International

Putin facilitează accesul la cetăţenia rusă pentru străinii care se angajează în armată

Moscova va facilita accesul la cetăţenia rusă pentru străinii care semnează un contract în armată şi familiile lor, în plin conflict în Ucraina, potrivit unui decret semnat vineri de preşedintele rus Vladimir Putin.

“Cetăţenii străini sau apatrizii care semnează un contract pentru a servi în forţele armate ruse (…) pentru cel puţin un an şi care participă (sau au participat) la operaţiuni militare cel puţin şase luni” vor beneficia de procedura simplificată pentru obţinerea unui paşaport rusesc, potrivit acestui decret, citat de France Presse.

Textul, publicat pe portalul de documente oficiale, precizează că măsura se va aplica şi celor care au servit mai puţin de şase luni, dacă au suferit o rană în luptă care să le permită să fie demobilizaţi “din motive de sănătate”.

Soţii, copiii şi părinţii străinilor care semnează un contract cu armata vor putea beneficia de asemenea de acces simplificat la cetăţenia rusă, de asemenea conform decretului.

Această măsură pare să se adreseze în special imigranţilor din fostele republici sovietice din Asia Centrală, care ocupă cele mai proaste locuri de muncă în oraşele mari, precum capitala Moscova.

După anunţul făcut săptămâna trecută al unei mobilizări “parţiale” de către Rusia, confruntată cu dificultăţi militare în Ucraina, mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală au cerut cetăţenilor lor să nu participe la conflict, aminteşte AFP, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a semnat de asemenea o lege conform căreia străinii care se înrolează în armată pentru o perioadă de cel puţin un an pot cere cetăţenia, fără a fi nevoiţi să justifice cei cinci ani de rezidenţă pe teritoriul Rusiei care se cer în mod normal.

Articole recente

Iohannis în Azerbaidjan: Rămânem puternic interesați în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul nostru național aflat în creștere

România rămâne puternic interesată în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi…

22 de minute ago

Interviu Oana Ozmen: 2022 – un an decisiv privind diplomaţia parlamentară şi modele de bună practică în domeniul eficienţei energetice

 * Interviu cu deputatul PNL Oana Ozmen Reporter: Stimată doamnă Oana Ozmen, care au fost…

42 de minute ago

Eurodeputaţii au adoptat reguli mai stricte privind publicitatea politică

Parlamentul European a adoptat joi, la Bruxelles, un raport în care susţine numeroase modificări ale…

50 de minute ago

Premierul Rishi Sunak: Trimiterea de avioane de luptă Ucrainei ar necesita luni sau chiar ani de antrenament

Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat joi că trimiterea avioane de luptă Ucrainei ar necesita…

52 de minute ago

Scholz nu vede şanse pentru tratative de pace decât după retragerea trupelor ruse din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că nu sunt şanse pentru un final negociat al războiului…

54 de minute ago