Prețurile petrolului au crescut vineri, deoarece îngrijorările reînnoite privind aprovizionarea globală din cauza interzicerii exporturilor de combustibili din Rusia au contracarat temerile că încetinirea economiilor și ratele ridicate ale dobânzilor ar putea reduce cererea, potrivit Reuters.
Contractele futures Brent au crescut cu 78 de cenți, sau 0,84%, la 94,08 dolari barilul până la 1443 GMT, în timp ce contractele futures pe țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,02 dolari sau 1,14%, până la 90,65 dolari pe baril.
Pentru această săptămână, ambele valori de referință au fost relativ neschimbate, după ce au crescut cu peste 10% în ultimele trei săptămâni din cauza preocupărilor legate de aprovizionarea globală restrânsă.
Transneft din Rusia a suspendat vineri livrările de motorină către terminalele cheie din Marea Baltică și Marea Neagră, Primorsk și Novorossiysk, a declarat agenția de stat Tass.
Interdicția va „aduce o nouă incertitudine într-o imagine globală deja restrânsă a ofertei de produse rafinate și în perspectiva că țările afectate vor încerca să cumpere mărfuri de la furnizori alternativi”, a spus RBC într-o notă.
Prețurile angro la benzină din Rusia au scăzut cu aproape 10% și motorina cu 7,5% vineri la Bursa Internațională din Sankt Petersburg.
Dar previziunile macroeconomice în contra continuă să afecteze sentimentul cererii de petrol.
„Sunt semnalele din partea cererii care sunt susceptibile de a afecta în principal prețurile petrolului pe termen scurt”, au spus analiștii Commerzbank într-o notă.
Economia zonei euro este probabil să se contracte în al treilea trimestru, potrivit datelor indicelui managerilor de achiziții (PMI) publicate vineri.
O contracție a activității economice din Regatul Unit s-a adâncit și mai mult în septembrie, comparativ cu august, au arătat date suplimentare PMI.
Rezerva Federală a SUA și-a menținut miercuri ratele dobânzilor, dar și-a înăsprit politica, susținând astfel temerile că ratele mai mari ar putea diminua creșterea economică.