Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSursa Pixabay
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu 0,86% în decembrie 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Indicele anual a coborât la nivelul de -0,71% după ce revenise aproape de zero în luna anterioară și a consfințit rămânerea în domeniul negativ în ultima treime a anului trecut.
Indicatorul anual de profil a coborât în domeniul negativ pe piața internă (-2,31%, de la -1,72% anterior), efectul de bază fiind unul destul de important. Prin contrast, pe segmentul extern s-a înregistrat o creștere pentru a treia lună consecutiv, astfel încât s-a ajuns la 3,55%.
Diferența între evoluția la intern și cea de pe piața externă s-a majorat la aproape șase puncte procentuale, după ce atinsese un minim la mijlocul anului. De remarcat valoarea maximă pentru ultimele 12 luni atinsă la extern, după ce reintrarea în domeniul pozitiv se făcuse în februarie iar valoarea de la finele T3 2024 fusese de peste două ori și jumătate mai redusă (+1,33%).
În structură, s-au consemnat creșteri aproape pe toată linia față de luna precedentă. Relativ reduse în bunurilor intermediare (+0,13%) și ceva mai mari în industria bunurilor de folosință îndelungată (+0,43%), industria bunurilor de capital (+0,42%) și în industria bunurilor de uz curent (+0,32%). Excepția a fost industria energetică (-3,16%), a cărei influență pe indicele general a fost determinantă.
Comparativ cu aceeași lună din anul anterior, situația s-au consemnat o creșteri notabile la bunuri de uz curent (+4,96%) și bunuri de capital (+4,21%), cu un avans mult mai redus la bunuri de folosință îndelungată (+1,66%) și bunuri intermediare (+1,19%). Industria energetică s-a adâncit și mai mult în domeniul negativ (-8,68%).
De reținut, după ce productivitatea muncii în industrie a coborâse în 2023 până la -3,3%, s-a situat la -1,7% ca medie lunară în primele unsprezece luni ale anului curent, deși cu o scădere ceva mai ușoară pe noiembrie (-0,5%). Per total, rezultatele din industrie pe parcursul anului 2024 au fost, în termeni comparabili, cele mai slabe din ultimii șapte ani.
Pe ramuri de activitate, majorări mai mari de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au consemnat la repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (circa +23%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc. (+12%), fabricarea calculatoarelor (+10%), fabricarea băuturilor, produsele farmaceutice (cu câte 9%) și marochinăria (+8%).
Urmează serviciile anexe extracției, fabricarea de mașini și utilaje (cu câte +7%), îmbrăcăminte, produse textile, mobilă (câte +5%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a hârtiei, alte activități extractive și alte activități industriale (fiecare în jur de +3%) și fabricarea de alte mijloace de transport (+2%),
Reduceri anuale importante de prețuri s-au consemnat la extracția cărbunelui (-19%), extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-15%), fabricarea produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului (-10%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă (-7%) și fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (-2%).
Dan Pălăngean
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Bastucescu Pârvu Insolvency SPRL, cu sediul ales în București, Str. Aviator Mircea…
Grupurile de hackeri Silent Crow şi Cyberpartisans BY, pro-ucrainene, au revendicat luni un atac asupra…
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni că acordul anunţat duminică între SUA şi…
Elevii olimpici de nivel internațional, pentru care Guvernul Bolojan a eliminat bursele de excelență olimpică,…
Compania aeriană rusă Aeroflot şi-a anulat luni zeci de zboruri, după un incident pe care…
Compania energetică de stat Naftogaz din Ucraina a anunţat luni că a semnat primul său…
This website uses cookies.
Read More