepărta mai mult de graniță.
Cu toate acestea, Hezbollah, care afirmă, de asemenea, că dorește să evite un conflict total, afirmă că numai o încetare a războiului din Gaza va opri luptele. Eforturile de încetare a focului în Gaza sunt în impas după luni de discuții eșuate, mediate de Qatar, Egipt și Statele Unite.
Politica regională a Iranului este stabilită de elita Gardienilor Revoluției, care răspund doar în fața liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate a țării.
De la preluarea mandatului luna trecută, Pezeshkian a afirmat în mod repetat poziția anti-Israel a Iranului și sprijinul său pentru mișcările de rezistență din regiune.
Întrebat dacă Iranul va riposta la asasinarea liderului grupării militante palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, pe teritoriul său, la sfârșitul lunii iulie, Pezeshkian a declarat: „Vom răspunde la momentul și locul potrivit, într-un mod adecvat”.
Uciderea lui Haniyeh, pe care atât Teheranul, cât și Hamas au atribuit-o Israelului, a stârnit temeri cu privire la un conflict direct între Teheran și inamicul său de moarte, Israelul, într-o regiune zguduită de războiul Israelului din Gaza și de agravarea conflictului din Liban.
Puternicele Gărzi ale Iranului și Khamenei au promis o răzbunare „severă” pentru uciderea lui Haniyeh, care a avut loc în timp ce acesta vizita Teheranul. Până în prezent, Teheranul s-a abținut de la represalii directe împotriva Israelului, care nu a confirmat sau negat implicarea sa.
Trei înalți oficiali iranieni au declarat pentru Reuters în august că Teheranul a fost implicat într-un dialog intens cu țările occidentale și cu Statele Unite pentru a calibra represaliile împotriva Israelului pentru asasinarea lui Haniyeh.
Pezeshkian a declarat că „ni s-a spus că într-o săptămână va exista un acord de încetare a focului” între Israel și Hamas, susținută de Iran, „dar acea săptămână nu a venit niciodată și, în schimb, Israelul a continuat să-și extindă atacurile”.