Categories: Fără categorie

Proiectul Neuralink de interfaţă creier-computer ar putea fi testat pe oameni începând de anul viitor

Proiectul Neuralink, ce dezvoltă o interfaţă care leagă creierul de computer, ar putea fi testat pentru prima dată pe oameni începând de anul viitor, a anunţat marţi şeful său, Elon Musk, citat de AFP.

“Putem realiza o interfaţă creier-maşină completă”, a declarat Musk, marţi seară, în cadrul unui eveniment organizat la Academia de Ştiinţe din California unde miliardarul şi membrii echipei Neuralink au susţinut o prezentare a stadiului în care se află cercetarea lor.

Proiectul poate “realiza un fel de simbioză cu inteligenţa artificială”, a precizat Musk.

Antreprenorul futurist, creatorul maşinii electrice Tesla şi proprietarul SpaceX, susţine că ceea ce el numeşte “dantelă neurală”, o uniune între creier şi computere, este o măsură esenţială împotriva ”ameninţării existenţiale” a inteligenţei artificiale care, în opinia sa, reprezintă un pericol mai mare la adresa omenirii decât “pisicile domestice”.

Neuralink a dezvăluit o primă versiune a unui senzor de dimensiuni extrem de reduse ce poate fi implantat în creier printr-o incizie minusculă realizată de un robot conceput special pentru această sarcină de înaltă precizie.

”Aceştia sunt electrozi minusculi pe care robotul îi implantează cu uşurinţă”, a explicat Musk adăugând că mii de electrozi ar putea fi conectaţi în viitor la creier.

Pentru moment, obiectivul este acela ca o persoană să poată controla un telefon inteligent doar cu ajutorul gândurilor, însă tehnologia s-ar putea extinde în cele din urmă la alte dispozitive, cum ar fi uneltele robotizate.

“Are un potenţial enorm”, a estimat miliardarul care a adăugat că speră ”să îl putem implementa la un om înainte de sfârşitul anului viitor”.

Potrivit unui neurochirurg din echipa Neuralink, una dintre primele aplicaţii ale acestei tehnologii este tratamentul afecţiunilor neurologice. Însă obiectivul pe termen lung este ca astfel de implanturi să fie îndeajuns de sigure, fiabile şi simple încât să poată intra în câmpul chirurgiei elective, pentru persoanele care visează să confere creierului lor puterea unui computer, potrivit Agerpres.

Elon Musk estimează că astfel de implanturi vor fi în curând la fel de comune precum chirurgia oculară cu laser.

Musk a anunţat în 2017 înfiinţarea proiectului Neuralink ce vizează dezvoltarea unei interfeţe ce leagă creierul de computer, cu aplicabilitate în mai multe domenii.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

2 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

3 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

3 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

4 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

6 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More