Update articol:

PSD se opune creșterii taxelor și impozitelor (Manole); USR nu este de acord cu creșterea taxelor (Fritz); Bolojan, PNL: Reducerea cheltuielilor să fie net mai mare decât creşterea veniturilor, eventual prin taxe

guvern Sursa foto: facebook.com

PSD a anunțat astăzi că  nu este de acord cu creșterea taxelor și impozitelor, lucru care ar duce la un puseu inflaționist, în timp ce PNL, prin președintele Ilie Bolojan, a anunțat că susține un pachet de măsuri în care reducerea cheltuielilor statului să fie net mai mare decât creșterea veniturilor acestora, eventual, prin taxe și impozite. Săptămâna trecută, președintele interimar al USR, Dominic Fritz, nu este de acord cu creșterea taxelor. Acesta susține că până la creșterea taxelor și impozitelor sunt mai mulți pași care pot fi făcuți în încercarea de a remedia situația economică a României.

Nu este prima dată când social -democrații susțin măsuri de dreapta, iar liberalii – măsuri de stânga. Să nu uităm că pe vremea lui Marcel Boloș, ministru de finanțe susținut de PNL, mediul de afaceri a fost lovit de taxe și impozite, implementate într-un mediu foarte scurt, fără a avea o predictibilitate.

 

Purtătorul de cuvânt al PSD, Florin Manole, a declarat astăzi:  “Dacă este vorba despre TVA, Partidul Social Democrat s-a exprimat în repetate rânduri că, din punctul nostru de vedere, creșterea TVA nu este o măsură de luat, este inacceptabilă și argumentele pe care le-am oferit public sunt următoarele: creșterea TVA ar pune o presiune pe bugetele celor mai nevoiașe dintre familii, acelea dintre familii care-și folosesc întregul buget pentru cheltuieli de la o lună la alta pentru cumpărături, de exemplu, și este un lucru pe care noi nu-l dorim și pe care nu-l considerăm corect.

O eventuală creștere a TVA, cu care noi nu suntem de acord,  ar duce la un puseu inflaționist care ar afecta întreaga societate.

Discuțiile nu sunt finalizate, n-avem nici o decizie în momentul de față, așadar n-aș putea să anticipez, dar, de principiu, noi am spus că nici o taxă, nici un impozit, nici o povară fiscală nu trebuie să fie nou adoptată și să apese pe umerii celor mai nevoiași sau ai clasei medii din această țară. Nu, nu ne dorim nici clasa medie, nici lucrătorii din România, oamenii simpli să fie împăvărați cu vreo nouă taxă sau vreun nou impozit.

Suntem de acord cu ideea că trebuie găsite niște cheltuieli care să fie tăiate, dar nu aș specula care dintre acestea, tocmai pentru că astăzi a avut loc și va mai avea loc, înțeleg, la Cotroceni, încă o rundă de consultări între experții, reprezentând partidele politice, în legătură cu cheltuielile și ce ajustări se pot face. Prefer să așteptăm concluziile acelor dialoguri, acelor consultări, după care vedem ce este de făcut. Dar va exista, evident, o decizie politică după aceste consultări tehnice între experții”.

  • Bolojan: Reducerea cheltuielilor să fie net mai mare decât creşterea veniturilor, eventual prin taxe

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat că liberalii vor susține un pachet de măsuri în care reducerea cheltuielilor statului să fie net mai mare decât creșterea veniturilor acestora, eventual, prin taxe și impozite.

“Ştim care ne sunt posibilităţile, dar cred că orice om raţional înţelege că lucrurile nu mai pot continua în felul în care au mers până acum. E uşor să faci declaraţii, să trasezi ţinte sau lucruri pe care le urmăreşti, dar contactul cu realitatea cred că este destul de dur şi, din punctul acesta de vedere, noi vom susţine un pachet de măsuri în care reducerea cheltuielilor statului să fie net mai mare decât creşterea veniturilor (…), eventual prin taxe şi impozite. Ar fi bine ca creşterea de venituri să se facă prin încasări mai bune şi din punctul acesta de vedere este loc de activitate mult mai bună la ANAF, la Antifraudă, iar lupta împotriva evaziunii fiscale trebuie să devină într-adevăr o prioritate, nu declarativ doar, ci să se vadă, practic, prin creşterea încasărilor, cât timp pe partea de TVA stăm destul de prost, înseamnă că se pot încasa suplimentar sume de bani. (…) Acest pachet e foarte puţin probabil să evite creşterea de taxe şi de impozite, pentru că este o presiune mare pe care o avem, atât datorită angajamentelor pe care România şi le-a luat prin planul fiscal, deci prin care trebuie să scădem acest deficit, dar şi datorită absorbţiei de fonduri europene”, a declarat Bolojan după şedinţa BPN al PNL.

El a precizat că liberalii susţin reducerea cheltuielilor statului prin “reduceri de personal unde se constată că nu se justifică numărul de posturi, eliminarea structurilor mult umflate în consilii de administraţie, în structuri remunerate prea mult faţă de aportul pe care cei care fac parte din aceste structuri îl aduc companiilor statului, restructurarea companiilor statului, eliminarea tuturor suprapunerilor, descentralizarea şi transferul de competenţe către autorităţile locale, fuziuni, comasări între agenţii”.

Bolojan a subliniat că este foarte puţin probabil ca acest pachet de măsuri să evite creşterea de taxe şi impozite.

A dat ca exemplu pe partea de impozite sau aspecte care ţin de taxări suplimentare că unul dintre minusurile pe care le avem este subfinanţarea bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

“Aceasta este o problemă cronică şi extinderea bazei de contributori – de exemplu, cei care au pensii foarte mari nu contribuie la bugetul Casei – cred că poate fi luată în calcul în aşa fel încât CNAS să aibă banii necesari pentru spitalele din România să poată asigura servicii medicale decente pentru cetăţenii noştri”, a arătat preşedintele interimar al PNL, precizând că pe partea de sănătate este nevoie de reformă.

El a punctat necesitatea accesării fondurilor europene.

Despre o nouă majorare a pensiilor, în 2026, preşedintele PNL a precizat că îi este greu să vină cu promisiuni care nu au acoperire.

“Avem nişte diferenţe foarte mari între venituri şi cheltuieli şi în condiţiile în care, până la sfârşitul acestui an, trebuie să reducem acest decalaj în aşa fel încât, chiar dacă nu vom putea ajunge la ţinta de 7% din deficit, dar totuşi să ne apropiem de această ţintă. Şi, de exemplu, o reducere de 1,5% din PIB poate să însemne aproximativ 30 de miliarde de lei până la sfârşitul anului. Or, ştiind că trebuie să iei un pachet de măsuri care să reducă această cheltuială sau să-ţi crească veniturile, este total hazardat să vii cu promisiuni sau cu aşteptări care nu pot fi onorate pentru 2026”, a susţinut Bolojan.

Nu crede că, în momentul de faţă, se poate pune problema unor majorări sau indexări.

“Trebuie să vedem cum le protejăm pe cele care astăzi sunt în plată şi cum le asigurăm plata acestora, pentru că sunt nişte drepturi câştigate de cei care au lucrat în România”, a mai spus Bolojan.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025