Fără categorie

Proiectul nuclear polonez primește finanțare de la Banca Centrală a Poloniei

Planul Poloniei de a construi prima sa centrală nucleară a primit un impuls neașteptat, după ce guvernatorul Băncii Centrale a declarat că instituția sa ar putea ajuta proiectul cu finanțarea celor 30 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Polonia, cea mai mare economie estică a Uniunii Europene a avut discuţii cu diverse țări, inclusiv SUA și Franța, despre construcția primelor sale reactoare cu o capacitate totală de până la 9 gigawaţi.

Scopul este de a pune în funcțiune investiţia până în 2033, ca parte a efortului de a îndeplini obiectivele UE privind clima. Este o sarcină grea pentru guvern, care este într-o cursă contra cronometru pentru a reduce dependența Poloniei de cărbune în ceea ce priveşte producţia de energie.

Garanțiile statului ar putea reduce costul a ceea ce ar putea să devină unul dintre cele mai mari proiecte energetice din istoria țării.

Vorbind recent la o conferință, guvernatorul Adam Glapinski a spus: „este greu de imaginat” că Polonia va putea suporta costul de a construi centrale nucleare fără ca banca centrală să fie implicată.

Banca Centrală va trebui să trateze cu atenţie investiţia, pentru că este interzisă finanțarea directă a cheltuielilor guvernamentale. Glapinski a subliniat că Banca Centrală ar trebui să îndeplinească în continuare obiectivul său principal de a menține stabilitatea prețurilor.

Totuși, a spus guvernatorul Băncii Centrale, „și-ar putea imagina o situație”
unde statul vinde obligațiuni verzi pentru a-și finanța politicile pro-mediu, pe care instituția sa le-ar cumpăra ulterior ca parte a rolului său de „a reglementa și a crea stabilitate” pe piață.

Banca Centrală a cumpărat de peste 100 de miliarde de zloţi (26 miliarde dolari)  obligațiuni pe care guvernul și autorităţile le-au lansat, pentru a finanța programe de ajutor pandemic, încă de la începutul anului anul trecut.

Polonia a vândut, de asemenea, obligațiuni verzi de 3,75 miliarde de euro (4,47 miliarde de dolari) începând cu 2016 pentru a-și finanța tranziția energetică.
Procesul poate costa 1,6 trilioane de zloti până în 2040, conform
estimărilor guvernului.

Țara dorește ca partenerul centralei sale să preia 50% în viitorul joint-venture și să ajute la aranjarea finanțării. Ofertele finale sunt așteptate anul acesta sau anul viitor.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

5 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

5 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

6 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

7 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

9 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

10 ore ago

This website uses cookies.

Read More