Update articol:

Qatar poartă discuții cu marile companii energetice privind riscul unui conflict între Israel și Iran – Reuters

  • Qatar avertizează asupra riscurilor pentru aprovizionarea globală cu gaze

  • O oprire a producției din Qatar ar putea reduce cu 20% aprovizionarea globală

  • Prețurile GNL din Asia au crescut cu 11% din cauza îngrijorărilor legate de întreruperea aprovizionării

Qatar a purtat discuții de criză în această săptămână cu marile companii energetice după atacurile israeliene asupra imensului zăcământ de gaz al Iranului, pe care îl împarte cu Qatar, au declarat pentru Reuters o sursă din industrie și un diplomat din regiune.

Saad Al Kaabi, directorul general al companiei de stat QatarEnergy și ministrul energiei din statul arab din Golf, a îndemnat companiile să avertizeze guvernele SUA, Marii Britanii și ale țărilor europene cu privire la riscurile pe care conflictul le prezintă pentru exporturile de gaz din Qatar și la amenințarea crescândă la adresa aprovizionării globale cu gaz, au declarat aceștia.

O întrerupere a operațiunilor de lichidare a gazelor naturale (GNL) din Qatar ar putea reduce cu aproximativ 20% aprovizionarea globală, pe care Doha o exportă din cel mai mare rezervor de gaz din lume.

“QatarEnergy se asigură că guvernele străine sunt pe deplin conștiente de implicațiile și repercusiunile pe care situația și escaladarea ulterioară le au asupra producției de gaz din Qatar”, a declarat diplomatul, care a vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilității situației. QatarEnergy nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Kaabi s-a întâlnit, de asemenea, săptămâna aceasta la Doha cu ambasadorii țărilor ale căror companii sunt implicate în proiectul de extindere a câmpului North Field al QatarEnergy, a declarat diplomatul.

Marile companii americane ExxonMobil și ConocoPhillips, compania britanică Shell, compania italiană Eni și compania franceză TotalEnergies au toate participații în proiectul de extindere, care ar urma să crească exporturile din Qatar cu aproximativ 82% în următorii ani.

Qatar produce în prezent 77 de milioane de tone de gaz lichefiat pe an. Până în prezent, nu au existat întreruperi în exporturile QatarEnergy, iar livrările de marfă se desfășoară conform programului.

Israelul a început să atace Iranul vineri trecută, afirmând că vechiul său inamic era pe punctul de a dezvolta arme nucleare. Iranul, care susține că programul său nuclear are scopuri pașnice, a ripostat cu atacuri cu rachete și drone asupra Israelului. Casa Albă a declarat joi că președintele Donald Trump va decide în următoarele două săptămâni cu privire la implicarea SUA în conflict.

RISCURI COMPLEXE

Extinderea celui mai mare conflict dintre Israel și Iran reprezintă multiple riscuri pentru operațiunile QatarEnergy, cel mai mare exportator mondial de GNL.Qatar a declarat că atacul Israelului asupra porțiunii iraniene a câmpului gazier comun, situat la aproximativ 200 km (124 mile) de instalațiile QatarEnergy, a fost o mișcare imprudentă.

„Companiile care operează în aceste câmpuri sunt internaționale și au o prezență globală, în special în câmpul North Field”, a declarat marți reporterilor Majed Al Ansari, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Qatarului.Noi atacuri israeliene asupra câmpului iranian ar pune în pericol lucrătorii de pe instalațiile offshore ale Qatarului și ar putea duce la oprirea operațiunilor.

Un atac israelian asupra centralei nucleare de pe coasta iraniană de la Bushehr ar putea, de asemenea, să provoace o oprire, deoarece contaminarea apelor din Golf ar face imposibil accesul lucrătorilor la platformele Qatarului, care sunt în majoritate offshore.

Dacă Iranul va perturba transportul maritim prin strâmtoarea vitală Hormuz, așa cum au sugerat unii oficiali iranieni, producția Qatarului ar fi, de asemenea, întreruptă. Vasele de GNL din Doha trebuie să tranziteze strâmtoarea pentru a aproviziona aproape toți clienții Qatarului, care se află în principal în Europa și Asia de Est.

QatarEnergy a dat instrucțiuni săptămâna aceasta navelor să rămână în afara strâmtorii Hormuz și să intre în Golful Persic doar cu o zi înainte de încărcare, au declarat două surse pentru Reuters.

Cumpărătorii asiatici ar fi cei mai afectați de întreruperile din Hormuz și ar trebui să liciteze prețul și să concureze cu cumpărătorii europeni pentru a atrage transporturile de gaz din bazinul Atlantic. Îngrijorările legate de întreruperile în aprovizionarea cu GNL au determinat creșterea prețurilor spot ale gazului natural lichefiat (GNL) din Asia, care au ajuns vineri la 14,00 dolari pe milion de unități termice britanice (mmBtu), în creștere cu 11% față de săptămâna trecută, potrivit unei evaluări Reuters.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025