Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuz”Autorizaţia de construire pentru lucrări, în toate cazurile, inclusiv pentru construcții noi, în baza actului administrativ al autorității competente pentru protecția mediului, să se emită imediat”
”Autoritatea Contractantă încheie Contractul cu ofertantul declarat câștigător, ulterior pronunțării unei soluții de menținere a rezultatului procedurii de atribuire de către CNSC, respectiv de către instanță, chiar dacă împotriva respectivei decizii/hotărâri a fost introdusă calea de atac a plângerii”
”Documentaţiile tehnice necesare emiterii autorizației de construire corespunzătoare fiecarei faze de proiectare să fie elaborate şi aprobate pe parcursul sau la încheierea executării lucrărilor, cu respectarea avizelor şi acordurilor, obținute inițial la faza studiului de fezabilitate”
Reglementările actuale în domeniul infrastructurii de transport de interes național privind modalitatea de emitere a autorizațiilor de construire a lucrărilor necesită adoptarea unor măsuri în scopul accelerării implementării acestor proiecte, potrivit unui proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative referitoare la emiterea autorizației de construire și în domeniul achizițiilor publice, aflat în dezbatere publică.
Măsurile propuse a fi adoptate vizează modificarea dispozițiilor art. 24 alin. (4) din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, astfel încât autorizaţia de construire pentru lucrări, în toate cazurile, inclusiv pentru construcții noi, în baza actului administrativ al autorității competente pentru protecția mediului, să se emită imediat, în mod similar lucrărilor prevăzute la art. 7 alin. (16) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, iar documentaţiile tehnice necesare emiterii autorizației de construire corespunzătoare fiecarei faze de proiectare – documentaţie tehnică D.T., proiect tehnic – P.T., detalii de execuţie D.E, rapoarte de audit de siguranță rutieră, să fie elaborate şi aprobate pe parcursul sau la încheierea executării lucrărilor, cu respectarea avizelor şi acordurilor, obținute inițial la faza studiului de fezabilitate. În acest caz autorizația va fi valabilă până la finalizarea executării lucrărilor pentru care a fost eliberată, respectiv până la încheierea procesului-verbal de recepţie finală, potrivit proiectului.
Conform documentului, măsurile propuse a fi adoptate sunt justificate de faptul că perioada de desfăşurare a lucrărilor de execuţie, de circa 8 luni, în cursul unui an calendaristic, este foarte scurtă în raport cu luna de începere a execuţiei lucrărilor, existența unei reglementări care să urgenteze modalitatea de emitere a autorizației de construire, va conduce la evitarea unor întârzieri semnificative în implementarea proiectelor în domeniul infrastructurii de transport de interes național faţă de graficele de execuţie şi termenele contractuale, la realizarea într-un termen mai scurt a acestor proiecte, având în același timp efect pozitiv asupra obiectivelor economice dar și asupra participanților naționali și internaționali la trafic și asupra așezămintelor umane prin asigurarea conectării, fără întreruperi, a tuturor localităților țării la rețeaua națională și la sistemele internaționale de transport, precum și la îmbunătățirea absorbției fondurilor europene, a respectării angajamentelor asumate prin acordurile internaționale de către România.
Măsurile privind modificarea reglementărilor referitoare la emiterea autorizației de construire sunt justificate și de particularitățile de organizare, finanțare și implementare, precum și de natura complexă a proiectelor de investiții în infrastructura de transport de interes național, de importanța strategică a acestora, ceea ce determină ca pentru aceste obiective de investiții să existe reglementări specifice privind emiterea autorizațiilor de construire a lucrărilor.
În prezent, s-a constatat ca la proiectele de o importanță majoră pentru România în absorbția fondurilor europene nerambursabile durata între momentul desemnării ofertantului câștigător și finalizarea procedurii de achiziție publică poate ajunge și peste 1 an de zile, dacă procedura de atribuire a contractului de achiziție publică este contestată, susţine nota de fundamentare.
Documentul explică: “De asemenea, procesul de implementare a proiectelor de importanță majoră pentru România se confruntă cu întârzieri şi blocaje în aplicarea remediilor, căilor de atac şi procedurii de soluţionare a acestora în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică.
Astfel cum sunt reglementate în legislația în vigoare, prelungirea pe termen considerabil de mare a soluționării în instanța de judecată a litigiilor referitoare la proiectele de importanță majoră pentru România, coroborat cu o practică neunitară în materie, crește exponențial fie riscul diminuării gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv a fondurilor europene, fie riscul pierderii sumelor aferente proiectelor, în caz de neîndeplinire a obligațiilor asumate prin Acordul de parteneriat al României pentru perioada de programare 2014-2020.
În virtutea scopului privind asigurarea, la nivel naţional, a unor mecanisme şi proceduri efective, rapide şi eficiente de sesizare şi remediere a neregulilor, care să garanteze respectarea dispoziţiilor legale privind atribuirea contractelor, instituite de legiuitor prin Legea nr. 101/2016, cu modificările și completările ulterioare și având în vedere necesitatea îmbunătățirii cadrului legal aplicabil în domeniul remediilor şi căilor de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, iar pentru soluţionarea contestaţiilor/plângerilor persoana care se consideră vătămată se poate adresa pe cale judiciară instanței de judecată de recurs sau de apel, numai după ce contestația a fost soluționată de catre Tribunalul Bucuresti sau pe cale administrativ-jurisdicţională de catre Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, prin prezentul proiect de at normativ se urmărește adoptarea unor măsuri legislative prin modificarea și completarea Legii nr. 101/2016 privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, precum și a Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice.
S-a avut in vedere faptul ca mai multe proiecte de anvergură (atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al lucrărilor ce urmează a fi realizate și impactul acestora la nivel macroeconomic) sunt blocate datorită faptului că procedurile de achiziție publică sunt tergiversate din cauza contestațiilor și a amânărilor termenelor de soluționare de către instanțele de judecată. Elocvente în acest sens sunt proiecte precum:
– “Proiectare și Execuție “Autostrada de Centură București km 0+000 – km 100+900”, unde procedura aferentă lotului 1 este blocată de contestații, din luna mai a anului 2018, când a fost transmisă comunicarea privind rezultatul procedurii, Curtea de Apel București dispunând amânarea termenului de judecată în mod succesiv din luna septembrie 2018 până în luna mai 2019 (acesta fiind ultimul termen dispus de instanță). În mod similar, contestațiile aferente loturilor 2 și 3 au fost soluționate după un termen de 6 luni de la comunicarea privind rezultatul procedurii.
– “Realizarea Autostrăzii Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea, Lotul 1: Târgu Mureș – Ungheni și Drum de Legătură – Relicitare“, unde procedura a fost întârziată în repetate rânduri datorită contestațiilor succesive. Astfel, prima comunicare privind rezultatul procedurii a fost transmisă în data de 10.11.2017, iar decizia finală emisă de instanță de judecată a fost emisa în 27.03.2018 în sensul reevaluării ofertelor. Noua comunicare privind rezultatul procedurii a fost emisă 16.11.2018, procedura fiind din nou contestată, următorul termen dispus de instanță fiind 16.04.2019.
– „Lărgire la 4 benzi DN 7 Bâldana – Titu km 30+950 – 52+350” – procedura este întârziată din 26.06.2018, în cadrul litigiului fiind admisă o sesizare a Curții Europene de Justiție, sesizare ce nu a fost soluționată nici până la data curentă. Ulterior emiterii unei decizii de către Curtea Europeană de Justiție, instanța română va fi nevoită să repună pe rol dosarul litigiului în vederea emiterii unei soluții.
Măsurile propuse conduc la perfecţionarea şi flexibilizarea sistemului achiziţiilor publice, neadoptarea acestora putând genera riscul diminuării gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv a fondurilor europene, consecinţa cea mai gravă în acest caz reprezentând-o amânarea/întârzierea implementării unor proiecte de investiţii majore, cu impact social şi economic la nivel naţional sau local.
Totodată neadoptarea măsurilor propuse poate conduce la afectarea finanţării din fonduri structurale în cadrul programelor europene finanţate din fonduri europene alocate în exerciţiul financiar 2014 -2020 a unor proiecte de interes public şi la corecţii financiare, fiind astfel afectată în mod semnificativ îndeplinirea obiectivelor de absorbţie a fondurilor structurale, cu impact deosebit asupra dezvoltării economiei naţionale.
Este de amintit În acest sens faptul că finanțarea asigurată prin fondurile structurale în cadrul exercițiului financiar 2014-2020 trebuie accesată până la finele anului 2022. Astfel, având în vedere întârzierile semnificative în procesul de semnare a contractelor de lucrări, prin raportare la durata de realizare a acestora (3 – 4 ani de la semnare), există riscul ca finanțarea anumitor părți din lucrări să fie suportată integral de la bugetul de stat întrucât se va depăși perioada de eligibilitate a cheltuielilor”.
Schimbări preconizate:
Modificările și completările propuse privind Legea nr. 101/2016 privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, vizează, printre altele, următoarele:
“(5) În cazul prevăzut la alin. (4), persoana care se consideră vătămată și care a depus contestație la Consiliu nu are obligația de a plăti taxa de timbru prevăzută la art. 511”
La articolul 4, după alin. (6) se introduc șapte noi alineate, respectiv alin. (7) – (13) cu următorul cuprins:
”(7) Autoritatea Contractantă încheie Contractul cu ofertantul declarat câștigător, ulterior pronunțării unei soluții de menținere a rezultatului procedurii de atribuire de către C.N.S.C., respectiv de către instanță, chiar dacă împotriva respectivei decizii/hotărâri a fost introdusă calea de atac a plângerii, respectiv a recursului și cauza nu a fost soluționată în mod definitiv, cu excepția cazului în care în cadrul căii de atac a fost formulată o cerere de suspendare a procedurii de atribuire și/sau a executării contractului, în condițiile art. 33.
(8) În situația prevăzută la alin. (7), dacă decizia/hotărârea care a stat la baza încheierii contractului este ulterior desființată/modificată în cadrul căilor de atac prevăzute la art. 29, respectiv art. 51 alin. (3), după finalizarea reevaluării ofertelor, conform dispozițiilor instanței, și după soluționarea în mod definitiv a tuturor contestațiilor, contractul încheiat cu ofertantul declarat câștigător inițial încetează, iar Autoritatea Contractantă adoptă una dintre următoarele măsuri:
si totodata, după analizarea tuturor aspectelor relevante, plătește ofertantului declarat câștigător inițial, în baza contractului semnat, activitățile pe care acesta le-a realizat corespunzător până la încetarea Contractului cu respectarea prevederilor contractuale.
(9) In sensul dispozitiilor alin. (8) lit b), Autoritatea Contractanta anuleaza procedura de atribuire a contractului de achizitie publica, daca:
(10) În situația prevăzută la alin. (7), dacă hotărârea/decizia care a stat la baza încheierii Contractului este ulterior desființată/ modificată în cadrul căilor de atac prevăzute la art. 29, respectiv art. 51 alin. (3), după analizarea tuturor aspectelor relevante și ulterior încheierii unui nou contract conform alin. (8) lit. a), instanta poate dispune plata unei compensații din profitul nerealizat, asumat și stabilit de către ofertant prin propunerea financiară depusă în cadrul ofertei, cu respectarea art. 582.
(11) În situația în care, în urma finalizării reevaluarii ofertelor și desemnării câștigătorului, conform dispozițiilor Instanței de recurs sau de apel, ofertantul declarat câştigător coincide cu contractantul inițial Autoritatea Contractanta nu dispune încetarea Contractului.
(12) În condițiile în care până la momentul încheierii contractului cu respectarea prevederilor alin. (7) partea interesată solicită suspendarea a procedurii de atribuire și/sau a executării contractului, în condițiile art. 33, Autoritatea Contractantă încheie contractul ulterior respingerii cererii de suspendare de către instanță.
(13) Prevederile alin (7) – (12) sunt aplicabile doar procedurilor de achiziție publică aferente proiectelor specificate la alin (1) al articolului 235 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice.
– Alineatul (3) al articolului 58 se modifica și va avea următorul cuprins:
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în cazul în care instanţa consideră, după analizarea tuturor aspectelor relevante, că motive imperative de interes general impun menţinerea efectelor contractului, aceasta dispune, în schimb, sancţiuni alternative, după cum urmează:
b)aplicarea unei amenzi autorităţii contractante, cuprinsă între 1% şi 5% din valoarea obiectului contractului, cuantumul acesteia fiind invers proporţional cu posibilitatea de a limita efectele contractului, conform dispoziţiilor lit. a).
– Articolul 582 se modifica și va avea următorul cuprins:
“(1) În situația în care autoritatea contractantă a încheiat acordul-cadru/contractul de achiziție cu respectarea deciziei Consiliului sau a hotărârii judiciare de soluționare în primă instanță a contestației, eventualele despăgubiri stabilite de către instanță, în conformitate cu prevederile prezentei secțiuni, în sarcina autorității contractante vor fi suportate din bugetul acesteia”
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1) pentru procedurile de atribuire ale contractelor de achiziție publică aferente proiectelor de infrastructură de transport transeuropean situate pe rețeaua de transport (TEN-T) Centrală (Core) și Globală (Comprehensive), astfel cum sunt acestea definite la articolul 2 din Regulametul (UE) nr. 1315/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport și de abrogare a Deciziei nr. 661/2010/UE precum și drumurilor de legătură și variantelor ocolitoare ale localităților urbane, ca recunoaștere a riscului asumat pentru urgentarea finalizării obiectivelor de investiții publice prin încheierea contractelor anterior finalizării căilor de atac, în situaţia în care Autoritatea Contractantă a încheiat acordul-cadru/contractul de achiziţie cu respectarea deciziei Consiliului sau a hotărârii judiciare de soluţionare în primă instanţă a contestaţiei, eventualele compensații stabilite de către instanță în baza art. 4 alin. (10) sunt suportate de la bugetul de stat prin bugetul autorității publice tutelare respective, fără ca aceste compensații să fie interpretate ca eventuale prejudicii de către orice organe/instituții/entități/autorități de control și/sau verificare, acestea rămânând cheltuieli definitive ale bugetului de stat”
Completarea propusă privind Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, vizează următoarele:
”Art. 2111
În situaţia în care Autoritatea Contractantă a semnat un contract în baza Deciziei CNSC/ Hotărârii pronunțate în primă instanță, conform alin. (7) al art. 4 din Legea 101/2016, procedura de achiziție publică se finalizează:
De asemenea proiectul de act normativ vizează și următoarele modificări/completări ale legislației în domeniul achizițiilor publice, după cum urmează:
”(9) Prevederile art. 17 alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător.”
Modificarea este justificata de problemele/blocajele intampinate in practica solutionarii contestatiilor, acestea fiind detaliate in cadrul Anexei 2 la prezenta Nota de fundamentare.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More