*Adrian Tănase: Avem ca target operaționalizarea CCP.RO Bucharest în trimestrul 4 al acestui an
Cerererea oficială de autorizare a Contrapărții Centrale a fost făcută în cursul zilei de ieri, 31 ianuarie 2023, fiind livrată către Autoritatea de Supraveghere Financiara întreaga documentație din cadrul aplicației, care conține mai mult de 150 de documente însoțite de traducerile acestora în limba engleza.
“A fost un efort consistent al echipei executive a CCP.RO pe care doresc sa o felicit si pe aceasta cale”, ne-a spus Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.
El a explicat, la solicitarea Financial Intelligence: “Odata cu inregistrarea oficiala a cererii, am initiat procesul formal de autorizare, de acum vom urma pasii ce ne sunt impusi de reglementari. Urmeaza o perioada in care vom comunica oficial cu ASF pe marginea acestui dosar de autorizare in sensul completarii acestuia cu eventuale cerinte suplimentare urmand ca, in final, aceasta aplicatie sa fie evaluata la nivelul colegiului ESMA. Asa cum am mai mentionat si in alte interventii publice, avem ca target operationalizarea CCP.RO Bucharest in trimestrul 4 al acestui an.“
Echipa CCP este deja in stadiul de implementare tehnica a solutiei CCP.RO. Adrian Tănase a explicat: “Dupa cum cunoasteti, sistemul implementat va fi sistemul ce va fi furnizat de catre Euronext Clearing (fosta CC&G), consultantii nostri in acest proiect. A fost efectuat in cursul lunii decembrie, cu succes, un prim set de teste functionale ale sistemului cu participarea si a unor entitati din piata. S-a testat functionalitatea intregului flow de compensare/decontare ce va fi generat de existenta CCP.RO; urmeaza ca in perioada urmatoare sa efectuam si alte teste necesare in cadrul acestui proces de implementare.“
Întrebat despre beneficiile existentei unei CCP in contextul crizei energetice, CEO-ul BVB a spus: “Existenta unei CCP genereaza o eficienta deplina a pietelor la termen. Fara aceasta institutie nu putem spera la piete eficiente si lichide. Cand vorbim de eficienta, vorbim mai ales de siguranta pe care participantii la piata trebuie sa o aiba legat de onorarea contractelor tranzactionate iar prin CCP vor fi implementate mecanisme eficiente care sa garanteze acest lucru. Mai mult, existenta CCP va permite si lansarea pe platforma Bursei de Valori Bucuresti a produselor pur financiare pentru piata de energie (produse de tip futures), produse ce vor ajuta participantii la piata sa implementeze strategii de hedging pentru gestionarea situatiilor complicate. Avem convingerea ca prin implementarea CCP pietele operate de noi vor deveni mult mai eficiente, cu o participare mult mai larga si astfel mai lichide. Este o convingere pe care o impartasim in primul rand cu partenerii nostri in proiectul CCP.RO, principalul partener fiind OPCOM, ceilalti parteneri, dupa cum cunoasteti, fiind stakeholderi importanti ai pietei de energie si ai pietei de capital, si anume: Enel, Electrica, Tinmar, Banca Transilvania, SIF Banat Crisana, Transilvania Investments, SIF Muntenia, BRK Financial Group. “
Contrapartea centrală este o infrastructură financiară centrală care se interpune între părțile unei tranzacții, devenind cumpărător pentru fiecare vânzător, respectiv vânzător pentru fiecare cumpărător, garantând finalizarea decontării tranzacției prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului. Obiectivul principal este creșterea lichidității pe piata de capital locală, prin lansarea unei piețe a derivatelor pe acțiuni și indici care să potențeze și piața spot. În prima etapă, CCP.RO își propune să lanseze contracte futures cu activ suport pe acțiuni și indici de acțiuni – cu decontare în numerar, contracte futures cu activ suport pe energie electrică – cu decontare în numerar și opțiune de livrare fizică, precum și contracte forward pentru energia electrică. Lansarea derivativelor pe piață de energie va permite o gestionare mai bună a riscurilor de piață pentru toți participanții.