Energie

Proiect ANRE privind introducerea de garanții pentru contractele din energie

ANRE a publicat în această dimineață, în dezbatere publică, un proiect privind introducerea de garanții pentru contractele din energie.

George Niculescu, președintele ANRE, a declarat: “Este vorba despre introducerea pentru contractele încheiate de piețele de energie a unei garanții sub forma unui procent din valoarea contractelor. Propunerea Autorității de Reglementare este ca garanția să aibă o valoare de 30% din valoarea contractelor. Observăm că, din anul 2018, pe partea de gaze naturale, această formă de garanție pentru contracte există sub forma scrisorilor de garanție bancară sau a sumelor de bani depuse de către cei care tranzacționează. Încercăm prin această măsură să îmbunătățim modalitatea de tranzacționare în sensul care piața de energie din România este într-un proces de maturizare, iar introducerea acestor garanții nu face altceva decât să stabilească reguli mai clare, mai ferme în piața de energie electrică.

De obicei, lipsa garanţiilor, evident că poate să ducă poate, teoretic, la o lichiditate mai mare, dar neangajarea unei garanţii până la urmă poate reprezenta şi o formă de nerespectare a contractelor agreate de către părţi. Credem noi că este o măsură care va duce, repet, sau va contribui la procesul de maturizare a pieţei de energie”.

El a adăugat că se vor face consultări pe subiectul acesta, pentru că nu se doreşte introducerea de piedici în tranzacţionare pe piaţa de energie, şi toate observaţiile “pertinente, argumentate” care vor veni de la furnizori şi de la traderi vor fi analizate şi, dacă se va demonstra, argumentat, că procentul este prea mare, ANRE “nu va fi un obstacol în buna derulare şi desfăşurare a activităţii pe piaţa de energie”.

“Trebuie să ne gândim la modalitatea corectă de funcţionare a pieţei de energie. (…) Procentul acesta nu este al meu, sau al autorităţii, este o propunere pe care o facem către participanţii la piaţa de energie. Dacă participanţii la piaţa de energie, argumentat, ne vor demonstra că procentul este prea mare, evident că nu vom fi un obstacol în buna derulare şi desfăşurare a activităţii în piaţa de energie. Dar o formă de garanţie pentru produsul pe care vrei să îl cumperi, din punctul nostru de vedere, trebuie implementată. Dacă ne gândim că în momentul de faţă poţi contracta o cantitate de energie electrică cu livrare peste doi ani, iar după un an şi jumătate, dacă condiţia de preţ este avantajoasă, să vinzi acea cantitate de energie mai devreme, înregistrând un profit fără să angajezi niciun fel de cheltuială, din punctul nostru de vedere ni se pare că trebuie reglementat, având în vedere că la gaz sunt deja nişte garanţii implementate din 2018. Nivelul acesta de 30%, că este mare, că este mic, rămâne să vedem reacţia pieţei şi să-l determinăm, argumentat”, a punctat Niculescu.

Conform proiectului de Ordin publicat pe site-ul ANRE, “contractul standard de vânzare-cumpărare a cărui dată de început a perioadei de livrare este mai mare de o lună şi durata livrării este de minimum 3 luni, trebuie să prevadă plata de către cumpărător a unui avans reprezentând 30% din valoarea totală a contractului, urmând ca restul să fie achitat conform termenelor contractuale stabilite.”

Referatul de aprobare precizează că proiectul de ordin introduce completări în prevederile existente referitoare la garantarea tranzacţiilor cu energie electrică pe pieţele la termen, încheiate prin contracte standard de vânzare-cumpărare, precum şi prin contracte în baza contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice pe PCCB-LE-flex, cu plata unui avans care reprezintă 30% din valoarea totală a contractului.

“În contextul volatilităţii pieţei şi al riscurilor financiare asociate cu neplata obligaţiilor contractuale, este necesară consolidarea mecanismelor de garantare a tranzacţiilor pe pieţele la termen. Reglementările actuale prevăd utilizarea unor garanţii financiare sub diverse forme, însă acestea nu sunt întotdeauna suficiente pentru a preveni riscurile de neplată. De asemenea, un alt context al introducerii unui avans de plată îl constituie riscul crescut al încheierii unor tranzacţii pe pieţele la termen, în scop speculativ, prin achiziţionarea unor cantităţi semnificative de energie electrică, fără utilizarea acesteia”, se menţionează în documentul citat. )

https://anre.ro/proiect-de-ordin-pentru-modificarea-completarea-si-abrogarea-unor-ordine-ale-presedintelui-autoritatii-nationale-de-reglementare-in-domeniul-energiei-privind-piata-de-energie-electrica/

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

2 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

3 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

3 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

3 ore ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

3 ore ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More