Politica

Rareş Bogdan: Adrian Câciu se împrumută la dobânzi mai mari decât Florin Cîţu şi ”negociază mai prost”; PNL doreşte mărirea pensiilor cu 16%; dacă domnul Câciu nu găseşte resursele bugetare, pleacă acasă

Partidul Naţional Liberal doreşte creşterea pensiilor cu 16%, a declarat Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan, la Realitatea TV, precizând că ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, care a anunţat că a identificat resursele bugetare, trebuie să găsească formula de creştere a pensiilor. În caz contrar, ”pleacă acasă”, a subliniat Rareş Bogdan. Liberalul a adăugat că Adrian Câciu se împrumută la dobânzi mai mari decât fostul ministru al Finanţelor Florin Cîţu şi ”negociază mai prost”. ” Vom avea luni sau marţi şedinţă de coaliţie şi vă asigur că domnul Câciu va fi chemat să răspundă de ce România se împrumută cu aproape 9%”, a arătat el, potrivit News.ro.

Rareş Bogdan a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, că o creştere cu 10 la sută a pensiilor din România este puţin, în condiţiile în care inflaţia este în urcare.

”PNL doreşte mărirea pensiilor. Consider că 10 la sută este puţin, pentru că inflaţia este de 15 la sută şi este în creştere. Deci dacă Ministerul Finanţelor este la domnul Câciu. Domnul Câciu a anunţat că are bani pentru mărirea pensiilor. PNL doreşte mărirea pensiilor exact cu cât a rămas până la 40 la sută. Noi am mărit o dată cu 14 la sută, am mai mărit încă o dată pensiile cu 10 la sută. Haideţi să le mărim, să fie lucrurile extrem de clare, cu tot ceea ce a rămas”, a explicat Rareş Bogdan.

Întrebat când vom avea un răspuns clar în privinţa procentului cu care vor creşte pensiile românilor, Rareş Bogdan a precizat că ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, trebuie să găsească sursa de finanţare.

”Acest procent din punctul meu de vedere este ridicol, este o bătaie de joc la adresa pensionarului român. Inflaţia este de 15 la sută. În momentul ăsta, pentru a fi corecţi, şi domnul Barna are perfectă dreptate, trebuie să fie de minim 16 la sută creşterea. Consider că poate fi şi mai mare, având în vedere că inflaţia este galopantă. Domnul Câciu trebuie să găsească sursă de finanţare. Propunerea mea în coaliţia de guvernământ va fi să fie minim 16 la sută creştere de pensii, pentru a ajunge la procentul de 40 la sută. PNL a crescut pensiile cu 14 la sută. Imediat după ce am făcut coaliţia nouă, actuală, cu PSD, am venit cu încă o creştere în luna ianuarie, de 10 la sută. În momentul acesta, avem o creştere a pensiilor, în ultimii doi ani, de 24 la sută. Pentru a ajunge la procentul de 40 la sută, potrivit legii, trebuie o creştere de 16 la sută”, a declarat Rareş Bogdan.

Prim-vicepreşedintele PNL a adăugat că ministrul Finanţelor e obligat să găsească formula de creştere a pensiilor cu 16 la sută.

”Avem un ministru al Finanţelor, domnul Câciu, care a anunţat că a descoperit deja resursele financiare, domnul Câciu e obligat să găsească formula de creştere a pensiilor cu minim 16 la sută. Dacă domnul Câciu nu găseşte resursele bugetare, dar a anunţat că le are, pleacă acasă, simplu. Este ministrul Finanţelor. Dânsul a anunţat, nu eu. (…) Îl aşteptăm luni sau marţi la coaliţie cu resursa bugetară şi să creştem pensiile cu 16 la sută. Majorarea de 5 la sută sau 10 la sută este bătaie de joc la adresa românilor”, a precizat Bogdan.

Rareş Bogdan l-a mai critcat pe Adrian Câciu şi în privinţa împrumuturilor pe care acesta le face: ”Să fim responsabli şi să sprijinim capitalul românesc. Haideţi să recunoaştem că ne împrumutăm pe nişte dobânzi foarte mari, că în momentul ăsta, domnul Câciu negociază mai prost decât domnul Cîţu care se împrumuta cu 2-3-4 la sută. În momentul ăsta, România se împrumută cu 8,75 la sută, fiiind cel mai mare procent de împrumut din Europa. Să ne răspundă domnul Câciu de ce România se împrumută cu aproape 9 la sută şi nu se împrumută ca pe mandatul domnului Cîţu cu 3-4 la sută. Vom avea luni sau marţi şedinţă de coaliţie şi vă asigur că domnul Câciu va fi chemat să răspundă de ce România se împrumută cu aproape 9 la sută”.

View Comments

 • La cata economie stie RB ma intreb de unde a scos procentul de 16%?
  De crestere a pensiilor.

  Pentru ca cf. prevederilor O. U. G. 132 / 2021.
  act normativ aprobat de Executiv se prevede că, începând cu anul 2023, valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.

  Acesti indicatori definitivi vor fi anuntati de INS in mai 2023.

  Probabil:
  - rata medie anuală a inflației pe 2022 va fi 18%.
  - câștigul salarial mediu brut realizat procentual pe 2022 vs 2021 va fi de 6% sau poate mai mult.
  50% fiind = cu 3%.

  Așadar RB, daca nu vrei sa fii demagog in continuare ar trebui să anunți sau sa estimezi procentul legal stabilit de Guvernul Vostru de crestere a pensiilor.
  Procentual:
  rata inflației de 18% plus 3% cresterea de 50% a salariului mediu brut egal cu fix 21%.
  Conform legii adoptate de Guvernul vostru!

  Concluzie:
  Punctul de pensie trebuieste indexat cu 21%.
  Pot fi ajustări la 20 sau 22% dar cred ca estimările sunt corecte mai ales că OUG e valid si nu mai poate fi retras.

  Singura problema ar fi cum platiti indexarea punctului de pensie cu 21%?

  Platiti retroactiv tot cu 01 mai 2023
  sau
  Plătit o transa cu 15% in ianuarie si diferenta de 6% cu 01 mai 2023.

  Acest calcul nu este valabil la speciale!
  Si gata cu demagogia.
  Puțină documentare!

Articole recente

Jianu (CNIPMMR): Este necesar să susţinem mai mult iniţiativele de tipul aplicaţie Romania Start-up Revolution

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat marţi, în cadrul Universităţii din Oradea, un…

o oră ago

Mateusz Morawiecki: Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen

Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, a declarat, marţi, şeful Guvernului de…

2 ore ago

Disputele cu privire la energia nucleară pun în pericol un acord cu privire la obiectivele UE în domeniul energiilor regenerabile

Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă…

2 ore ago

Vânzările de petrol rusesc către India au crescut anul trecut de 22 de ori

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova trebuie să se concentreze pe majorarea exporturilor…

2 ore ago

Un individ mascat a pătruns în complexul rezidenţial unde locuieşte cancelarul Olaf Scholz, care nu se afla acasă

Un individ care purta o mască de Halloween a reuşit să intre duminică seară în…

2 ore ago