Energie

Rareş Bogdan: Îl rog respectuos pe Câciu să dea explicaţii cu privire la transpunerea Regulamentului CE privind suprataxarea companiilor din energie

Europarlamentarul Rareş Bogdan i-a cerut ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, să dea explicaţii publice cu privire la motivul pentru care în transpunerea reglementărilor europene în legislaţia românească Ministerul Finanţelor a omis să introducă un cod CAEN asociat centralei de cogenerare pe care compania OMV Petrom o deţine la Brazi, în judeţul Prahova. Bogdan a explicat că, dacă acel cod CAEN ar fi fost prevăzut atunci când Regulamentul european a fost transpus în legislaţia din România, OMV Petrom s-ar fi încadrat în rândul companiilor obligate să plătească taxa de solidaritate reglementată la nivelul Uniunii Europene.

Rareş Bogdan a afirmat joi seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3: “Eu am o problemă pe care am evitat până acum să o spun şi țin să o spun extrem de direct. Îl rog respectuos pe domnul Câciu, ai cărui specialiști din departamentul juridic al Ministerului de Finanțe au transpus Regulamentul din 4 octombrie al Comisiei Europene cu privire la suprataxarea companiilor din energie, să dea explicații cu privire la traducerea și transpunerea acestui Regulament.

Pentru că acolo, la o lipsă de un cod CAEN, OMV-ul practic nu încadrează la peste 75% activitate a companiei în comerț sau activități legate gaz, energie electrică, datorită scoaterii centralei de cogenerare CEN centralei de la Petrobrazi, acea centrală prin care practic, cu ajutorul gazului, OMV generează energie electrică.

Deci acea activitate care este una extrem de consistentă în activitatea OMV Petrom este extrasă din activitatea companiei, astfel încât compania să se încadreze la sub 75%, barem fixat de Comisia Europeană și să nu plătească acea taxă, care ar fi în cazul OMV Petrom pentru România undeva la 200 de milioane de euro poate chiar mai mult, pentru că calculul era făcut la 9 miliarde, acum vedem că-i 10,4 miliarde, adică undeva la 1,3 miliarde de lei – este o sumă uriașă.

El a susţinut că este vorba despre ”o sumă uriaşă” pe care statul e ”obligat de cetăţenii săi să o încaseze”: ”În cazul în care statul, ANAF, Ministerul Finanţelor, nu va reuşi să aplice încasarea acestei taxe, cineva trebui să răspundă pentru că mi se pare o sfidare, mi se pare un gest prin care pur şi simplu România este luată în batjocură”.

Taxa de solidaritate, care este taxă europeană, s-a introdus din Austria în Germania, din Franța în Danemarca, în Spania, în Italia, în Cehia sau în Ungaria. Deci, nu e vorba aici de o taxă pe o suprataxă pe care o introduce doar România, a mai spus Rareş Bogdan.

 

Articole recente

Institutul European de Inovare și Tehnologie: programe și cursuri de formare pentru un milion de europeni până în 2025

Comisia salută astăzi, 28 martie, angajamentele asumate de șapte organizații de a sprijini Inițiativa privind…

38 de minute ago

Portugalia introduce TVA zero la alimentele de bază pentru a combate inflaţia

Executivul de la Lisabona intenţionează să introducă, timp ce şase luni, o cotă zero de…

2 ore ago

Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a fost uşor rănită într-un accident rutier

Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a fost uşor rănită într-un accident rutier survenit…

2 ore ago

UE a aprobat, definitiv, interzicerea vânzării de automobile cu motoare pe combustie din 2035

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, un text legislativ care…

2 ore ago

Iohannis: Trebuie să avem grijă să reformăm sistemul de pensii astfel încât să fie echitabil şi sustenabil

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, marţi, că sistemul de pensii trebuie reformat în aşa fel…

3 ore ago