International

Prețurile petrolului au crescut marți, după ce Iranul a trimis o navă de război în Marea Roșie, în urma atacurilor SUA asupra navelor Houthi

Prețurile petrolului au crescut marți, după ce Iranul a trimis o navă de război în Marea Roșie, situația fiind din ce în ce mai tensionată pe calea navigabilă esențială pentru transporturile globale care au fost atacate de rebelii Houthi din Yemen.

Țițeiul Brent a crescut cu 1,6%, până la 78,27 dolari pe baril, în timp ce țițeiul U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 1,42% la 72,67 dolari pe baril în timpul ședințelor de tranzacționare din Asia.

Iranul a anunțat luni că a trimis distrugătorul Alborz prin strâmtoarea strategică Bab al-Mandeb, a informat presa de stat a țării, fără a oferi detalii despre misiunea navei de război. Aceasta a adăugat că operațiunile sunt efectuate periodic în Marea Roșie pentru a securiza rutele de transport maritim.

Mișcarea vine după ce Marina SUA a distrus trei nave ale rebelilor Houthi susținuți de Iran, ucigând 10 militanți, potrivit unui raport AP. Marina a răspuns la un apel de urgență al navei Maersk Hangzhou, sub pavilion Singapore, care a ajuns sub focul Houthi, a declarat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat.

Într-o declarație a unui purtător de cuvânt al rebelilor duminică, grupul Houthi a susținut că navele erau angajate în „misiuni oficiale de a asigura rutele maritime”, a declarat un canal de știri deținut de rebeli.

„Orice escaladare a conflictului în această regiune va adăuga, cu siguranță, o primă de risc mai mare pentru țițeiul Brent”, a declarat pentru CNBC Neil Beveridge, analist senior în energie de la Bernstein. El a menționat, totuși, că nu va exista încă niciun impact major.

Grupul Houthi a atacat nave în Marea Roșie, țintind nave israeliene și alte nave care se îndreptau spre sau din Israel, ca răzbunare pentru războiul din Gaza, care a ucis până acum aproape 22.000 de oameni acolo.

Companiile maritime majore au încetat să traverseze rutele Canalului Suez și Marea Roșie la începutul lunii decembrie, alegând în schimb să redirecționeze prin sudul Africii – o călătorie mai lungă și mai costisitoare, cu tarifele de transport maritim ajungând până la 10.000 USD per container.

Transportatorul german de containere Hapag-Lloyd a declarat vineri că va continua să-și devieze navele în jurul Canalului Suez.

Cu toate acestea, lansarea Operațiunii Prosperity Guardian, o forță maritimă multinațională, de către SUA, a întărit încrederea companiilor de transport maritim. Gigantul danez de transport maritim Maersk a anunțat duminică că va relua operațiunile în Marea Roșie și Golful Aden.

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

o oră ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

3 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

4 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

4 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

7 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More