Macroeconomie

Producția vegetală 2023 – cea mai redusă pondere din ultimii zece ani

Valoarea producției agricole a crescut marginal în 2023 (+0,6% în prețuri comparabile) față de anul precedent, potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS. Producția vegetală și serviciile agricole au crescut cu 2,1 %, respectiv 0,4%, în timp ce zootehnia a scăzut cu 2,5%, cu observația că aceste evoluții au fost calculate în termeni reali, ca producție fizică.

Oarecum paradoxal, în expresie valorică s-a consemnat o reducere importantă pe segmentul vegetal, cu un nivel apropiat de pragul de 60 miliarde lei în prețuri curente, chiar mai mic decât cel din anul 2018. De altfel, ponderea producției vegetale în rezultatul agricol s-a redus cu 5,3 puncte procentuale, până la circa 55%, cea mai mică valoare din ultimii zece ani.

Procentele pierdute au fost preluate aproape integral de producția animală (deși în scădere fizică), care a ajuns la 37% ca pondere în total, după un avans de 5,2pp. Serviciile agricole au cunoscut o creștere moderată, de circa 7% în prețuri curente (altminteri sub inflația medie anuală) iar ponderea lor în total s-a apropiat de trei procente, de patru ori mai mult decât în urmă cu zece ani.

Pragul de 110 miliarde lei nominal nu a fost trecut din cauza condițiilor de mediu tot mai puțin favorabile, investițiilor reduse în sisteme de irigații și a implicațiilor conflictului din Ucraina. Oricum, producția de cereale a rămas sub potențialul pedoclimatic de care dispunem, în timp ce concurența de pe piața unică a afectat evoluția din zootehnie și ne-a accentuat deficitul comercial.

Ponderea cerealelor, în scădere

În structura producției vegetale, cerealele și-au coborât ponderea la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani deși au păstrat 7,3 puncte procentuale în plus față de 2020 (de la 28,3% la 35,6%). De remarcat diminuarea înregistrată la plantele uleioase, după trendul de creștere din perioada 2020 – 2022 (valoarea maximă de 14% a fost atinsă în urmă cu doi ani).

La polul opus, cartofii (care influenţează sistematic şi semnificativ indicele general de inflație) și-au mai revenit după contraperformanța din 2021 (doar 3,1%, de trei ori mai puțin decât în anul precedent) și au atins pragul de 5%. Creșteri s-au mai consemnat la legume și pepeni (de la 15% la 17%, dar sub valorile din intervalul 2014 – 2021), precum și la fructe și struguri (de la 10,2% la 11,5%).

De remarcat păstrarea tendinței de diversificare în a producției, concretizată în avansul culturilor vegetale cumulate sub titulatura „alte grupe” (leguminoase boabe, plante tehnice, produse secundare, flori), care au păstrat o pondere relativ însemnată (peste nivelul de 11%, deși în ușoară scădere). Plantele de nutreț s-au stabilizat la 7% după ce coborâseră anterior la doar 6,8%, cel mai mic nivel din ultimii zece ani), însă am rămas cu sold negativ din comerțul exterior la produsele pentru hrana animalelor.

Porcinele și bovinele, la minime istorice

În cazul producției animale, se remarcă o creștere procentuală sistematică la păsări, care au ajuns să dețină peste un sfert din valoarea obținută în zootehnie (26,2%), după un avans de aproape cinci puncte procentuale în ultimii trei ani. La polul opus, porcinele (confruntate cu probleme sanitare majore), au coborât la doar 11,5% (minim istoric, care implică importuri masive).

Bovinele și-au redus și ele ponderea la 23,1%, cea mai redusă din 2013 încoace, însă produsele obținute din prelucrarea laptelui în ferme zootehnice și-au crescut valoarea producției până la recordul istoric 29% din total. În fine, ar fi de remarcat scăderea interesului crescut în 2021- 2022 din partea importatorilor pentru grupa ovine și caprine, în scădere și afectată de pestă în prezent.

Dan Pălăngean

 

 

 

 

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

2 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

3 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

3 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

3 ore ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

3 ore ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More