Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPrețul gazelor pe piața spot la BRM a înregistrat în iunie o creștere de peste 30% până pe 22 iunie, de la 174 lei/MWh, la 237,82 lei, iar în ultimele două zile a avut o scădere până la 207,81 lei.
Virgil Popescu actualmente europarlamentar, fost ministru al Energiei, ne-a declarat: “Prețul este aproximativ la nivelul prețului TTF. Părerea mea este că prețul nu este influențat de războiul din Orient, ci este o chestie conjuncturală. Vorbim de o ofertă limitată pe piață, pentru că se înmagazinează gazul pentru la iarnă. Este încă în vigoare Ordonanța 27, prin care producătorii de gaze trebuie să stocheze pentru iarna următoare.
De asemenea, avem Regulamentul de Gaze prin care avem ținte intermediare de îndeplinit în stocare. Sperăm ca pe 7 iulie să modificăm acest Regulament, la Strasbourg, astfel încât să eliminăm aceste ținte intermediare și atunci mă aștept la o scădere în continuare a prețului gazelor”.
Pe de altă parte, oficialii BMR susțin că majoarea prețului gazelor pe piața spot a fost cauzată de conflictul din Golf, dar și faptul că un interconector dintre Grecia și Turcia a fost în mentenanță în perioada 10-17 iunie.
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au înregistrat marţi o scădere semnificativă, pe fondul semnalelor de reducere a tensiunilor în Orientul Mijlociu, după acceptarea încetării focului în conflictul dintre Israel şi Iran, transmite DPA. La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut marţi cu peste 12% în primele minute de la debutul tranzacţiilor, până la 35,40 euro pentru un Megawatt-oră (MWh), de la o valoare de aproximativ 41 de euro în ziua anterioară. După această scădere, preţul gazelor naturale a revenit la nivelul la care era la începutul războiului dintre Israel şi Iran, în 13 iunie.
Regimul plafonării prețurilor la gaze ar trebui oprit, până la urmă, și nu perpetuat la infinit, susțin reprezentanții BRM.
În opinia domnului Gabriel Purice, președinte BRM, dacă ar fi să luăm în considerare opiniile făcute public, aplicarea schemei de plafonare nemulțumește aparent pe toată lumea – furnizori, producători, traderi – iar autoritățile pretind că pierd sume importante. Dacă ar fi adevărat, s-ar ajunge imediat la anularea acesteia. Realitatea este însă cu totul alta: autoritățile nu resimt niciun efort financiar, acesta fiind transferat în principal către furnizori și producători, la rândul lor recompensați prin alte modalități.
Conform domniei sale, în mod aparent surprinzător, producătorii nu opun niciun fel de rezistență, nici măcar de fațadă, arătându-se acomodați cu situația, evident discutată și agreată în prealabil cu autoritățile. Motivația este extrem de simplă: pe durata aplicării reglementării aceștia fiind scutiți de plata taxei pe venituri suplimentare, plafonul de 120 lei/MWh depășind cu mult veniturile ce ar fi fost realizate în situația aplicării acestor taxe. Legea privind veniturile suplimentare datează din anul 2013, fiind emisă într-un cu totul alt mediu economic, necesitatea stringentă de finanțare a exploatării resurselor din Marea Neagră nefiind întrevăzută la acel moment.
Cei doi mari producători români au nevoie în mod evident de importante resurse financiare pentru a susține investițiile din Marea Neagră aflate în prezent în derulare, exploatare ce va face din România un mare jucător energetic european. Din aceste considerente, BRM susține cu convingere că singura soluție rațională este aceea de reducere substanțială, chiar până la eliminare, a taxei pe venituri suplimentare și liberalizarea totală a pieței de gaze naturale. Mascarea prin schema de plafonare a susținerii, în fapt, a producătorilor, obligându-i pe aceștia să acționeze în consens cu autoritățile, în detrimentul unei piețe transparente, eficiente și cu prețuri care să corespundă realității, nu face decât să continue tradiția unor intenții și interese de control discreționar al pieței gazelor naturale, susțin oficiallii BRM.
Potrivit domnului Purice, un alt aspect îngrijorător și greu de explicat îl reprezintă acela referitor la obligația impusă producătorilor de a vinde celor care au datoria de depozitare, la prețul de 120 lei/MWh, cantitățile necesare, fără niciun fel de condiționare pentru aceștia cu privire la destinația sau valoarea prețului de revânzare. Mai mult, revânzarea are loc în perioada iernii, subsecventă calendaristic, și permite realizarea de câștiguri semnificative pe această cale. Practica are caracteristici clare de subvenție mascată a unei categorii de participanți și, totodată, de păgubire a producătorilor.
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
This website uses cookies.
Read More