Raport HP: Munca de acasă, ”bombă cu ceas” pentru securitatea cibernetică

Noul raport HP de securitate cibernetică arată că 91% dintre echipele IT se confruntă cu presiunea de a face compromisuri de securitate, în condiţiile în care stilul de muncă hibrid, de acasă şi de la birou, reprezintă o “bombă cu ceas” în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, potrivit unui comunicat remis, marţi, AGERPRES.

HP a lansat raportul HP Wolf Security Rebellions & Rejections, un studiu global cuprinzător care evidenţiază tensiunile apărute între echipele IT şi angajaţii care lucrează de acasă, tensiuni pe care liderii trebuie să le rezolve pentru a garanta siguranţa muncii în viitor.

Studiul arată că echipele IT au fost obligate să facă anumite compromisuri de securitate pentru a asigura continuitatea afacerii, într-o perioadă în care ameninţările cibernetice sunt tot mai numeroase. Mai mult, încercările acestora de a spori sau a actualiza măsurile de securitate pentru angajaţii care lucrează de la distanţă au fost adesea respinse.

Acest lucru este valabil în special pentru viitoarea forţă de muncă tânără, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Sunt cei care au crescut în era digitală şi care sunt din ce în ce mai frustraţi de faptul că protocoalele de securitate îi încurcă când vine vorba de respectarea termenelor limită. Iar acest lucru îi determină pe mulţi să ocolească normele de securitate cibernetică.

Noul raport HP Wolf Security combină datele obţinute dintr-un sondaj online YouGov – realizat la nivel global pe 8.443 de angajaţi cu activitate de birou şi care au trecut la munca la distanţă în timpul pandemiei – şi un sondaj global realizat de Toluna pe 1.100 persoane, factori de decizie din domeniul IT.

Principalele constatări arată că 76% dintre echipele IT recunosc că securitatea cibernetică a fost cumva ignorată şi neglijată în timpul pandemiei, în timp ce 91% s-au confruntat cu presiunea de a face compromisuri de securitate pentru a asigura continuitatea afacerii.

Aproape jumătate (48%) dintre angajaţii mai tineri (18-24 de ani) chestionaţi au considerat instrumentele de securitate o piedică, iar aproape o treime dintre aceştia (31%) au încercat să ocolească protocoalele de securitate ale companiei pentru a-şi duce munca la bun sfârşit.

În plus, 48% dintre angajaţii chestionaţi spun că măsurile de securitate aparent esenţiale le risipesc mult timp. Ponderea creşte la 64% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.

Peste jumătate (54%) dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani erau mai îngrijoraţi de respectarea termenelor-limită decât de expunerea organizaţiei la o breşă de securitate; 39% nu ştiau sigur ce presupun politicile de securitate ale companiei sau dacă există unele. Toate acestea indică un nivel tot mai mare de apatie în rândul angajaţilor tineri.

Astfel, 83% dintre echipele IT consideră că numărul tot mai mare de angajaţi care muncesc la distanţă reprezintă o “bombă cu ceas” pentru posibile breşe de securitate la nivelul corporaţiilor.

“Dacă protocoalele de securitate îngreunează munca oamenilor, atunci aceştia vor găsi o cale de a le ocoli. Măsurile de securitate ar trebui să se integreze cât mai mult posibil în modelele şi fluxurile de lucru existente, cu o tehnologie discretă, sigură prin design şi intuitivă pentru utilizator”, a precizat Ian Pratt, Global Head of Security – Personal Systems, HP Inc.

Raportul subliniază faptul că multe echipe de securitate au depus eforturi ca să limiteze efectele comportamentelor utilizatorilor, pentru a putea astfel păstra în siguranţă datele. 91% dintre aceste echipe au actualizat politicile de securitate odată cu adoptarea muncii de acasă, în timp ce 78% au restricţionat accesul la site-uri şi aplicaţii. Dar, astfel de măsuri creează adesea frustrări utilizatorilor, care le resping.

“Misiunea de a asigura buna funcţionare a unei afaceri nu ar mai trebui lăsată doar pe umerii echipelor de securitate cibernetică. Securitatea cibernetică este o misiune în sine, în care toată lumea trebuie să se implice. Pentru a dezvolta ideea de colaborare în acest domeniu, trebuie să implicăm şi să ne educăm angajaţii în materie de riscuri de securitate cibernetică tot mai accentuate, în timp ce echipele IT trebuie să înţeleagă mai bine modul în care protocoalele de securitate afectează fluxul de lucru şi productivitatea. De acum înainte, securitatea trebuie reevaluată pe baza nevoilor companiei, dar şi a angajaţilor care muncesc la distanţă”, atrage atenţia Joanna Burkey, Chief Information Security Officer în cadrul HP.

Articole recente

Azomureş opreşte producţia de îngrăşăminte pentru agricultură din cauza preţului la energie

Cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, Azomureş din Târgu…

19 minute ago

Florin Cîţu ar dori ca vârsta celor care votează să fie coborâtă la 16 ani: Cred că e un lucru bun

Preşedintele Senatului, liderul liberal Florin Cîţu, a răspuns afirmativ la o întrebare care viza posibilitatea…

22 de minute ago

România participă la Congresul Mondial al Petrolului din SUA

România participă la lucrările Congresului Mondial al Petrolului, care se desfăşoară la Houston, SUA, în…

24 de minute ago

Eugen Lascu: Succesul financiar poate fi de multe ori apanajul unui moment; dacă nu ai forță de reziliență, nu reziști – video

Succesul antreprenorial înseamnă, în primul rând longevitate, de câți ani există acea companie, spune Eugen Lascu, managing…

o oră ago

Scenariile Omicron – de la speranță la consternare (eToro)

Comentariul analistului eToro, Bogdan Maioreanu Varianta Omicron stârnește noi spaime într-o lume deja obosită după…

o oră ago

Cadourile de Crăciun – între tradiție și fiscalitate (EY)

Autori:  Simona Tudor, HR & Payroll Manager, Global Compliance and Reporting, EY România; Stela Andrei, Partener Asociat,…

2 ore ago