Categories: Fără categorie

Proiectele din Deltă depuse pe Electric Up, blocate deocamdată

Proiectele depuse de câteva zeci de agenţi economici cu sediul în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) care au obţinut finanţări prin programul guvernamental Electric Up sunt blocate la sediul Administraţiei RBDD, din cauza hotărârii de Guvern nr 1.516 din 2008 privind Regulamentul cadru de urbanism pentru Rezervaţie, potrivit Agerpres.

Actul normativ, modificat recent, interzice la articolul 14 parcurile solare în perimetrul Rezervaţiei, dar permite folosirea izolată a panourilor solare pentru “necesităţi domestice de energie”, fără a defini această expresie.

“Există foarte mulţi investitori care au accesat Electric Up şi au o problemă pentru că interpretarea e atât de ambiguă, încât nu se ştie cum se va putea amplasa un proiect. Cred că numai în situaţia în care cei afectaţi vor da în judecată Administraţia RBDD, Ministerul Mediului şi statul român să ceară despăgubiri poate doar atunci le vin alte idei să modifice ceea ce s-a făcut rău”, a declarat, pentru AGERPRES, proprietarul unei pensiuni turistice din satul Crişan, Dan Verbina.

El a solicitat Administraţiei RBDD acordul de mediu pentru montarea a 221 de panouri solare şi a menţionat că investiţia sa este blocată, la fel ca cea a altor circa 40 de agenţi economici cu sedii în Rezervaţie care au accesat programul Electric Up.

La rândul său, guvernatorul Deltei, Gabriel Marinov, a declarat că exprimarea folosită în hotărârea de Guvern nr 1.516/2008 blochează proiectele.

“Am cerut clarificări de la nivelul Ministerului Mediului, al Consiliului ştiinţific al Administraţiei RBDD şi aşteptăm să vedem cum se soluţionează. Pe fond, cererea persoanelor îndrituite la accesarea fondurilor europene este pertinentă, iar agentul economic din Delta Dunării nu ar trebui discriminat în raport cu alţi agenţi economici din zona de terasă a judeţului sau faţă de cei din alte zone ale ţării, iar dacă se întâmplă acest lucru, atunci interdicţia trebuie compensată”, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei.

Marinov a mai spus că toate primăriile din perimetrul RBDD au ridicat această problemă drept una “stringentă”.

“Ca un punct de vedere personal, ar trebui ca administratorul, noi, să constatăm felul în care este afectat peisajul, resursă foarte necesară inclusiv celor care fac turism în Deltă. De la caz la caz, putem evalua şi ne putem pronunţa cu privire la panourile fotovoltaice, în funcţie de loc, mărime ş.a.m.d.”, a menţionat guvernatorul Marinov.

Prin programul Electric Up aprobat de Guvernul României, micii întreprinzători au acces la finanţări de până la 100.000 de euro pentru amenajarea parcurilor fotovoltaice.

Articole recente

Percheziţii DNA la Poliţia Locală şi Poliţia Capitalei într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un…

7 minute ago

18 companii listate la Bursa de Valori București, din Piața Principală și Piața AeRO, au obținut nota maximă VEKTOR (ARIR)

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică…

19 minute ago

Interviu Ștefan Minovici: Sistemul de sănătate din România – în metastază profundă

Ștefan Minovici, despre sistemul de sănătate: Deși salariile au fost îmbunătățite substanțial în ultimii ani,…

44 de minute ago

Depreciere de 65 de miliarde de dolari a grupului Adani, pe fondul vânzărilor în lipsă masive

Majoritatea acțiunilor companiilor din grupul Adani și-au adâncit scăderile abrupte până luni, după ce investitorii…

o oră ago

Şanse mari de conflict militar cu China (preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor)

Un important congresmen republican a declarat duminică că şansele de a avea un conflict militar…

o oră ago

Preşedintele Zelenski: 2023 va fi anul victoriei Ucrainei, în pofida dificultăţilor

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat duminică încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest…

2 ore ago