Energie

Profitul net consolidat al Grupului Electrica, pe primele 9 luni din 2022, este de 534 milioane RON, în creștere cu 462 milioane RON față de perioada similară a anului trecut

Profitul net consolidat al Grupului Electrica, pe primele 9 luni din 2022, este de 534 milioane RON, în creștere cu 462 milioane RON față de perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei.

Veniturile operaționale ale Grupului Electrica, în primele 9 luni ale anului 2022, au înregistrat o valoare de 10.221 milioane RON, în creștere cu 5.061 milioane RON față de aceeași perioadă a anului precedent.

Alexandru Chiriță, Director General Electrica a declarat: „Dacă rezultatele înregistrate la nivelul Grupului Electrica în prima jumătate a anului au fost marcate semnificativ atât de contextul extern, cât și de modificările cadrului de reglementare autohton, la finalul celor 9 luni ale lui 2022 ne bucurâm să putem observa că eforturile depuse de întreaga echipă se reflectă în rezultatele pozitive obținute, în special în condițiile în care provocările din piața de energie au continuat. În acest sens, vreau să le mulțumesc colegilor mei pentru implicarea, dedicarea și eficiența de care au dat dovadă în această perioadă.

Mai mult decât atât, ne-am menținut rolul de companie responsabilă față de angajații, clienții, acționarii și partenerii noștri și, pe lângă asigurarea unor perspective solide de dezvoltare a companiilor din cadrul Grupului, am reușit să răspundem rapid și să ne adaptăm la provocările care au continuat să apară. Ca urmare a tuturor acestor eforturi, la finalul celui de-al treilea trimestru al anului, valorile celor mai importanți indicatori financiari ai Grupului Electrica sunt peste cele ale perioadei similare de anul trecut: valoarea profitului net consolidat a depășit-o pe cea înregistrată în 2021 cu 462 milioane RON, ajungând la 534 milioane RON, EBIDTA a avut o creștere cu 629 milioane RON, ajungând la 1.104 milioane RON, iar veniturile operaționale au crescut cu 5.061 milioane RON, la valoarea de 10.221 milioane RON.

Aceste rezultate, precum și echipa puternică pe care o avem ne fac să fim încrezători în strategia de business pe care am adoptat-o la nivelul Grupului și în deciziile asumate, și vom continua să urmărim obiectivele de dezvoltare sustenabilă a tuturor palierelor de business, în paralel cu menținerea unui grad ridicat de reziliență în fața viitoarelor provocări.” 

Segmentul de furnizare:

  • veniturile din furnizarea de energie electrică și gaze naturale au crescut cu 1.886 milioane RON, în principal din efectul net al creșterii prețurilor de vânzare pe piața cu amănuntul cu 54% și al reducerii cu 9% a cantității de energie furnizată pe piața cu amănuntul;
  • veniturile din subvenții sunt în valoare de 2.063 milioane RON, înregistrate în anul 2022 fără a avea o valoare corespondentă în anul 2021, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, deconturile pentru sumele datorate fiind depuse în anul 2022 și pentru diferențele din anul 2021.

Segmentul de distribuție:

  • veniturile din distribuția energiei electrice au crescut cu 536 milioane RON, influențate pozitiv de majorarea tarifelor de distribuție la 1 ianuarie 2022, în medie cu 8,6% comparativ cu 2021, urmată de creșterea medie a tarifelor de distribuție cu 20,3% la 1 aprilie 2022, comparativ cu primul trimestru din 2022, compensate de efectul negativ al scăderii volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 3,2%;
  • veniturile din producția de imobilizări necorporale, în valoare de 780 milioane RON, sunt înregistrate în anul 2022 fără a avea o valoare corespondentă în anul 2021 și reprezintă capitalizarea costului suplimentar cu achiziția energiei electrice realizate în anul 2022, în vederea acoperirii CPT față de costurile incluse în tarifele aprobate de ANRE pentru anul 2022.

În primele 9 luni ale acestui an, Grupul a înregistrat o performanță bună pe segmentul de furnizare, realizând un profit net de 239 milioane RON și EBITDA pozitivă de 327 milioane RON (30 septembrie 2021: pierdere de 23 de milioane RON și EBITDA negativă de 18 milioane RON), în principal ca urmare a creșterii veniturilor pe fondul creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice, coroborat cu eforturile interne de mitigare a riscurilor privind achiziția energiei necesare pentru revânzare și de control al costurilor operaționale.

Pe segmentul de distribuție, rezultatul înregistrat în primele 9 luni reprezintă un profit net de 314 milioane RON, un impact semnificativ pozitiv fiind rezultat din capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), sub forma de venituri din producția de imobilizări necorporale în valoare de 780 milioane RON  pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 30 septembrie 2022. Prin costuri suplimentare se înțelege valoarea determinată ca diferență între prețul de achiziție a energiei electrice pentru consumul propriu tehnologic față de prețul de achiziție ex-ante recunoscut de ANRE, înmulțită cu cantitatea atribuită consumului propriu tehnologic (CPT).

Capitalizarea costului suplimentar cu achiziția energiei electrice realizate în anul 2022, în vederea acoperirii CPT față de costurile incluse în tarifele aprobate pentru anul 2022, este prevăzută de OUG 119/2022, pentru modificarea și completarea OUG nr. 27/2022, și de Ordinul ANRE nr. 129/2022 de aprobare a Normelor metodologice privind recunoașterea în tarife a costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic față de costurile incluse în tarifele reglementate publicate în MO 1019/19.10.2022.

Potrivit legislației incidente, costurile capitalizate se amortizează pe o perioadă de 5 ani de la data capitalizării și se remunerează cu 50% din rata reglementată de rentabilitate (RRR) aprobată de ANRE, aplicabilă pe perioada de amortizare a respectivelor costuri. Acestea se recunosc ca o componentă distinctă în tarifele reglementate, denumită „componenta aferentă costurilor suplimentare cu CPT”.

De asemenea, ca urmare a OUG 27/2022, tarifele de distribuție au înregistrat o creștere începând cu 1 aprilie 2022 pentru a acoperi costurile suplimentare aferente CPT din anul 2021, estimate la o valoare de 363 milioane RON. Astfel, începând cu T2 2022, pentru operatorul de distribuție din cadrul Grupului (DEER), tarifele au crescut cu aproximativ 28%, în medie, comparativ cu anul 2021. Implicit, veniturile din distribuția de energie electrică sunt mai mari, acoperind astfel diferența dintre prețul recunoscut în tarife și cel realizat în anul 2021, cu impact favorabil în performanța operațională pentru segmentul de distribuție. Tarifele aplicabile începând cu 1 aprilie 2022 nu se vor mai modifica până la data de 1 aprilie 2023.

EBITDA consolidată are o valoare pozitivă de 1.104 milioane RON, în creștere cu 629 milioane RON față de valoarea din primele 9 luni ale anului 2021. Creșterea EBITDA este determinată, în principal, de capitalizarea CPT.

Evoluția principalilor indicatori în primele 9 luni ale anului 2022:

  • EBITDA – pozitivă, în valoare de 1.104 milioane RON, o creștere de 629 milioane RON comparativ cu primele 9 luni ale anului 2021;
  • Rezultat net – profit de 534 milioane RON, o creștere de 462 milioane RON față de primele 9 luni ale anului 2021;
  • Volumul de energie electrică distribuită s-a redus cu 3,2% comparativ cu primele 9 luni ale anului 2021;
  • Volumul de energie electrică furnizată pe piața cu amănuntul a scăzut cu 9% comparativ cu primele 9 luni ale anului 2021;
  • Venituri din producția de imobilizări necorporale în valoare de 780 milioane RON, reprezentând capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică în vederea acoperirii CPT;
  • Venituri din subvenții în valoare de 063 milioane RON, reprezentând valori aferente cererilor de decontare, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Principalele rezultate sunt prezentate în continuare și sunt extrase din situațiile financiare interimare consolidate simplificate (neauditate și nerevizuite) la data și pentru perioada încheiată la 30 septembrie 2022:

Cheltuielile operaționale au crescut, în principal, ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică, ponderea cea mai mare fiind înregistrată la costul cu energia achiziționată în scopul revânzării, pentru segmentul de furnizare.

▪    Grupul Electrica a distribuit, în primele 9 luni ale anului 2022, aproximativ 13,4 TWh (scădere cu 3,2% față de aceeași perioadă a anului 2021) către un numar de aproximativ 3,85 milioane de utilizatori.

▪   În primele nouă luni ale anului 2022, Grupul Electrica a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 6,4 TWh (reducere cu 9% față de aceeași perioadă a anului 2021) către un număr de aproximativ 3,51 milioane de locuri de consum.

Articole recente

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, dar momentan lipsesc normele metodologice (analiză)

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…

24 de minute ago

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE PRIVIND VÂNZAREA BUNURILOR DEBITOAREI MIDA MOBLUX SRL – în faliment

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Bastucescu Pârvu Insolvency SPRL, cu sediul ales în București, Str. Aviator Mircea…

2 ore ago

Rusia/Două grupuri de hackeri revendică un atac informatic asupra companiei aeriene ruse Aeroflot; Kremlinul se declară îngrijorat

Grupurile de hackeri Silent Crow şi Cyberpartisans BY, pro-ucrainene, au revendicat luni un atac asupra…

2 ore ago

Rusia consideră că acordul comercial UE-SUA dă o “lovitură foarte dură” industriei europene

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni că acordul anunţat duminică între SUA şi…

2 ore ago

Compania aeriană rusă Aeroflot anulează zeci de zboruri după o pană informatică

Compania aeriană rusă Aeroflot şi-a anulat luni zeci de zboruri, după un incident pe care…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More