Update articol:

Putin : Prețurile gazelor pentru Europa vor fi stabilite de o platformă electronică în Turcia

Președintele Vladimir Putin a reiterat recent planul Rusiei de a construi un nou “hub de gaze” în Turcia și a declarat că prețurile pentru vânzările către Europa vor fi determinate cu ajutorul unei “platforme electronice” care va fi înființată la acest centru.

În octombrie, Putin a lansat ideea înființării unui “hub de gaze” în Turcia, în urma unor explozii misterioase care au avariat gazoductele rusești Nord Stream pe sub Marea Baltică și au oprit vânzările sale directe de gaze către Germania.

Vânzările de energie ale Rusiei către Uniunea Europeană au scăzut drastic de la începutul războiului său din Ucraina, deoarece UE a luat măsuri pentru a reduce dependența de Moscova.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a susținut ideea lui Putin și ambele țări au instruit autoritățile să lucreze la o foaie de parcurs care ar putea fi anunțată chiar luna aceasta.

“Vecinii noștri, inclusiv Turcia, se numără printre principalii consumatori  de gaz rusesc. Infrastructura sa de gaz are un potențial serios. Intenționăm să înființăm un hub de gaz în următorii ani”, a declarat Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu oficialii.

„Dar dacă vorbim despre crearea unei platforme electronice, atunci acest lucru se poate face în următoarele câteva luni. Și aici, în mare măsură, vom determina prețul final pentru consumatorii noștri europeni.”

Putin nu a oferit detalii despre platforma propusă.

Moscova caută să stimuleze vânzările de gaze către țări precum China și Turcia, deoarece conflictul din Ucraina agravează comerțul cu Occidentul, dar construirea infrastructurii ar putea dura ani de zile.

Putin a numit politica UE privind prețul gazelor drept „nebunie” și a respins toate pretențiile împotriva Rusiei în această privință.

„Ceea ce au făcut pe platformele lor este o nebunie. În plus, acum încearcă să dea vina asupra noastră pentru ceea ce au făcut ei cu propriile lor mâini”, a adăugat el.

Putin a criticat Europa pentru că a ales mecanisme de tarifare spot pentru gaz în loc de contracte pe termen lung, care au fost coloana vertebrală a exporturilor de gaze ale companiei ruse Gazprom, oferind companiei controlate de Kremlin mai multă siguranță.

Putin a spus că Rusia va crește aprovizionarea cu gaze către „Est”, în special China.

Rusia a început să vândă gaze naturale Chinei la sfârșitul anului 2019 prin intermediul conductei Power of Siberia, care a furnizat aproximativ 10 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz în 2021 și urmează să atingă capacitatea maximă de 38 de miliarde de metri cubi în 2025. Rusia este acum furnizorul de gaz nr. 3 către Beijing.

În februarie, Putin a ajuns la un acord pentru a vinde Chinei 10 miliarde de metri cubi de gaz din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Rusia intenționează, de asemenea, să construiască o nouă conductă, Power of Siberia 2, prin Mongolia, în vederea vânzării a încă 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Putin a spus că proiectele vor permite Rusiei să-și crească vânzările de gaze către China la 48 de miliarde de metri cubi anual până în 2025 și la 88 de miliarde de metri cubi până în 2030.

„De fapt, aceasta reprezintă mai mult de 60% din livrările de gaz către Occident anul trecut”, a spus Putin, referindu-se la cei 88 de miliarde de metri cubi.

Între timp, Putin a mai spus că Rusia va extinde cooperarea comercială cu noi parteneri pentru a combate sancțiunile occidentale.

În condițiile în care cheltuielile pentru războiul din Ucraina comprimă fondurile pentru sănătate și educație, Putin le-a promis rușilor că pensiile și salariul minim vor continua să crească.

El a spus că Rusia își va dezvolta relațiile economice cu parteneri din Asia, Africa și America Latină pentru a zădărnici eforturile Occidentului de a o izola economic.

“Vom elimina restricțiile în domeniul logistic și financiar. Permiteți-mi să vă reamintesc că, prin introducerea sancțiunilor, țările occidentale au încercat să împingă Rusia la periferia dezvoltării mondiale. Dar noi nu vom lua niciodată calea autoizolării”, a spus el.

“Dimpotrivă, extindem și vom extinde cooperarea cu toți cei care au un interes în acest sens.”

Economia Rusiei ar trebui să se reducă cu 2,5% în 2022, a declarat Putin, recunoscând anumite “dificultăți”, dar repetând linia sa familiară potrivit căreia economiile occidentale au suferit un efect de bumerang sub forma unei inflații în creștere, ca urmare a propriilor sancțiuni.

Fără să se întrevadă un final al războiului din Ucraina, Rusia a prezentat planuri de a cheltui aproape o treime din bugetul de anul viitor pentru apărare și securitate internă, reducând în același timp finanțarea pentru școli, spitale și drumuri.

Dar Putin, care este așteptat să candideze pentru a fi reales în 2024, a ținut să sublinieze că îi va proteja pe cei mai săraci și mai vulnerabili din societate.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025