Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a acuzat Israelul de comiterea unui „genocid colectiv” în Gaza, în unele dintre cele mai puternice critici ale sale la adresa țării de la începutul războiului, anul trecut, scrie CNN.
În timpul unei reuniuni a liderilor națiunilor islamice găzduită de Arabia Saudită la Riad luni, liderul de facto al țării a declarat: „Regatul își reiterează condamnarea și refuzul absolut al genocidului colectiv comis de Israel împotriva poporului palestinian frate”.
Peste 43.000 de persoane au fost ucise în Gaza de când Israelul și-a început atacurile asupra enclavei anul trecut. Marți, cel puțin 30 de persoane au fost ucise în orașul Gaza și în nordul Gaza, multe altele fiind încă sub dărâmături, potrivit purtătorului de cuvânt al Apărării Civile din Gaza, Mahmoud Basal. CNN a cerut armatei israeliene să comenteze.
Anul trecut, regatul a fost în curs de negociere a unui acord de normalizare istorică cu Israelul, dar recent a declarat că este „în afara mesei” fără statul palestinian, o cerere respinsă de premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Prințul moștenitor saudit, cunoscut sub inițialele sale MBS, a apărat, de asemenea, Iranul – un contrast puternic față de comentariile sale din 2017 care îl comparau pe liderul suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei cu Adolf Hitler.
MBS a îndemnat comunitatea internațională să „oblige Israelul să respecte suveranitatea Iranului și să nu atace teritoriile (iraniene)”. Riadul și Teheranul au reluat legăturile anul trecut, după decenii de animozitate privind influența regională.
În lipsa unei soluții la conflictele regionale și pe fondul unui proces de normalizare cu Israelul aflat în impas, Arabia Saudită și-a schimbat mesajele în ultimul an, trecând de la condamnări la acuzarea publică a Israelului de genocid, solicitând în același timp o protecție internațională sporită pentru Iran.
Iranul și-a trimis prim-vicepreședintele Mohammad Reza Aref la conferința de luni de la Riad, care în discursul său a deplâns moartea secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, și a liderilor Hamas, Ismail Haniyeh și Yahya Sinwar. Arabia Saudită se opune ferm milițiilor susținute de Iran, precum Hezbollah și Hamas.
La reuniunea la nivel înalt au mai participat președintele palestinian Mahmoud Abbas, prim-ministrul libanez interimar Najib Mikati, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi.
Președinții Recep Tayyip Erdogan al Turciei și Bashar al-Assad al Siriei, care au participat, de asemenea, la reuniune, rămân implicați într-un conflict continuu privind operațiunile militare ale Turciei în nordul Siriei și sprijinul său pentru grupurile rebele.
Scopul declarat al reuniunii de luni a fost „unificarea pozițiilor” și „exercitarea de presiuni” asupra comunității internaționale pentru a lua măsuri pentru a pune capăt „atacurilor continue și a stabili o pace durabilă” în regiune, a declarat agenția guvernamentală de stat saudită.
Unificarea în urma alegerilor din SUA
Experții spun că MBS a reunit aliați regionali și dușmani vechi pentru a-și demonstra puterea în unificarea națiunilor islamice înainte de preluarea mandatului de către președintele ales al SUA, Donald Trump.
De-a lungul campaniei sale din 2024, Trump nu a precizat cum va aborda războiul dintre Israel și Hamas sau în ce fel politicile sale vor fi diferite de cele ale predecesorului său Joe Biden. În aprilie, Trump a declarat că Israelul trebuie să „termine ce a început” și „să termine repede”, menționând că „pierde războiul de PR” din cauza imaginilor care vin din Gaza.
Dar viitorul președinte al SUA va încerca probabil să reinstaureze regimurile de sancțiuni asupra Teheranului pentru a „izola Iranul din punct de vedere diplomatic” și „a-l slăbi din punct de vedere economic”, a declarat săptămâna trecută pentru CNN Becky Anderson Brian Hook, care a fost emisarul lui Trump pentru Iran în timpul primei sale administrații.
Rep. Mike Waltz din Florida, alesul lui Trump pentru funcția de consilier pe probleme de securitate națională, și senatorul de Florida Marco Rubio, despre care surse spun că va fi probabil alesul său pentru funcția de secretar de stat, au politici dure în privința Iranului.
„El are o mulțime de prietenii în regiune cu liderii. Aceste prietenii, cred eu, se vor adânci și cred că cooperarea și legăturile de prietenie, securitate și comerț vor fi mult mai bune în anii următori”, a declarat Hook despre Trump.
Arabia Saudită, care l-a ajutat pe Trump în politica sa de limitare a Iranului în timpul primului său mandat, se ferește de această dată să susțină o campanie de „presiune maximă” asupra Iranului, din cauza scepticismului față de dorința SUA de a proteja regatul în fața unui atac iranian, spun analiștii.
În schimb, regatul și-a extins relațiile cu Iranul. În această săptămână, MBS a vorbit cu președintele iranian Masoud Pezeshkian, l-a primit pe vicepreședintele său la Riad și l-a trimis pe șeful de stat major al armatei saudite la Teheran pentru întâlniri cu omologul său iranian.
„Regatul încearcă să se asigure că rămâne în afara oricărui război care implică SUA, Israelul și Iranul din cauza furiei interne împotriva Israelului din partea propriilor populații, dar și din cauza eficacității rachetelor balistice iraniene”, a declarat Trita Parsi, vicepreședinte executiv al Quincy Institute din Washington DC.
Există mai multe riscuri politice pentru normalizarea relațiilor cu Israelul în prezent, a declarat Hussein Ibish, cercetător rezident senior la Institutul Statelor Arabe din Golf din Washington. „Odată cu normalizarea, Arabia Saudită recunoaște că va risca posibile disensiuni politice interne, un rol de lider arab regional și un rol de lider islamic global care este foarte contestat”, a declarat Ibish.
„Mesajul Riadului este că vrem să jucăm fotbal, dar trebuie să ne oferiți ceva, și nudoar în privința Palestinei, ci și în privința Iranului… nu vom încheia o înțelegere cu israelienii dacă nu faceți să merităm asta”, a spus Ibish.