Afaceri

Raport PwC-Forumul Economic Mondial: Un preț minim al carbonului, la nivel global, ar impulsiona reducerea emisiilor

Un nivel minim al prețului internațional al carbonului (ICPF – international carbon price floor) ar impulsiona o reducere mai rapidă a emisiilor de dioxid de carbon și altor gaze cu efect de seră și ar limita efectele schimbărilor climatice, potrivit unui raport realizat de PwC și Forumul Economic Mondial.

”Impunerea unui nivel minim al prețului internațional al carbonului ar fi cea mai eficientă măsură pentru încurajarea investițiilor în energie regenerabilă și de reducere semnificativă a emisiilor la nivel global, cu peste 12%. Potrivit calculelor realizate de PwC, costul aplicării unei astfel de măsuri ar fi mai mic de 1% din PIB-ul global și ar putea fi compensat prin evitarea pierderilor economice asociate încălzirii globale”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Prețurile actuale creează condiții de concurență inegale și limitează ambiția climatică a țărilor, care se tem de pierderea competitivității internaționale.

În iunie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a prezentat cadrul pentru stabilirea ICPF, care propune niveluri de preț diferite, în funcție de stadiul de dezvoltare al fiecărei economii. Astfel, FMI propune ca, până în 2030, nivelul ICPF pentru țările cu venituri mari să fie de 75 dolari/tonă, pentru statele cu venituri medii să fie de 50 dolari/tonă și pentru țările cu venituri mici de 25 dolari/tonă. Această structură este menită să limiteze posibilitatea ca emisiile să fie mutate în țări în care costul emisiilor este scăzut, încurajând în același timp țările cu venituri mici să participe la reducerea emisiilor.

Alte constatări ale raportului:

  • ICPF ar putea genera venituri suplimentare de până la 3% din PIB în unele țări, venituri care ar putea fi redistribuite gospodăriilor cu venituri mai mici și ar putea contribui la realizarea unei tranziții energetice juste.
  • Reducerea emisiilor cu 12% datorată nivelului minim de preț al carbonului, combinată cu angajamentul fiecărei țări pentru reducerea emisiilor ar contribui la limitarea încălzirii globale la 2°C peste nivelul preindustrial. Cu eforturi suplimentare s-ar putea atinge nivelul stabilit în Acordul de la Paris de 1,5°C.
  • Țărilor cu venituri scăzute li se pot oferi stimulente financiare pentru a participa la ICPF dintr-un cont global finanțat cu o mică parte din veniturile obținute din prețurile carbonului ale țărilor cu venituri mari.
  • Potrivit PwC Net Zero Economy Index, rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a ajuns la 2,5% în 2020, în creștere ușoară comparativ cu nivelul din 2019, de 2,4%.
  • Indicele PwC arată că rata de decarbonare ar trebui să ajungă la 12,9% anual, de peste cinci ori mai mare decât în 2020, astfel încât emisiile să scadă la jumătate până în 2030 și să ajungă la zero până în 2050.

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

1 minut ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

2 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

3 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

3 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

6 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More