Sursa foto: tsmc.com
Dacă China ar invada Taiwan, cea mai avansată fabrică de cipuri din lume ar deveni „neoperabilă”, a declarat Mark Liu, președintele TSMC, într-un interviu în limba engleză pentru CNN, săptămâna aceasta.
În interviul citat de CNBC, Liu a spus că, dacă Taiwanul ar fi invadat de China, fabrica producătoare de cipuri nu ar putea funcționa, deoarece se bazează pe lanțurile globale de aprovizionare.
„Nimeni nu poate controla TSMC prin forță. Dacă folosiți o forță militară sau o invazie, veți face ca fabrica TSMC să nu fie operabilă”, a spus Liu. „Deoarece TSMC este o unitate de producție foarte sofisticată, depinde de conexiunea în timp real cu lumea exterioară, cu Europa, cu Japonia, cu SUA, de la materiale la produse chimice, la piese de schimb, la software de inginerie și diagnosticare.”
TSMC, cel mai avansat producător de cipuri din lume, produce procesoare pentru companii americane, inclusiv Apple și Qualcomm. Produce cipurile Apple din seria A și seria M și deține peste 50% din piața mondială de turnătorie de semiconductori.
Comentariile au fost difuzate pe măsură ce tensiunile dintre China și Taiwan au escaladat în ultimele zile, în timp ce președintele Camerei Camerei, Nancy Pelosi, vizitează insula Taiwan.
„Războiul nu aduce câștigători, ci toți sunt perdanți”, a spus Liu.
Săptămâna trecută, Camera Reprezentanților a adoptat Chips and Science Act, care pune deoparte miliarde de dolari în stimulente pentru a construi fabrici de cipuri pe pământul SUA. Susținătorii legislației spun că este esențial pentru securitatea națională să asigure furnizarea de cipuri eficiente și moderne pentru uzul SUA, dacă China ar invada Taiwan sau ar face mai dificilă fabricarea cipurilor în Taiwan.
Deși o mare parte din stimulentele proiectului de lege vor merge către companii americane precum Intel, TSMC construiește o fabrică de cipuri de 12 miliarde de dolari în Arizona, care ar putea beneficia de subvenții.
Liu a comparat un potențial conflict din Taiwan cu invazia Rusiei în Ucraina, spunând că, deși cele două conflicte sunt foarte diferite, impactul economic asupra altor țări ar fi similar. El a încurajat liderii politici să încerce să evite războiul.
„Războiul din Ucraina nu este bun pentru niciuna dintre părți”, a spus Liu.
Potrivit lui Liu, o invazie a teritoriului ar provoca tulburări economice pentru China, Taiwan și țările occidentale.
Departamentul Trezoreriei SUA a eliberat miercuri o licență care autorizează anumite tranzacții cu titluri care…
Budapesta a respins ca inutilă cererea Parlamentului European de a împiedica Ungaria să preia preşedinţia…
NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta şi mai mult armata ucraineană în următorii ani…
Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat joi un plan de 25 de miliarde de dolari…
Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice…
Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu există "niciun fel de complicaţie" în cadrul…