International

Putin i-a spus lui Trump că nu va renunța la obiectivele din Ucraina, afirmă Kremlinul; Trump, dezamăgit de apelul telefonic cu Putin

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus președintelui american Donald Trump într-o convorbire telefonică de joi că Moscova dorește un sfârșit negociat al războiului din Ucraina, dar nu va face un pas înapoi de la obiectivele sale inițiale, a declarat un consilier al Kremlinului.

Într-o conversație amplă care a acoperit, de asemenea, Iranul și Orientul Mijlociu, Trump “a ridicat din nou problema unei încetări rapide a acțiunii militare” în Ucraina, a declarat reporterilor asistentul, Yuri Ushakov.

“Vladimir Putin, la rândul său, a menționat că continuăm să căutăm o soluție politică și negociată la conflict”, a declarat Ushakov.

Putin l-a informat pe Trump cu privire la punerea în aplicare a acordurilor încheiate între Rusia și Ucraina luna trecută pentru schimbul de prizonieri de război și soldați morți, a declarat Ushakov, și i-a spus că Moscova este pregătită să continue negocierile cu Kievul.

„Președintele nostru a spus, de asemenea, că Rusia îşi va atinge obiectivele pe care le-a stabilit: și anume, eliminarea cauzelor profunde bine-cunoscute care au condus la starea actuală a lucrurilor, la confruntarea acută actuală, iar Rusia nu va da înapoi de la aceste obiective”, a adăugat el.

Nu a existat nimic în raportul Kremlinului care să sugereze că Putin a făcut vreo schimbare în poziția Moscovei în timpul conversației cu Trump, care a preluat funcția cu o promisiune de a pune capăt războiului rapid, dar și-a exprimat frecvent frustrarea față de lipsa de progrese între cele două părți.

Expresia „cauze profunde” este o prescurtare pentru argumentul Kremlinului potrivit căruia a fost obligat să intre în război în Ucraina pentru a împiedica aderarea țării la NATO și utilizarea acesteia de către alianța occidentală ca rampă de lansare pentru a ataca Rusia.

Ucraina și aliații săi europeni spun că acesta este un pretext fals pentru ceea ce ei numesc un război de tip imperial, dar Trump, în comentariile publice anterioare, și-a arătat simpatia față de refuzul Moscovei de a accepta aderarea Ucrainei la NATO.
Putin și Trump nu au discutat despre decizia Statelor Unite de a opri unele livrări de arme esențiale către Ucraina, a declarat Ushakov.

În ceea ce privește Iranul, a spus el, „partea rusă a subliniat importanța soluționării tuturor disputelor, dezacordurilor și situațiilor de conflict exclusiv prin mijloace politice și diplomatice”.

Luna trecută, Trump a trimis bombardiere militare americane pentru a lovi trei situri nucleare iraniene, într-o acțiune condamnată de Moscova drept neprovocată și ilegală.

  • Trump, dezamăgit de apelul telefonic cu Putin, va discuta cu Zelenski vineri

Președintele american Donald Trump a declarat vineri dimineață că este  dezamăgit de apelul telefonic cu președintele rus Vladimir Putin, deoarece nu se pare că acesta din urmă dorește să oprească războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Încercările SUA de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina prin diplomație au stagnat în mare parte, iar Trump s-a confruntat cu apeluri tot mai mari – inclusiv din partea unor republicani – de a crește presiunea asupra lui Putin pentru a negocia cu seriozitate.

După ce a vorbit cu Putin joi, Trump intenționează să vorbească cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, vineri, a declarat el în remarcile făcute reporterilor la întoarcerea sa la Washington după o călătorie în Iowa.

„Sunt foarte dezamăgit de conversația pe care am avut-o astăzi cu președintele Putin”, a spus Trump. „Spun doar că nu cred că vrea să se oprească, și asta e păcat”.

La câteva ore de la încheierea convorbirii, un aparent atac al unei drone rusești a declanșat un incendiu într-o clădire de apartamente dintr-o suburbie din nordul Kievului, au declarat oficialii ucraineni, indicând puține schimbări în traiectoria conflictului.

„Nu am făcut niciun progres cu el”, a declarat Trump reporterilor joi.

Zelenski le-a spus reporterilor din Danemarca mai devreme în cursul zilei că speră să vorbească cu Trump chiar vineri despre întreruperea unor transporturi de arme dezvăluită pentru prima dată în această săptămână.

Vorbind cu reporterii în timp ce părăsea Washingtonul pentru Iowa, Trump a declarat că „nu am” întrerupt complet fluxul de arme, dar l-a învinuit pe predecesorul său, Joe Biden, pentru că a trimis atât de multe arme încât risca să slăbească apărarea SUA.
“Dăm arme, dar am dat atât de multe arme. Dar oferim arme”, a spus el.
“Și lucrăm cu ei și încercăm să îi ajutăm, dar nu ne-am (oprit complet). Știți, Biden ne-a golit întreaga țară oferindu-le arme, iar noi trebuie să ne asigurăm că avem suficiente pentru noi”.

Schimbul de replici diplomatice are loc în timp ce stocurile scăzute au determinat SUA să întrerupă livrările de anumite arme critice către Ucraina, au declarat anterior surse pentru Reuters, în timp ce aceasta se confruntă cu o ofensivă rusă de vară și cu atacuri tot mai numeroase asupra obiectivelor civile.

Putin, la rândul său, a continuat să afirme că își va opri invazia numai dacă „cauzele profunde” ale conflictului vor fi abordate, făcând uz de prescurtarea rusă pentru problema extinderii NATO și a sprijinului occidental pentru Ucraina, inclusiv respingerea oricărei idei de aderare a Ucrainei la alianța NATO.

Liderii ruși încearcă, de asemenea, să stabilească un control mai mare asupra deciziilor politice luate la Kiev și în alte capitale est-europene, au declarat liderii NATO.

Întreruperea livrărilor de arme americane a luat prin surprindere Ucraina și a generat o confuzie generalizată cu privire la opiniile actuale ale lui Trump privind conflictul, după ce săptămâna trecută a declarat că va încerca să elibereze un sistem de apărare antirachetă Patriot pentru a fi utilizat de Kiev.

Liderii ucraineni l-au chemat miercuri pe trimisul interimar al SUA la Kiev pentru a sublinia importanța ajutorului militar din partea Washingtonului și a avertiza că întreruperea livrărilor de arme ar slăbi capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva Rusiei.

Acțiunea Pentagonului a însemnat o reducere a livrărilor de rachete de apărare Patriot pe care Ucraina se bazează pentru a distruge rachetele balistice rapide, a relatat Reuters miercuri.

Ușakov, consilierul Kremlinului, a declarat că, deși Rusia este deschisă să continue discuțiile cu SUA, orice negocieri de pace trebuie să aibă loc între Moscova și Kiev.

Acest comentariu vine pe fondul unor semne că Moscova încearcă să evite un format tripartit pentru posibile discuții de pace. Rușii le-au cerut diplomaților americani să părăsească încăperea în timpul unei astfel de întâlniri la Istanbul, la începutul lunii iunie, au declarat oficiali ucraineni. Trump și Putin nu au discutat despre o întâlnire față în față, a spus Ușakov.

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

o oră ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

2 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

2 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

2 ore ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

2 ore ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More