International

Preţul cafelei robusta a atins un maxim istoric din cauza fenomenului meteorologic El Nino

Cotaţia cafelei robusta a atins vineri un nivel record, cumpărătorii din întreaga lume urmând să plătească mai mult pentru o ceaşcă de cafea, care în mod normal este mai ieftină decât soiul arabica, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA) a anunţat joi că fenomenul meteorologic El Nino, asociat de obicei cu creşterea temperaturilor la nivel global, a început oficial şi este de aşteptat să se “intensifice treptat” în lunile următoare. El Nino este un fenomen caracterizat prin temperaturi de suprafaţă mai calde decât cele normale în Oceanul Pacific ecuatorial, dar are consecinţe asupra întregii planete. “Ar putea duce la noi recorduri de temperatură” în anumite regiuni, a declarat Michelle L’Heureux, climatolog pentru NOAA.

Vineri, la Bursa de la Londra, cotaţiile futures la cafeaua robusta au urcat până la 2.790 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel de la debutul acestui contract în urmă cu 15 ani. În plus, diferenţa de preţ dintre cafeaua cu livrare în luna septembrie şi contractul pentru luna noiembrie a ajuns până la 91 de dolari pe tonă la ICE Futures Europe, cea mai mare diferenţă înregistrată vreodată.

Chiar dacă mulţi iubitori de cafea preferă soiul arabica, de calitate superioară, soiul robusta este în mod normal mai ieftin pentru că acest arbore de cafea este mai rezistent şi are nevoie de mai puţină îngrijire, astfel că este mai uşor de produs în cantităţi mari. Soiul robusta este utilizat în mod frecvent la cafea de tip instant, espresso şi cafeaua măcinată vândută în supermarketuri, produse care au înregistrat o cerere mare pe măsură ce consumatorii atenţi la preţuri caută alternative accesibile.

“Peste tot stocurile sunt foarte mici”, susţine Kona Haque, director de cercetare la firma de consultanţă ED&F Man. În condiţiile în care recoltatul cafelei a început deja în Brazilia, “piaţa împinge preţurile la un nivel care îi va stimula pe brazilieni să exporte mai multe boabe cafea conilon (-robusta-nr.)”, adaugă Kona Haque.

Creşterea cererii pentru cafeaua robusta îi pune pe cultivatori într-o situaţie în care au probleme în a ţine pasul. O combinaţie între preţurile mari la îngrăşăminte şi secetă a dus la diminuarea producţiei. Aceasta creează condiţiile pentru ca piaţa globală a cafelei să înregistreze în 2023-2024 al treilea sezon consecutiv de deficit.

Potrivit analiştilor este posibil ca în acest an Vietnamul, cel mai mare cultivator mondial de cafea robusta, să strângă cea mai mică recoltă din ultimii patru ani. Recolta din Brazilia, al doilea mare producător pentru acest soi de cafea, este aşteptată şi ea să scadă cu 5% în timp ce recolta din Indonezia este preconizată să scadă cu 20% din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Articole recente

Topul celor mai bune orașe pentru Generația Z 

Bangkok, Thailanda, este orașul numărul 1 pentru Generația Z, în parte datorită scorurilor sale ridicate…

16 ore ago

Canada a eliminat multe dintre tarifele de retorsiune impuse SUA

Canada a eliminat vineri multe dintre tarifele de retorsiune impuse SUA, marcând un pas semnificativ…

16 ore ago

Cancelarul Merz, despre un acord de pace în Ucraina: Suntem la o distanţă de 10 kilometri şi am parcurs, poate, primii 200 de metri

Cancelarul german Friedrich Merz a descris eforturile de a ajunge la un acord de pace…

16 ore ago

Muncitorii străini au impulsionat economia zonei euro, afirmă Christine Lagarde

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat sâmbătă, la simpozionul anual al Rezervei Federale…

17 ore ago

În spatele importurilor masive de petrol rusesc ale Indiei: cel mai bogat om din Asia (Al Jazeera)

Importurile de țiței rusesc ale Reliance au crescut de la 3% înainte de războiul din…

17 ore ago

Un atac cu drone ucrainene provoacă un incendiu și reducerea capacității centralei nucleare rusești de la Kursk

Un atac cu drone ucrainene a provocat un incendiu de scurtă durată la centrala nucleară…

18 ore ago

This website uses cookies.

Read More