de Dan Pălăngean
Câștigul salarial mediu brut din luna februarie 2023 a fost de 6.845 lei, cu 14 lei (+0,2%) mai mare decât cel din luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 16 lei (+0,4%), până la 4.270 lei (867 euro la cursul din martie 2023, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă, valoare identică celei din luna precedentă).
Pe fondul stabilității leului în raport cu euro, puterea de cumpărare exprimată în euro a salariului mediu s-a păstrat la nivelul de 1.561 euro (prețuri relative calculate de Eurostat pentru România la 55,5%). Salariul real s-a redus cu 0,6 puncte procentuale față de luna anterioară, ajungând la 224% față de cel stabilit ca reper statistic (din luna octombrie 1990).
În contextul unei inflații anuale reduse la nivelul de +15,52% și al unui avans nominal de 14,8%, evoluția puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a coborât marginal la -0,6%, după ce în ianuarie urcase la cea mai bună valoare din ultimele zece luni (-0,1%), dar semnificativ mai bine față de ultimele două luni ale anului trecut (-2,7% în noiembrie și -2,6% în decembrie).
De reținut din perspectiva echilibrelor macroeconomice, în pofida majorării nominale a salariilor cu aproape 15%, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a fost cu numai 2,8% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului anterior (avans redus la jumătate față de ianuarie) iar deficitul comercial din februarie 2023 s-a diminuat cu o șesime față de februarie 2022, până la circa 2,05 miliarde euro.
Angajații din sănătate, scădere cu peste 11% a puterii de cumpărare
Pe primele locuri în ce privește puterea de cumpărare față de aceeași lună a anului trecut figurează industria alimentară (+19,5%) și agricultura (+11,4%), urmate de industria extractivă (+10,7%), fabricarea produselor de cocserie și prelucrarea țițeiului (+8,1%), fabricarea autovehiculelor (+5,9%) și transport și depozitare (+5,6%).
De altfel, majoritatea sectoarelor de activitate s-au situat în domeniul pozitiv, cu pozițiile situate ceva mai jos ca evoluție a puterii de cumpărare dar peste media pe economie fiind energia electrică şi termică, gaze, apă (+2,9%), construcții (+2,7%), distribuţia apei, salubritate, deşeuri (+2,2%) și segmentul HoReCa (+1,1%, altminteri la cel redus nivel pe economie, doar 2.016 lei).
Din domeniul privat, valori subunitare mai pronunțate ale raportului dintre creșterea salariilor și indicele prețurilor de consum s-au înregistrat în telecomunicații (-1,7%), tehnologia informației (-2,6%), tranzacții imobiliare (-3,8%) și, mai ales, fabricarea substanțelor și produselor chimice (-7,8%, domeniu în care consemnăm și cel mai important deficit comercial).
Evoluțiile salariale din România pe parcursul ultimelor 12 luni au fost puternic defavorabile pentru domeniile bugetare, în contextul necesității de ajustare a bugetului public. Astfel administrația publică (+8,1% nominal dar -6,5% real), învățământul (+6%, respectiv, -8,2%) și sănătatea (doar +2,6%, de unde o scădere cu două cifre, -11,2%) sunt plasate la coada evoluției puterii de cumpărare.