Update articol:
DUPĂ CE PLANURILE PENTRU IPO AU FOST ANULATE, ÎN VARĂ

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite promite listarea Aramco până în 2021

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a susținut că va merge înainte cu planul amânat de listare a gigantului petrolier Aramco, promițând un IPO până în 2021, ambiția sa fiind o capitalizare de minim 2 triloane de dolari.

Potrivit Bloomberg, comentariile sale arată determinarea lui Mohammed bin Salman, de 33 de ani, de a continua cu IPO-ul, chiar și după ce calendarul inițial a fost anulat de scepticismul privind evaluarea companiei și de planul Aramco de a cumpăra un pachet de control în cel mai mare producător de produse chimice din țară.

“Cred că la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021”, a spus el, discutând despre momentul lansării IPO-ului într-un interviu acordat la Palatul Regal din Riad: “Investitorul va decide prețul la zi, cred că va fi de peste 2 trilioane de dolari. Pentru că va fi foarte mare.”

Proiectul IPO-ului a fost anunțat pentru prima dată în 2016 ca piatră de temelie a planului prințului de a moderniza economia saudită, Vision 2030. Oficialii saudiți au declarat în repetate rânduri că tranzacția a fost “pe drumul cel bun”, dar la începutul acestui an au declarat că va fi amânată până în 2019. La scurt timp după aceea, Aramco a pus în așteptare oferta și, în schimb, a început discuțiile pentru a cumpăra un pachet majoritar din gigantul petrochimic local Sabic, o afacere evaluată la 70 de miliarde de dolari.

Prințul Mohammed a spus că a amânat IPO-ul atunci când a devenit clar că va face o mișcare spre petrochimie, subliniind că nu ar fi fost corect ca asta să surprindă investitorii.

Prințul Mohammed a spus că acordul dintre Aramco și Sabic, pe care el speră că îl va încheia anul viitor, a fost esențial pentru viitorul industriei energetice a țării.

Prințul Mohammed a spus că guvernul saudit va păstra acțiunile Aramco după IPO, mai degrabă decât să le transfere în fondul suveran, așa cum era planificat inițial. În schimb, PIF va primi 70 de miliarde de dolari din vânzarea participației sale la Sabic, plus cele 100 de miliarde de dolari pe care țara speră să le obțină din IPO-ul Aramco.

Prințul Mohammed a oferit un calendar detaliat al planurilor sale pentru Aramco, spunând că după încheierea acordului cu Sabic în 2019, compania ar avea nevoie de un an financiar complet înainte de a putea merge mai departe și de a vinde acțiuni către public.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/03/2021)

Reluare plata dividend 2019

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (02/03/2021)

Raport curent cf art. 234, alin. 1, litera i) din Reg. 5/2018

ELECTROARGES SA (ELGS) (02/03/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020 - versiune limba Engleza

Erste Group Bank AG (EBS) (02/03/2021)

Notificare - detineri < 4%