Categories: BanciInternational

Primele 60 de bănci au o expunere de 1.350 de miliarde de dolari pe combustibilii fosili

Cele mai mari 60 de bănci din lume au o expunere de aproximativ 1.350 de miliarde de dolari pe activele care au legătură cu combustibilii fosili, potrivit unui studiu publicat marţi de ONG-ul Finance Watch, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cele 1.350 de miliarde de dolari reprezintă aproape 1,5% din totalul activelor băncilor.

“Aceste active riscă să sufere o diminuare considerabilă a valorii lor în procesul de tranziţie la neutralitatea climatică”, a avertizat Finance Watch, care estimează că “instanţele de reglementare internaţională ar trebui să adopte noi măsuri”, în special în ceea ce priveşte cerinţele de capital propriu.

Potrivit estimărilor Finance Watch, băncile vor avea nevoie de capital suplimentar în valoare de 157 până la 210 miliarde de dolari, adică echivalentul a trei până la cinci luni din veniturile pe 2021 ale băncilor.

Cu toate acestea, contabilizarea activelor care au legătură cu combustibilii fosili este totuşi un exerciţiu delicat. În 2021, mai multe ONG-uri au estimat că expunerea primelor 11 bănci europene se ridică la 532 miliarde de euro, un nivel semnificativ mai mare decât expunerea de 239,3 miliarde de dolari pe care Finance Watch o atribuie primelor 22 de bănci europene.

Acest decalaj între cifre este explicat de Finance Watch prin “diferenţa dintre amploarea şi definiţia activităţilor care au legătură cu combustibilii fosili”.

Raportul din 2021 “are un perimetru mult mai amplu (de exemplu include transporturile şi serviciile), în timp ce noi nu vizăm decât activităţile din upstream şi centralele electrice. Perimetrul nostru vizează activele care vor fi cu siguranţă blocate în scenariile de neutralitate climatică”, a explicat ONG-ul Finance Watch.

În pofida unui dialog susţinut, băncile şi ONG-urile se confruntă în mod regulat pe terenul climatic, primele lăudându-şi progresele realizate în timp ce ultimele denunţă aşa-numita politică de ‘greenwashing’ şi continuarea finanţării combustibililor fosili.

Între timp industria bancară continuă să ofere finanţare companiilor din domeniul combustibililor fosili. Potrivit datelor colectate de Bloomberg, în primele nouă luni ale anului băncile au aranjat împrumuturi şi vânzări de obligaţiuni în valoare de aproximativ 397 miliarde de dolari.

Articole recente

Elena Popescu (Ministerul Energiei): Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe gaz

Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe…

55 de minute ago

OMS va folosi termenul de “mpox” în loc de variola maimuţei pentru a combate stigmatizarea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că va începe să folosească termenul "mpox"…

4 ore ago

Protecţia datelor: Meta va plăti o amendă de 265 milioane euro pentru că nu a protejat suficient datele utilizatorilor

Grupul american Meta, compania-mamă a Facebook, va trebui să plătească o amendă de 265 de…

4 ore ago

Christine Lagarde: Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf

Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf şi există riscul…

4 ore ago

Ministrul Energiei: Se pot depune proiecte pentru finanţarea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a semnat luni ordinul pentru aprobarea schemei privind sprijinirea investiţiilor în…

4 ore ago

ACER consideră că ar putea fi destul de dificil pentru Europa să cumpere gaze în 2023

Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) consideră că pentru Uniunea Europeană…

4 ore ago