Categories: EnergieInternational

Proiect uriaș de hidrogen verde de 2,6 miliarde de dolari planificat pentru Europa

Compania spaniolă de energie Iberdrola și H2 Green Steel din Suedia urmează să se asocieze și să dezvolte o investiție majoră care va produce hidrogen verde, potrivit CNBC.

Într-un anunț de joi, companiile au declarat că proiectul de 2,3 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari) le va permite să înființeze o facilitate de hidrogen verde cu o capacitate de electroliză de 1 gigawatt. Finanțarea va proveni dintr-un mix de capital propriu, finanțare pentru proiecte ecologice și finanțare publică.

Hidrogenul, care are o gamă variată de aplicații și poate fi implementat într-o gamă largă de industrii, poate fi produs în mai multe moduri.

O metodă include utilizarea electrolizei, cu curentul electric care împarte apa în oxigen și hidrogen. Dacă electricitatea folosită în acest proces provine dintr-o sursă regenerabilă, cum ar fi eolianul sau solarul, atunci unii o numesc verde sau hidrogen regenerabil.

Hidrogenul verde, care va fi produs de dezvoltarea Iberdrola și H2 Green Steel, va fi utilizat pentru a genera aproximativ 2 milioane de tone de fier redus direct, sau DRI, în fiecare an, care poate fi apoi folosit pentru a produce oțel.

La 1 GW, amploarea proiectului este semnificativă: conform Agenției Internaționale pentru Energie, capacitatea globală instalată de electrolizor a fost de doar 0,3 GW în 2020.

Dezvoltarea de către Iberdrola și H2 Green Steel va fi situată în Peninsula Iberică – încă nu a fost anunțată o locație specifică – și este programată să înceapă producția în 2025 sau 2026.

Electrolizorul în sine va fi deținut în comun și operat de cele două companii. Iberdrola va furniza energie regenerabilă, H2 Green Steel deține și operează producția DRI, inclusiv orice procese legate de producția de oțel din aval.

Companiile au spus că vor „explora, de asemenea, oportunitatea de a co-localiza o unitate de producție Green Steel capabilă să producă 2,5-5 milioane de tone de oțel plat verde anual, împreună cu fabrica”.

Într-o declarație, Aitor Moso, directorul de afaceri al Iberdrola, a declarat că hidrogenul verde va fi „o tehnologie critică în decarbonizarea proceselor industriale grele, cum ar fi producția de oțel”.

Proiecte precum cel planificat cu H2 Green Steel ar ajuta, a spus Moso, „la accelerarea comercializării electrolizoarelor mai mari și mai sofisticate, făcând hidrogenul verde mai competitiv”.

Reducerea amprentei de mediu a proceselor industriale intensive este o provocare semnificativă.

„Între industriile grele, sectorul siderurgic se află pe primul loc în ceea ce privește emisiile de CO2 și pe locul al doilea când vine vorba de consumul de energie”, spune AIE, adăugând că sectorul siderurgic este responsabil pentru 2,6 gigatone de emisii de dioxid de carbon în fiecare an.

„Sectorul siderurgic este în prezent cel mai mare consumator industrial de cărbune, care asigură aproximativ 75% din cererea sa de energie”, conform AIE.

Speranțe pentru hidrogen, dar și obstacole

În ultimii câțiva ani, o serie de companii importante s-au implicat în proiecte centrate în jurul hidrogenului verde.

În noiembrie, de exemplu, Fortescue Future Industries, cu sediul central în Australia, a declarat că va deveni cel mai mare furnizor de hidrogen verde din Marea Britanie, după ce a semnat un memorandum de înțelegere cu firma de echipamente de construcții JCB și Ryze Hydrogen.

În aceeași lună, a fost anunțat că Norsk Hydro și gigantul petrolier Shell vor analiza potențialul proiectelor comune axate pe producția de hidrogen verde.

Deși există entuziasm cu privire la potențialul hidrogenului verde, există și obstacole de depășit, conform CNBC.

În octombrie, CEO-ul Siemens Energy a vorbit despre problemele cu care  se confruntă sectorul, spunând la CNBC că „nu există niciun caz comercial” în acest moment.

În comentariile făcute în timpul unei discuții la Sustainable Future Forum al CNBC, Christian Bruch a evidențiat mai multe domenii care ar avea nevoie de atenție pentru ca hidrogenul verde să capete avânt.

„Trebuie să definim condițiile limită care fac această tehnologie și aceste cazuri viabile din punct de vedere comercial”, a spus Bruch. „Și avem nevoie de un anumit mediu, evident de electricitate ieftină și, în acest sens, de energie regenerabilă abundentă disponibilă pentru a face acest lucru”. Încă nu avem toate acestea, a argumentat el.

Cu câteva luni mai devreme, în iulie, CEO-ul Enel, Francesco Starace, a declarat că „nu există nicio competiție pentru capital între hidrogen și sursele regenerabile”.

„Hidrogenul de astăzi este o nișă și este o nișă care trebuie să se dezvolte într-un standard comercial și în … marea industrie, la prețuri competitive”, a spus Starace, semnalând că o astfel de schimbare ar dura probabil 10 ani.

Articole recente

Automobilele cu un preţ de peste 200.000 de euro nu au cunoscut criza în 2021

Aflate la vârful unei pieţe auto paralizate de criza sanitară, automobilele de lux precum Rolls-Royce,…

2 ore ago

Preşedintele chinez va inaugura Forumul de la Davos, organizat în format virtual din cauza pandemiei

Forumul Economic Mondial (WEF) a fost nevoit să anuleze, pentru al doilea an consecutiv, cea…

2 ore ago

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu negociază un acord de recunoaştere a vinovăţiei în procesul său de corupţie (surse)

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu negociază un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru a pune…

2 ore ago

Occidentalii şi ruşii rămân pe poziţii ”total divergente”, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului la CNN

Ruşii şi occidentalii rămân pe poziţii "total divergente" în pofida unei săptămâni de diplomaţie intensă,…

2 ore ago

Cîmpeanu: Nemulţumirea cadrelor didactice, normală; sunt convins că marea majoritate nu vor abandona elevii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că salariile cadrelor didactice trebuie să fie motivante şi…

7 ore ago

Grupul de Comunicare Strategică: 7.595 de cazuri noi de COVID şi 28 de decese, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.595 cazuri noi de persoane infectate cu…

7 ore ago