Categories: International

Davos: Preşedintele Xi din China solicită unitate în primele declaraţii din epoca Biden și avertizează împotriva „izolării arogante”

Președintele chinez Xi Jinping a îndemnat luni comunitatea internațională să-și pună diferendele la o parte, avertizând că istoria a arătat că țările care aleg să meargă singure „vor eșua întotdeauna”, potrivit CNBC.

Vorbind prin videoconferință la Forumul Economic Mondial anual de la Davos, Xi a discutat despre provocările globale, cum ar fi pandemia de coronavirus și situația de urgență climatică.

„Pe măsură ce facem față crizei actuale și ne străduim să facem o zi mai bună pentru toată lumea, trebuie să rămânem uniți și să lucrăm împreună”, a spus el.

„Ni s-a arătat de nenumărate ori că să-l sărăceşti pe aproapele tău, să mergi singur și să te strecori într-o izolare arogantă va eșua întotdeauna. Să ne unim cu toții mâinile și să lăsăm multilateralismul să ne lumineze drumul către o comunitate cu un viitor comun pentru omenire ”, a adăugat Xi, conform comentariilor traduse.

Comentariile vin la mai puțin de o săptămână după învestirea președintelui Joe Biden în SUA, iar analiştii externi monitorizează îndeaproape modul în care o schimbare a conducerii SUA poate avea un impact asupra relațiilor diplomatice tensionate dintre SUA şi China.

Se așteaptă ca Biden să mențină presiunea asupra Beijingului în legătură cu o gamă largă de probleme, inclusiv drepturile omului, politica comercială, disputele teritoriale și întrebările legate de răspunsul inițial al Chinei la pandemia de coronavirus.

„Confruntarea ne va conduce la un punct mort”

Vorbind la Forum pentru prima dată din 2017, Xi a promovat din nou o abordare multilaterală a afacerilor internaționale.

„A construi cercuri mici sau a începe un nou război rece, a respinge, amenința sau intimida pe alții, a impune în mod voit decuplarea, întreruperea aprovizionării sau sancțiuni și a crea izolare sau înstrăinare, toate acestea vor împinge lumea doar în diviziune și chiar în confruntare”, a spus Xi , fără a numi o altă națiune sau șef de stat.

„Nu putem face față provocărilor comune într-o lume divizată, iar confruntarea ne va conduce la un punct mort”.

Relația dintre China și SUA s-a deteriorat semnificativ în ultimii ani. Fostul președinte american Donald Trump a căutat să urmeze o abordare „America First” a politicii externe și s-a ciocnit frecvent cu o Chină din ce în ce mai hotărâtă.

Biden a încercat deja să anuleze unele dintre politicile predecesorului său, semnând un ordin executiv în prima zi în funcție pentru a se reînscrie în acordul climatic de la Paris și a reveni la Organizația Mondială a Sănătății.

Stanciu Ancuta

Ancuţa-Carolina Stanciu - redactor şef al FinancialIntelligence.ro Ancuţa-Carolina Stanciu, membru fondator și redactor șef al publicaţiei, are 20 de ani experiență în jurnalism economic, fiind în ultimii 8 ani redactor şef al cotidianului financiar “Bursa". A fost coordonator şi organizator a numeroase conferinţe, dedicate unor domenii de interes public. Ancuţa Stanciu a participat la numeroase conferinţe şi dezbateri pe teme economice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Recent, a fost contributor la volumul “Transporturi şi infrastructură”, din cadrul seriei de "Caiete documentare-Club România". După absolvirea Şcolii Superioare de Jurnalism, Ancuţa Stanciu a finalizat programul Reuters Foundation “Economic and Political Reporting from Southeast Europe” (Londra), în 2005, iar în 2007 a absolvit masterul “Managementul proiectelor” la SNSPA. În anul 2009, Ancuţa Stanciu a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Articole recente

Premierul a numit noi secretari de stat la Interne şi Justiţie

Irina Alexe a fost numită în funcţia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne…

6 ore ago

Hotnews: Andrei Muraru va fi numit ambasador în Statele Unite ale Americii

Consilierul prezidențial Andrei Muraru va fi numit ambasador al României în Statele Unite ale Americii,…

6 ore ago

Asociația Colorăm Zâmbete: Protestul copiilor la Primăria Sectorului 5. Piedone desființează programele pentru copii

Asociația Colorăm Zâmbete anunță că mâine, 26 februarie, începând cu orele 11:30 aproximativ 100 de…

8 ore ago

Uniunea Europeană face progrese cu noua legislaţie care forţează multinaţionalele să dezvăluie plata taxelor pentru fiecare stat membru

Uniunea Europeană face progrese cu noua legislaţie care forţează multinaţionalele să dezvăluie plata taxelor, impozitelor…

8 ore ago

Ministrul Bode, reacţie la protestul poliţiştilor de la Cotroceni: “Liderii de sindicat ai polițiștilor au avut comportament de galerie, de ultrași”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat în această seară, la Antena 3, că poliţiştii pot…

8 ore ago

Armenia – Premierul Nikol Paşinian îi cere opoziţiei să renunţe la proteste

Premierul armean Nikol Paşinian i-a solicitat joi opoziţiei să înceteze protestele şi a lansat o…

8 ore ago