Categories: Energie

Primăria Constanța va înlocui aproape 61% din sistemul de termoficare, cu bani europeni

* Peste jumătate din rețeaua termică a Constanței veche de aproape cinci decenii va fi înlocuită cu bani europeni

Primăria Constanța va înlocui, cu fonduri europene de peste 50 de milioane de euro, zeci de kilometri de conducte termice – aproape 61% din sistemul de termoficare -, proces care va avea loc în trei etape.

“Au început să sosească transporturile cu noile conducte pentru rețeaua de termoficare a orașului, care se prezintă mult mai rău decât ne-am închipuit. Țevile sunt neschimbate din anii ’70, iar sistemul risca să se prăbușească total în orice moment. De ce am ajuns în situația asta nu mai are rost să explic, cred că e un lucru cunoscut de toată lumea. Vă spun doar atât: în decursul a mai puțin de 1 an, am reușit să accesăm fonduri europene în valoare de peste 50 de milioane de euro pentru a ne apuca de o treabă ce trebuia făcută la sfârșitul anilor 1990!”, a anunțat edilul municipiului Constanța, Vergil Chițac, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul este împărțit în 3 etape – în etapa 1 (va costa aproape 23 de milioane de euro, din care 19,4 milioane de euro sunt fonduri eligibile), vor fi reabilitate 43,2 km de conducte, mai exact tronsoane de rețea termică primară din magistrala I de termoficare (Bld. 1 Mai și Bld. Alexandru Lăpușneanu).

În etapa 2 (cu valori similare ca investiții cu etapa întâi), se reabilitează 25,4 km de conducte, tronsoane de rețea termică primară din magistrala II de termoficare. Se va porni de la CET – Str. Cumpenei, Dezrobirii, Soveja și străzile adiacente, zona Tomis Nord.

Pentru etapa 3 (investiții de aproape 10 milioane de euro, din care eligibile sunt 8,6 milioane de euro), s-au propus pentru reabilitare 4,03 km traseu de conducte primare aferente a trei tronsoane de rețea termică primară și 3,02 km traseu de conducte secundare pentru 11 puncte termice. De spus că această etapă vizează zona centrală a orașului.

“Sunt conștient că aceste lucrări vin la pachet cu un disconfort pronunțat și cu alte disfuncționalități de moment, dar trebuie să înțelegem că acestea reprezintă lucrări urgente și capitale pentru Constanța. Odată cu finalizarea acestui mare proiect, problemele din mijlocul iernii vor dispărea în mare parte, iar pierderile din rețea se vor reduce semnificativ, ceea ce se va traduce în costuri mai mici la întreținere și un confort sporit în casă”, a mai scris Chițac în anunțul publicat aseara, 23 mai.

Articole recente

Consiliul UE a adoptat Regulamentul privind stocarea gazelor

La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisie, Consiliul UE a adoptat…

53 de minute ago

Erdogan va discuta marţi cu preşedintele finlandez şi premierul suedez despre candidaturile la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni marţi la Madrid cu omologul său finlandez…

o oră ago

Ţările UE vor discuta opţiuni pentru a reduce, în comun, cererea de gaze

Miniştrii Energiei din ţările membre UE vor discuta luni opţiuni cu privire la o reducere,…

o oră ago

Şefa Comisiei Europene, favorabilă unei participări la G20 chiar şi în prezenţa lui Putin

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat în favoarea unei participări a ţărilor…

o oră ago

Pactul pentru Fiscalitate – element esențial pentru o economie de piață funcțională

Inițiatorii „Pactului Pentru Fiscalitate” au organizat recent întâlnirea de lucru la Palatul Parlamentului, în cadrul…

o oră ago

Vasile Blaga, achitat definitiv într-un dosar de trafic de influenţă

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, luni, achitarea definitivă a…

o oră ago