După două zile de discuții susținute de SUA în Qatar privind încetarea focului în Gaza, președintele SUA Joe Biden a declarat vineri că „suntem mai aproape decât am fost vreodată”.
Cu toate acestea, un înalt oficial Hamas a declarat pentru BBC că nu s-a înregistrat niciun progres, iar mediatorii „vând iluzii”.
Israelul a declarat că „apreciază eforturile SUA și ale mediatorilor de a convinge Hamas să nu refuze încheierea unui acord privind eliberarea ostaticilor”.
Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge Hamas, ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului la 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise și 251 luate ostatice.
Mai mult de 40 000 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas.
În urma unui acord de încetare a focului convenit în noiembrie, Hamas a eliberat 105 dintre ostatici în schimbul unei încetări a focului de o săptămână și al eliberării a aproximativ 240 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene. Israelul afirmă că 111 ostatici sunt încă reținuți, dintre care 39 sunt presupuși morți.
Într-o declarație comună recentă, SUA, Qatarul și Egiptul au afirmat că au prezentat o propunere pentru o încetare a focului și un acord de eliberare a ostaticilor care „reduce diferendele” dintre Israel și Hamas.
Israelul a declarat că orice acord de încetare a focului ar necesita eliberarea ostaticilor rămași. Unii au fost deja eliberați, în timp ce se crede că alții au murit în Gaza.
Rudele ostaticilor aflați încă în Gaza consideră negocierile actuale drept „ultima șansă” de a-i scoate pe unii dintre ei în viață.
După 10 luni de război și mii de victime, există o presiune copleșitoare pentru un progres.
Un conflict regional mai larg, în cazul în care negocierile dintre Israel și Hamas eșuează complet, este o posibilitate clară și este un lucru de care se tem toți cei implicați.
Mediatorii au declarat că ultimele două zile de discuții privind încetarea focului au fost „serioase, constructive și desfășurate într-o atmosferă pozitivă”.
Se așteaptă ca echipele tehnice să continue să lucreze în zilele următoare la detaliile punerii în aplicare a termenilor propuși înainte ca înalții oficiali guvernamentali să se întâlnească din nou la Cairo, în speranța de a ajunge la un acord cu privire la termenii stabiliți la Doha.
Deși declarația mediatorilor reprezintă în mod clar o evoluție pozitivă, mai este încă un drum lung de parcurs până la convenirea unei încetări a focului.
Aceasta nu este prima dată când Joe Biden a declarat că un acord este aproape – și nu toată lumea împărtășește optimismul său prudent.
Nici Hamas, nici guvernul israelian nu au fost la fel de optimiste în răspunsurile lor.
Israelul afirmă că poziția și principiile sale de bază au rămas neschimbate și sunt „bine cunoscute”. Israelul a acuzat Hamas că refuză să accepte un acord pentru eliberarea ostaticilor.
Mai presus de orice, israelienii doresc eliberarea ostaticilor rămași, însă mulți sunt sceptici că acesta este obiectivul principal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu. Acesta a insistat că prioritatea guvernului său este o „victorie totală” asupra Hamas.
Între timp, noul lider al Hamas, Yaya Sinwar, continuă să dea puține semne de compromis.
Întrebat despre declarația președintelui Biden, oficialul de rang înalt al Hamas a declarat pentru BBC că „ceea ce am primit de la mediatori este foarte dezamăgitor. Nu a existat niciun progres”.
Se pare că Hamas a renunțat la cererea sa de încetare permanentă a focului în favoarea propunerii lui Biden privind o pauză de șase săptămâni în care ar putea fi negociat un sfârșit al războiului.
Propunerea de încetare a focului a lui Biden includea, de asemenea, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza, eliberarea eșalonată a ostaticilor în schimbul prizonierilor palestinieni și returnarea rămășițelor ostaticilor morți.
„Propunerea de tranziție” prezentată de negociatorii americani, egipteni și qatarioți va face obiectul negocierilor secretarului de stat american Antony Blinken în regiune și ar trebui să constituie baza următoarelor discuții de la Cairo, la care sunt așteptate să participe toate părțile, inclusiv Hamas.
Se pare că această propunere „închide lacunele rămase” între pozițiile celor două părți, ceea ce ar putea permite „o punere în aplicare rapidă a acordului”.
S-ar putea să pară simplu, dar există obstacole mari de depășit și încă nu există absolut nicio încredere între personalitățile israeliene sau Hamas. Acestea sunt aduse la masa negocierilor – poate împotriva voinței lor – de alții care se tem de ceea ce s-ar putea întâmpla în caz de eșec.
Hamas și aliații săi sunt convinși că administrația SUA încearcă să câștige mai mult timp.
Dacă Iranul atacă Israelul, va părea că Hamas a subminat negocierile.
Hamas nu își ascunde dorința ca Iranul și Hezbollah să atace Israelul și ca escaladarea să se transforme într-un război regional.
Ei cred că o lovitură puternică pentru Israel îl va slăbi pe dl Netanyahu și îl va împinge să accepte un acord.
La rândul său, dl Biden a avertizat că „nimeni din regiune nu ar trebui să ia măsuri pentru a submina acest proces”.
Între timp, operațiunea militară a Israelului în Gaza continuă, cu un atac aerian la primele ore ale dimineții de sâmbătă, care a ucis 15 persoane în cartierul al-Zawaida din centrul Gaza, potrivit autorității palestiniene de apărare civilă, un serviciu de salvare.
Purtătorul de cuvânt Mahmud Bassal a declarat pentru agenția de presă AFP că nouă copii și trei femei se numără printre morți.
Israelul nu a comentat direct. Forțele de apărare israeliene au declarat sâmbătă dimineață că au „eliminat un număr de teroriști” în centrul Gazei, inclusiv unul care a tras asupra forțelor israeliene care operează în zonă.
Armata israeliană a emis noi ordine de evacuare pentru mai multe blocuri din nordul Khan Younis și Deir Balah – reducând și mai mult zona umanitară în care mii de palestinieni strămutați au căutat refugiu din cauza luptelor.
Israelul a declarat că blocurile au devenit periculoase pentru civili „din cauza actelor semnificative de terorism” și a tirului de rachete și mortiere către Israel.
Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa) a declarat: „Încă o dată, frica se răspândește deoarece familiile nu au unde să meargă”.
Necesitatea unui acord de încetare a focului este accentuată de circulația virusului poliomielitei – care se poate răspândi prin materii fecale – care circulă acum în zona umanitară din Gaza desemnată de Israel.
„Să fim clari: vaccinul final pentru poliomielită este pacea și o încetare imediată a focului”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.