International

Primarul Kievului, schimb dur de replici cu președintele Volodimir Zelenski și aliații Ucrainei

Primarul Kievului, fostul boxer profesionist Vitali Klitschko, a reacţionat  duminică la criticile președintelui Ucrainei și aliaților săi cu privire la modul în care îi poate ajuta pe locuitori să reziste întreruperilor de curent, catalogând disputele drept „fără sens”, pe fondul campaniei militare a Rusiei, scrie Reuters. El a adăugat că nu se va implica în „bătălii politice”.

Klitschko a spus că 430 de „centre de încălzire” îi ajută pe locuitori să facă față efectelor atacurilor rusești asupra centralelor electrice și mai mult de 100 au fost pregătite pentru cazuri de condiții extreme.

Președintele Volodimir Zelenski l-a criticat vineri pe primarul Kievului pentru modul în care s-a organizat în înființarea de adăposturi de urgență pentru a-i ajuta pe cei fără energie și căldură după atacurile rusești, spunând că au existat o mulțime de plângeri cu privire la măsurile adoptate în capitală.

„Nu vreau să mă implic în bătălii politice, mai ales în situația actuală”, a spus Klitschko, într-o înregistrare video postată pe canalul său de Telegram. „Este fără sens. Am lucruri de făcut în oraș”.

Klitschko, care a fost implicat în mai multe dispute politice cu Zelenski înainte de invazia rușilor, a spus că aliații președintelui s-au angajat în „manipulări” cu privire la eforturile făcute de autoritățile orașului, inclusiv în publicarea online a unor „fotografii de neînțeles”.

„Ca să mă exprim delicat, nu este frumos. Nici pentru ucraineni, nici pentru partenerii noștri străini”, a afirmat el. „Astăzi, ca niciodată toată lumea trebuie să se unească și să lucreze împreună. Iar aici avem un fel de jocuri politice”, a precizat primarul.

Dar unul dintre principalii aliați ai președintelui a lansat o nouă lovitură, spunând că explicațiile lui Klitschko „diferă considerabil” de ceea ce spuneau locuitorii. El i-a dat primarului o săptămână pentru a remedia problemele și a se supune inspecțiilor la centrele de ajutor.

„Am o propunere. Autoritățile orașului au la dispoziție o săptămână pentru a corecta erorile și efectuăm inspecții împreună cu primarul”, a declarat David Arakhamia, șeful grupului Serviciului Poporului al președintelui din Parlament, pe Telegram.

În ultima săptămână, Zelenski a promovat eforturile miilor de „centre de invincibilitate” înființate în toată Ucraina, menite să asigure căldură, apă, internet și semnal de telefonie mobilă.

În discursul său video din noaptea de vineri, Zelenski a spus că primarul Kievului nu a făcut suficient pentru a ajuta locuitorii asediați. „Pentru a spune frumos, este nevoie de mai multă muncă”, a spus Zelenskyy.

 

Articole recente

Siegfried Mureşan, în plenul Parlamentului European: Tot ceea ce facem pentru Ucraina trebuie să facem şi pentru Republica Moldova

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European şi preşedinte…

8 minute ago

Qatargate: Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino

Parlamentul European a votat joi, la Bruxelles, pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella (Belgia)…

11 minute ago

Lavrov: Rusia vrea încetarea conflictului din Ucraina, dar va răspunde livrării de arme cu rază lungă Kievului

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că forţele ruse vor răspunde…

13 minute ago

UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate

Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale…

15 minute ago

BRD Groupe Societe Generale a acordat o finanțare verde în valoare de 24,3 milioane euro pentru două clădiri rezidențiale dezvoltate de Speedwell în Timișoara

Ca parte a angajamentului său de a sprijini proiecte sustenabile în România, BRD Groupe Societe…

17 minute ago

AROBS intră pe piața din Polonia prin preluarea SYDERAL Polska

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de…

20 de minute ago