International

Putin anunţă că Rusia îşi suspendă participarea din tratatul nuclear New START şi acuză SUA că vor să facă teste nucleare cu armament real

Rusia îşi suspendă participarea din tratatul New START pe care îl au cu Statele Unite, singurul care mai era în vigoare în domeniul nuclear, a anunţat astăzi  preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un discurs în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus

‘În această privinţă, sunt obligat să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive’, a spus Putin la finalul discursului susţinut la aproape un an de la debutul invaziei ruse în Ucraina.

„SUA si NATO spun direct că scopul lor este înfrângerea strategică a Rusiei, in condiţiile astea ar vrea să vină cu inspecţii la obiectivele noastre militare strategice?” – a spus liderul de la Kremlin.

„NATO are mai multe state nucleare – Franţa, Marea Britanie. Nu avem voie să nu ţinem cont de asta. Acordul din 2010 privind armele strategice este uitat, SUA s-au retras din el, relaţiile noastre s-au degradat” – a constatat preşedintele rus.

Putin a reluat apoi discursul acuzator la adresa SUA, sugerând că Washingtonul vrea să strice ordinea mondială. „SUA s-a apucat de refacerea lumii, după destrămarea URSS, şi au început să refacă arhitectura relaţiilor internaţionale de după cel de al Doilea Război Mondial.  SUA urmăresc să-şi consolideze dominaţia globală după destrămarea URSS, punând la cale un şir de războaie. Este inadmisibil că SUA recroiesc lumea aşa cum vor, aşa cum reiese din propriile interese”, a spus Putin.

„Sunt nevoit să declar că Rusia îşi încetează participarea în Acordul privind armamentele strategice. Rusia nu iese din acord, ci îşi suspendă participarea”, anunţă în final Vladimir Putin.

El susţine că în SUA expiră valabilitatea unor focoase nucleare şi acuză Washingtonul că vrea să facă teste cu armament real. „Dacă SUA o vor face, o vom face şi noi. Nu o vom face primii, dar vom replica imediat”, a spus Putin în încheierea discursului său, care a durat circa o oră şi 45 de minute.

Tratatul New START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul.

Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1550 de focoase de fiecare parte.

Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

 

Articole recente

Anunț Electromagnetica – Licitație

ELECTROMAGNETICA S.A., cu sediul în București, Calea Rahovei nr. 266 – 268, sector 5, înregistrată…

43 de minute ago

Proiect de digitalizare a serviciilor publice de mediu: Trencadis va dezvolta un sistem informatic integrat pentru ANPM; Bugetul total al proiectului este de 28,5 milioane de lei, fără TVA

Trencadis, companie de tehnologie specializată în dezvoltarea și implementarea de soluții software complexe pentru sectorul…

o oră ago

CNN: Afirmație înșelătoare a lui Trump despre navele de război rusești din apropierea Cubei

Fostul președinte Donald Trump a susținut în discursul său de la Convenția Națională Republicană de…

o oră ago

Donald Trump: SUA au lăsat talibanilor echipamente militare în valoare de 85 de miliarde de dolari, la retragerea din Afganistan

Fostul președinte Donald Trump și-a repetat afirmația, pe care a făcut-o în discurs după discurs,…

o oră ago

SUA: Donatori furioși amenință să înghețe donațiile pentru scrutinul electoral dacă nu se iau măsuri mai ferme în privința lui Biden

Două surse au spus la CNN că donatorii furioși spun acum comitetelor de campanie democrate…

2 ore ago

Tucker Carlson spune că Trump a trecut printr-o transformare după tentativa de asasinat

Personalitatea media conservatoare Tucker Carlson a declarat joi, în discursul său la Convenția Națională Republicană,…

2 ore ago