International

Putin anunţă că Rusia îşi suspendă participarea din tratatul nuclear New START şi acuză SUA că vor să facă teste nucleare cu armament real

Rusia îşi suspendă participarea din tratatul New START pe care îl au cu Statele Unite, singurul care mai era în vigoare în domeniul nuclear, a anunţat astăzi  preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un discurs în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus

‘În această privinţă, sunt obligat să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive’, a spus Putin la finalul discursului susţinut la aproape un an de la debutul invaziei ruse în Ucraina.

„SUA si NATO spun direct că scopul lor este înfrângerea strategică a Rusiei, in condiţiile astea ar vrea să vină cu inspecţii la obiectivele noastre militare strategice?” – a spus liderul de la Kremlin.

„NATO are mai multe state nucleare – Franţa, Marea Britanie. Nu avem voie să nu ţinem cont de asta. Acordul din 2010 privind armele strategice este uitat, SUA s-au retras din el, relaţiile noastre s-au degradat” – a constatat preşedintele rus.

Putin a reluat apoi discursul acuzator la adresa SUA, sugerând că Washingtonul vrea să strice ordinea mondială. „SUA s-a apucat de refacerea lumii, după destrămarea URSS, şi au început să refacă arhitectura relaţiilor internaţionale de după cel de al Doilea Război Mondial.  SUA urmăresc să-şi consolideze dominaţia globală după destrămarea URSS, punând la cale un şir de războaie. Este inadmisibil că SUA recroiesc lumea aşa cum vor, aşa cum reiese din propriile interese”, a spus Putin.

„Sunt nevoit să declar că Rusia îşi încetează participarea în Acordul privind armamentele strategice. Rusia nu iese din acord, ci îşi suspendă participarea”, anunţă în final Vladimir Putin.

El susţine că în SUA expiră valabilitatea unor focoase nucleare şi acuză Washingtonul că vrea să facă teste cu armament real. „Dacă SUA o vor face, o vom face şi noi. Nu o vom face primii, dar vom replica imediat”, a spus Putin în încheierea discursului său, care a durat circa o oră şi 45 de minute.

Tratatul New START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul.

Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1550 de focoase de fiecare parte.

Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

 

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

9 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

9 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

9 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

9 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

9 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

9 ore ago