Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzRafael Mariano Grossi - www.iaea.org
Este foarte probabil ca toate cele aproximativ 15.000 de centrifuge care funcționează la cea mai mare uzină de îmbogățire a uraniului din Iran, la Natanz, să fi fost grav avariate sau distruse din cauza unei întreruperi a alimentării cu energie electrică cauzate de un atac israelian, a declarat luni pentru BBC șeful agenției de control nuclear a ONU, potrivit Reuters.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică și directorul său general, Rafael Grossi, au declarat anterior că centrifugele de la uzina subterană de îmbogățire de la Natanz ar fi putut fi avariate în urma unui atac aerian asupra sursei de alimentare cu energie electrică, chiar dacă hala în care se află uzina nu pare să fi fost lovită.
„Evaluarea noastră este că, odată cu această pierdere bruscă a alimentării externe, este foarte probabil ca centrifugele să fi fost grav avariate, dacă nu chiar distruse complet”, a declarat Grossi într-un interviu acordat BBC.
„Cred că au existat avarii în interior”, a spus el, mergând mai departe decât în actualizarea prezentată cu câteva ore mai devreme în cadrul unei reuniuni excepționale a Consiliului Guvernatorilor agenției sale, format din 35 de țări.
Întreruperile de curent reprezintă o amenințare pentru centrifugele fragile, fin echilibrate, care se rotesc la viteze extrem de mari.
Atacurile aeriene ale Israelului au scos din funcțiune cel puțin două dintre cele trei uzine de îmbogățire a uraniului din Iran. Uzina pilot de îmbogățire de la Natanz a fost distrusă, a repetat Grossi în actualizarea sa către consiliu.
Grossi a declarat consiliului că nu s-au constatat daune la uzina separată de îmbogățire de la Fordow, săpată adânc într-un munte, declarând ulterior pentru BBC: „Daunele înregistrate (acolo) sunt foarte limitate, dacă există”.
Deși AIEA nu a putut efectua inspecții de la atacuri, aceasta utilizează pe scară largă imagini din satelit.
Grossi a oferit detalii despre daunele provocate la patru clădiri din complexul nuclear de la Isfahan, inclusiv o instalație de conversie a uraniului care transformă uraniul „yellowcake” în hexafluorură de uraniu, materia primă pentru centrifuge, astfel încât acesta să poată fi îmbogățit până la un grad mai ridicat de puritate fisionabilă.
„Patru clădiri au fost avariate în atacul de vineri: laboratorul chimic central, o uzină de conversie a uraniului, uzina de fabricare a combustibilului pentru reactorul de la Teheran și instalația de prelucrare a metalului UF4 (tetrafluorură de uraniu) în EU (uraniu îmbogățit), care era în construcție”, a spus el.
Grossi a mers mai departe, declarând pentru BBC: „În Isfahan există și spații subterane, care nu par să fi fost afectate”.
Un diplomat de rang înalt a declarat pentru Reuters că aceste spații subterane sunt locul în care este depozitată o mare parte din stocul de uraniu cel mai puternic îmbogățit al Iranului, dar că va fi necesară o examinare mai atentă pentru a evalua pe deplin situația de acolo.
Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…
Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…
Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…
Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…
This website uses cookies.
Read More