Update articol:

Prețurile petrolului cresc datorită noilor stimulente din China și tensiunilor din Orientul Mijlociu

Prețurile petrolului au crescut marți, ca urmare a informațiilor privind un nou stimulent monetar din partea principalului importator China și a temerilor că escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu ar putea afecta oferta din principala regiune producătoare, în timp ce un uragan major amenință SUA, cel mai mare producător mondial de țiței, scrie Reuters.

Contractele futures pe țițeiul Brent pentru luna noiembrie au crescut cu 69 de cenți, sau 0,93%, la 74,59 dolari pe baril la 03.30 GMT. Contractele futures pe țiței WTI din SUA pentru luna noiembrie au crescut cu 74 de cenți, sau 1,05%, la 71,11 dolari.

Ambele contracte au închis în scădere luni, deoarece îngrijorările legate de cerere au avut prioritate în mintea investitorilor după activitatea dezamăgitoare a afacerilor din zona euro și pe fondul preocupărilor persistente legate de consumul de combustibil din China.

„WTI a câștigat în această dimineață după ce China a decis să reducă ratele sale cheie de creditare. Piața țițeiului a privit cu disperare spre autoritățile chineze pentru noi măsuri de relaxare pentru a contracara încetinirea economică”, a declarat Tony Sycamore, analist de piață la IG.

„Anunțul de astăzi va contribui într-o oarecare măsură la eliminarea riscurilor de scădere a prețului țițeiului”, a adăugat Sycamore.

Banca centrală a Chinei a anunțat măsuri ample de stimulare monetară și de sprijinire a pieței imobiliare pentru a revigora o economie confruntată cu presiuni deflaționiste puternice.

Guvernatorul Pan Gongsheng a declarat că banca centrală va reduce rata rezervelor minime obligatorii ale băncilor cu 50 de puncte de bază și va reduce în continuare ratele dobânzilor cheie, iar o nouă relaxare a politicii este prevăzută pentru sfârșitul acestui an.

În Orientul Mijlociu, armata israeliană a declarat că a lansat luni raiduri aeriene împotriva locațiilor Hezbollah din Liban, care, potrivit autorităților libaneze, au ucis 492 de persoane și au determinat zeci de mii de oameni să fugă în căutarea siguranței, în cea mai mortală zi din țară din ultimele decenii.

Israelul și Hezbollah, o grupare susținută de Iran cu sediul în Liban, au făcut schimb de focuri după ce mii de pagere și walkie-talkie utilizate de membrii Hezbollah au explodat săptămâna trecută. Pentru atac a fost învinuit Israelul.

„Piața petrolului a fost îngrijorată de faptul că tensiunile în creștere din regiune trag Iranul, producătorul de petrol al OPEC, mai aproape de conflict”, a declarat banca ANZ într-o notă.

„Traderii sunt, de asemenea, cu ochii pe vreme. Coasta Golfului SUA este expusă riscului unui uragan până la sfârșitul săptămânii, pe măsură ce se consolidează o zonă de vreme agitată în Atlantic”.

Producătorii de petrol din SUA se străduiau luni să evacueze personalul de pe platformele de producție de petrol din Golful Mexic, deoarece se prevedea că al doilea uragan major în două săptămâni va distruge câmpurile producătoare de petrol din larg. Mai multe companii petroliere au întrerupt o parte din producție.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025