International

Președintele leton afirmă că țările europene ar trebui să introducă „neapărat” recrutarea obligatorie

Țările europene ar trebui să introducă neapărat serviciul militar obligatoriu pentru a combate amenințarea agresiunii rusești, a declarat duminică președintele leton Edgars Rinkēvičs, în timp ce Europa devine din ce în ce mai îngrijorată de traiectoria războiului din Ucraina, potrivit CNN.

Letonia a reintrodus serviciul militar obligatoriu pentru bărbații adulți la 1 ianuarie anul trecut, după ce l-a abolit în 2006. Țara baltică are o graniță de 180 de mile cu Rusia la est și este deosebit de vulnerabilă la agresiunea rusă.

Liderii europeni s-au reunit joi la Bruxelles pentru discuții de urgență privind războiul din Ucraina și apărarea europeană, promițând să reînarmeze continentul după ce Statele Unite au amenințat să rupă 80 de ani de garanții de securitate.

Întrebat dacă partenerii europeni ar trebui să urmeze decizia Letoniei de a reintroduce serviciul militar obligatoriu, Rinkēvičs a declarat pentru Sky News: „Da… văzând ce se întâmplă în lume, decizia pe care am luat-o, și da, într-adevăr, am avut o discuție destul de lungă în 2022 și această decizie a fost luată de Parlament”.

„Multe alte țări europene trebuie să urmeze această decizie”, a adăugat el.

Întrebat din nou dacă el crede că alte țări europene ar trebui să ia decizii similare cu cea a Letoniei în ceea ce privește cheltuielile de apărare și recrutarea, Rinkēvičs a spus „absolut”.

Mai multe țări europene au întrerupt recrutarea obligatorie după sfârșitul Războiului Rece, dar o serie de națiuni – în special din Scandinavia și Țările Baltice – au reintrodus-o în ultimii ani, în mare parte din cauza amenințării ruse.

Neînrolarea poate duce la amenzi sau chiar închisoare în unele țări.

Rinkēvičs a declarat pentru Sky News că în țara sa s-a discutat, de asemenea, dacă este necesar să se introducă recrutarea pentru femei.

„În prezent, aceasta nu este o decizie care a fost luată”, a spus el. „Nu există nicio obligație legală în acest sens… Aceasta este o dezbatere, dar nu există nicio decizie luată”.

Președintele a adăugat că înțelege faptul că „oamenii sunt puțin nervoși” cu privire la situație, dar a spus că „desigur, o reasigurare puternică este un lucru, dar un alt lucru este acțiunea reală care este luată de guvernul leton, de alte guverne europene, pentru a ne asigura că toți devenim mai puternici”.

R

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

8 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

8 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

8 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

10 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

11 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

13 ore ago

This website uses cookies.

Read More